Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Wat mogen honden niet eten

Wat mogen honden niet eten

De spijsvertering van een hond verloopt anders dan die van de mens. Het is belangrijk om te weten wat een hond mag eten en waar een hond ziek van wordt. Veel voeding die voor ons gemaakt is kan schadelijk zijn voor de gezondheid van een hond. Maar ook natuurlijke producten zoals een rauwe aardappel is giftig voor onze vriend.

Chocolade

Dat chocolade eten slecht is voor je hond is algemeen bekend. Cacaobonen bevatten theobromine wat door een hond heel langzaam wordt afgebroken in de spijsvertering. Bij een mens breekt dit op normaal tempo af en is voor ons niet schadelijk om te eten. Welke chocolade extra gevaarlijk is voor honden hangt af van de samenstelling van de chocolade. Zo bevat witte chocolade nauwelijks theobromine en is dus ook minder schadelijk. Melk en pure chocolade zijn wel erg gevaarlijk.

Na het eten van chocolade zal je hond gaan braken en zal hij diarree hebben. Bij ergere vergiftiging wordt je hond onrustig en opgewonden. Daarvan krijgen ze hartkloppingen of zelfs epileptische aanvallen. Hoeveel chocolade schadelijk is voor een hond hangt af van het gewicht van jouw hond en van de soort chocolade die hij gegeten heeft. Zo is pure chocolade meer dan dubbel zo schadelijk. Raadpleeg daarom direct een dierenarts wanneer je ziet dat je hond chocolade heeft gegeten.

Uien en knoflook

Ui-achtigen (allium) bevatten stoffen die de rode bloedcellen van de hond beschadigen. Deze stoffen blijven ook bij verhitting of droging in het eten zitten. Dus ook gebakken of gedroogde uitjes zijn gevaarlijk voor een hond om op te eten. Het binnenkrijgen van deze stof is levensgevaarlijk voor de hond, het veroorzaakt namelijk bloedarmoede wat vervolgens kan leiden tot schade aan vitale organen.

Het duurt een aantal dagen voordat ziektesymptomen verschijnen na het eten van ui. De hond krijgt last van sufheid, diarree en een stinkende adem. Daarnaast gaat de hond minder eten. Vooral bij gevallen waar er veel ui is gegeten is dit gevaarlijk voor de hond, één keer een stukje ui eten zal geen grote gevolgen hebben.

Rauwe aardappels (nachtschade)

De rauwe aardappel bevat giftige stoffen waaronder solanine. Deze stof zit in planten die behoren tot de nachtschadefamilie. De aardappel is onderdeel van deze familie. Solanine veroorzaakt een branderig gevoel in de keel, misselijkheid, ademnood en diarree.

Het kan zijn dat jouw hond zelfs bewusteloos raakt na het eten van rauwe aardappel. Solanine lost op in kookvocht, daarom is het niet schadelijk om een hond gekookte aardappelen te geven. Het is als eigenaar van een hond belangrijk om te weten welke planten en groenten schadelijk zijn voor de hond. Tijdens het uitlaten kan een hond geheel ongemerkt een plantje opeten. Let dus goed op de omgeving tijdens het wandelen.

Noten

Noten zijn niet per definitie slecht voor de hond en kunnen deze ook gewoon eten. Toch zijn er een paar soort noten die wel gevaarlijk zijn voor de hond. Zo kunnen honden een pinda-allergie hebben waarbij hevige reacties ontstaan na het eten van pinda’s. Sommige honden kunnen rustig pinda’s eten, maar wanneer een hond wel een allergie heeft kunnen pinda’s zelfs dodelijk zijn. Gezouten pinda’s zijn in het algemeen niet aan te raden, zout is namelijk slecht voor hond.

Macadamianoten mag een hond absoluut niet eten. Deze noten zijn zeer giftig voor honden. Na het eten ontstaan er verlammingsverschijnselen, braken en een verhoogt lichaamstemperatuur. Walnoten zijn schadelijk voor de hond wanneer deze niet voor menselijke consumptie zijn gemaakt. Walnoten die in het wild van de boom zijn gevallen kunnen schimmels bevatten die zeer giftig zijn voor de hond.

Medicijnen

Wanneer een hond medicijnen heeft gegeten moet er direct een dierenarts geraadpleegd worden. Handel niet uit jezelf maar laat de dierenarts dit bepalen. De hond laten overgeven heeft bij sommige medicijnen namelijk een tegenovergestelde werking.

Je kan merken dat een hond medicijnen heeft gegeten doordat hij gaat overgeven, bloeden, veel gaat plassen en/of zijn gedrag veranderd. Bewaar medicijnen altijd op een plek waar huisdieren en kleine kinderen niet bij kunnen om dit te voorkomen. Geef de hond ook nooit dezelfde medicijnen als die jij gebruikt, dit kan heel gevaarlijk zijn. Bewaar de verpakking goed en neem deze mee naar de dierenarts wanneer hij deze toch gegeten heeft.

Paddenstoelen

Tijdens het wandelen met de hond kan het zijn dat je verscheidene paddenstoelen tegenkomt. Laat de hond deze paddenstoelen niet opeten. Er bestaan eetbare en giftige paddenstoelen, maar rauwe paddenstoelen zijn af te raden. Ze bevatten giftige stoffen die buikkrampen en stuiptrekkingen veroorzaken. Ook kunnen lever- en nierfalen opdoen waaraan een hond zelfs kan overlijden. Let tijdens het wandelen goed op de omgeving en laat de hond geen paddenstoelen eten.

Als de hond zich vreemd gedraagt kan het dus zijn dat hij iets verkeerds heeft gegeten. Bekijk de symptomen en raadpleeg een dierenarts. Kijk naar de oorzaak en licht de dierenarts zo goed mogelijk in. Onderneem zelf geen behandelingen zonder oordeel van de dierenarts.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen