Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Wat zegt de ontlasting van mijn hond over zijn gezondheid

Wat zegt de ontlasting van mijn hond over zijn gezondheid

Het poepen van je hond is niet alleen een hoffelijkheid of een kwestie van volksgezondheid, het is een kans voor jou om erachter te komen wat er aan de hand is in met je hond. Uitwerpselen van honden kunnen je veel vertellen over de gezondheid van een hond en wat er eventueel mis kan zijn.

Normale poep

Normale, gezonde hondenpoep is vaak stevig en een beetje vochtig. Je moet bekend zijn met de normale ontlasting van de hond, zodat je wijzigingen kunt opmerken. Het volume, de kleur en de geur zijn ook belangrijk om op te merken.

Honden die te veel vezels krijgen, produceren meestal een hoog volume met een sterke geur. Dit gebeurt met bepaalde diëten, omdat een hond niet alle voedingsstoffen kan verwerken en eruit kan duwen. Rauw voedsel kan leiden tot kleinere ontlasting met een zwakkere geur. Elk van deze kan normaal zijn, afhankelijk van het dieet van een hond, dus let op hoe de ontlasting van de hond normaal uitziet en hoe het ruikt.

Witte, krijtachtige ontlasting

Honden die een rauw voedseldieet eten dat veel calcium of bot bevat, kunnen kalkachtige en witte ontlasting krijgen. Dit kan een teken zijn dat een hond het risico loopt op obstipatie, wat een onvermogen is om zijn darmen te evacueren zonder hulp van buitenaf. Deze chronische constipatie kan leiden tot lethargie, verlies van eetlust en braken. Het vereist hulp van een dierenarts, dus bewaar deze ontlastingsmonsters en breng ze naar binnen.

Witte of bruine vlekken

Als je witte of bruine vlekken in de ontlasting van de hond ziet, moet je een monster bewaren en dit onmiddellijk naar een dierenarts brengen. Deze spikkels kunnen wijzen op een parasitaire aantasting, zoals rondworm of lintworm. Een dierenarts zou deze dingen moeten kunnen detecteren voordat je bewijs ziet in de ontlasting van de hond, daarom moet je altijd regelmatig een controle uitvoeren.

Zwarte, teerachtige, groene, gele of rode ontlasting

Ontlasting dat zwart, teerachtig, groen, geel of rood is, geeft meestal bloedingen aan en kan een teken zijn dat er problemen zijn in het darm- of anale gebied. Het kan van alles betekenen, van een verwonding aan het maagdarmkanaal tot zelfs kanker. Dit vereist een bezoek aan de dierenarts om precies te bepalen wat het probleem is

Zachte, dunne ontlasting

Als de ontlasting van een hond zacht en dun lijkt, kan dit slechts een indicatie zijn van een verandering in dieet, of het kan betekenen dat een hond dingen heeft gegeten die ze niet zouden moeten eten. Als je onlangs het dieet van de hond hebt gewijzigd, moet je de veranderingen in de ontlasting volgen. Het kan zijn dat je het dieet moet veranderen als het niet verbetert. Een zachte, dunne ontlasting kan ook wijzen op giardia of een andere darmparasiet. Ga naar de dierenarts als de consistentie van de ontlasting niet weer normaal wordt.

Vettige, grijze ontlasting

Ontlasting dat er grijs en vettig uitziet, kan erop wijzen dat er te veel vet in het dieet van de hond zit. Het kan tijd zijn voor een voedingsverandering omdat te veel vet kan leiden tot ontstekingsaandoeningen zoals pancreatitis. Deze aandoeningen kunnen mild of levensbedreigend zijn, dus neem het dieet van de hond serieus.

Waterige diarree in hoog volume

Als een hond drie tot vijf stoelgangen per dag heeft en elke keer een grote hoeveelheid diarree produceert, is dit waarschijnlijk een probleem in de dunne darm. Er kan een willekeurig aantal oorzaken zijn, van letsel, een virale infectie, bacteriën, voedsel allergieën. Een dierenarts zal de oorzaak moeten bepalen, dus breng een monster van de ontlasting mee om te testen.

Waterige diarree in laag volume

Als een hond meer dan vijf stoelgangen per dag heeft en elke keer een laag volume diarree produceert, zit het probleem waarschijnlijk in de dikke darm. Nogmaals, er kunnen verschillende oorzaken zijn, waaronder wormen, poliepen, zweren of kanker. Een dierenarts kan de oorzaak bepalen, dus je moet een monster van de ontlasting verstrekken om te testen.

Zachte ontlasting met slijm

Een zachte ontlasting met een laag ongewoon slijm kan een teken zijn dat parvovirus of parasieten aanwezig zijn. Als je wormen of eieren in zachte of waterige ontlasting opmerkt, is dit ook een indicatie van parasieten. De dierenarts zou veel van deze plagen moeten kunnen vangen voordat je zichtbare tekenen in de ontlasting van de hond ziet, dus zorg ervoor dat je hond regelmatig wordt gecontroleerd.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen