Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Welk fruit mag een hond eten?

Welk fruit mag een hond eten

Als mensen weten we allemaal hoe belangrijk groenten en fruit zijn voor onze gezondheid. Overvloedig aan vitamines, mineralen en vezels en arm aan calorieën, fruit en groenten zijn enkele van de meest voedzame dingen die we kunnen eten. Het zal je misschien verbazen dat sommige van deze heerlijke en voedzame voedingsmiddelen ook gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van de hond.

Hoewel velen van ons graag huishoudelijk voedsel delen met onze harige vrienden, is niet al het menselijke voedsel geschikt of veilig voor een hond om te eten. Om je te helpen hebben we deze gids samengesteld over fruit en groenten waar jouw hond veilig van kan genieten.

Appels

Appels zijn goed voor honden. Ze bevatten vitamine A en C, zitten vol met antioxidanten zoals quercetine, die allergieën helpen verlichten en de darmgezondheid verbeteren. Appelschillen zijn bijzonder voedzaam, dus houd het aan. Je kunt de appelkern verwijderen als je wilt, maar dit is niet nodig. Hoewel appelzaden cyanide bevatten, is de hoeveelheid zo minuscuul dat het niet echt een reden tot bezorgdheid is.

Bananen

Bananen zitten vol vitamines en mineralen die kunnen helpen bij het versterken van de spieren, botten en het immuunsysteem van de hond. Ze kunnen ook de hersenfunctie en de spijsvertering verbeteren. Maar bananen bevatten veel suiker en zetmeel, die de slechte bacteriën en gisten in de darmen van je hond voeden.

Als je je hond toch bananen voert, zorg er dan voor dat je de schil verwijdert of in kleine stukjes snijdt. Bananenschillen zijn niet giftig voor honden, maar ze kunnen darmobstructies veroorzaken.

Bessen

De meeste honden houden van bessen omdat ze simpelweg een lekkere smaak hebben. Maar deze vruchten zitten ook boordevol antioxidanten en vitamines die helpen een hond gezond te houden. Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire bessen die honden kunnen eten.

Bosbessen

Bosbessen bevatten een speciale voedingsstof die de bloed-hersenbarrière kan passeren om de hersenfunctie van de hond te helpen beschermen. Ze bevatten ook meer antioxidanten dan enig ander voedsel. Studies tonen zelfs aan dat dieren die bosbessen eten, gezonder zijn, minder ontstekingen hebben en het geheugen en hersenwerk beter doen.

Veenbessen

Veenbessen zijn veilig voor honden en kunnen nuttig zijn voor urineweginfecties, maar dat is niet alles waar ze goed voor zijn. Veenbessen bestrijden ook kanker, brengen de darmen in evenwicht en helpen bij het beheersen van ontstekingsziekten. Ze kunnen zelfs het gebit van een hond beschermen.

Frambozen

Frambozen zitten vol met voedingsstoffen zoals vitamine A, B1, B2, B3, C en E. Ze zijn dus niet alleen heerlijk, ze zijn ook voedzaam. Frambozen bevatten ook veel antioxidanten, wat betekent dat ze ontstekingen kunnen verminderen en het immuunsysteem van de hond kunnen versterken.

Aardbeien

Aardbeien bevatten veel vezels en vitamine C, evenals enzymen die helpen het gebit van de hond schoon te houden.

Meloen

Meloenen hebben een hoog watergehalte en zijn een goede bron van vezels en vitamines die een hond nodig heeft. Als je besluit een hond meloen te geven, voer hem dan zonder zwoerd. De korsten kunnen verstikkingsgevaar opleveren of darmobstructies veroorzaken.

Komkommers

Komkommers zijn een caloriearm tussendoortje dat geweldig is voor honden met overgewicht. Ze zitten ook vol met antioxidanten en ontstekingsremmende polyfenolen die kanker kunnen voorkomen. En ze kunnen helpen om een hond op een warme dag gehydrateerd te houden. Als je een hond komkommer geeft, zorg er dan voor dat de schil erop blijft zitten, deze bevat de meeste voedingsstoffen.

Sinaasappelen en andere citrusvruchten

Honden kunnen citrusvruchten eten, zoals sinaasappels, mandarijnen, mandarijnen en clementines. Deze vruchten bevatten veel vitamine C, wat het immuunsysteem stimuleert en helpt bij alledaagse functies. De meeste honden produceren hun eigen vitamine C, maar naarmate een hond ouder wordt, of als hij gestrest is, kan een voedingsboost nodig zijn.

Citrusvruchten bevatten ook ontstekingsremmende flavanonen die kunnen helpen bij gewichtsbeheersing. Citroenen, limoenen en grapefruits hebben dezelfde voordelen en zijn veilig voor honden. Je moet de schil verwijderen om eventuele verstoppingen te voorkomen.

Peren

Peren zijn een smakelijke traktatie voor een hond en bevatten veel koper, vezels en antioxidanten. Dit maakt ze een uitstekende keuze om de spijsvertering te verbeteren, kanker te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Net als appels bevatten perenzaden cyanide, hoewel de hoeveelheid erg laag is. 

Ananas

Ananas zit vol met vitamine C, B-vitamines en mineralen die helpen bij de gezondheid van de hond. Het is verstandig om de schil en de kroon te verwijderen voordat je een hond ananas voert. 

Steenvruchten

Steenvruchten zijn vruchten met een enkele pit of zaadje in het midden. Dit omvat kersen, perziken, mango's, pruimen, nectarines en dadels. Hoewel het vruchtvlees veilig is voor een hond om te eten, moeten eerst de pitten worden verwijderd. De putjes bevatten cyanide dat kan voorkomen dat de bloedcellen van een hond voldoende zuurstof krijgen. De putjes kunnen ook darmobstructies veroorzaken. Als een hond per ongeluk een hele steenvrucht eet, let dan op tekenen van darmobstructie of cyanidevergiftiging.

Tomaten

Net als nachtschade-groenten bevatten tomaten solanine. Over het algemeen zijn rijpe tomaten veilig voor honden om te eten, omdat het solaninegehalte laag is. En ze zitten vol gezonde antioxidanten en vezels. Maar je moet ze met mate voeren en geen tomaten geven aan honden met ontstekingsziekten. Dat komt omdat solanine ontstekingen kan verergeren.

Groene tomaten, stengels en bladeren bevatten een hoog gehalte aan solanine en kunnen een hond vergiftigen. Zorg ervoor dat tomaten rijp zijn en verwijder de stengels en bladeren voordat je ze aan een hond geeft. Deel geen tomatensaus en andere op tomaten gebaseerde producten. Ze kunnen ingrediënten bevatten (zoals uien) die schadelijk kunnen zijn voor honden.

Watermeloen

Watermeloenen zijn vruchten die een hond kan en mag eten. Ze bevatten vitamine A en C en zijn bovendien erg verfrissend. Watermeloen heeft ook een belangrijke antioxidant, lycopeen genaamd. Watermeloen is veilig voor honden, maar geef hem niet de korst of de zaden. Ze vormen een verstikkingsgevaar en kunnen darmobstructies veroorzaken.

Hoe fruit met honden te delen

Zelfs als het fruit veilig is voor honden om te eten, moet je toch enige voorzichtigheid betrachten. Fruit bevat natuurlijke suikers en zetmeel en te veel kan schadelijk zijn voor een hond. Fruit kan het beste als traktatie worden gebruikt. Samen met groenten kan fruit 10% van het dieet van een hond uitmaken. Vergeet niet om hapklare stukjes te gebruiken om verstikking en obstructies te voorkomen. Als een hond het type is dat zijn voer in zijn geheel doorslikt, kun je het fruit beter kleiner maken om hem te helpen het beter te verteren.

Vers of bevroren is de beste manier om hondenfruit te serveren, maar probeer altijd biologisch te kopen. Groenten en fruit worden regelmatig met pesticiden verspreid om ze te beschermen tegen insecten en onkruid. Maar deze gifstoffen zijn schadelijk voor een hond. Zelfs goed wassen garandeert niet dat je alle chemicaliën hebt verwijderd. Een hond kan ook gedroogd fruit of vruchtensap eten, zolang er geen ingrediënten aan zijn toegevoegd. Maar ze bevatten ook meer natuurlijke suikers en minder vezels dan vers of bevroren.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen