Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Wat is hondenbelasting

blog-header

De oorsprong van hondenbelasting - ook wel blaftax genoemd - dateert helemaal vanuit de middeleeuwen. Toen was er veel last van hondsdolheid waardoor veel gemeentes last hadden van de vele honden. Vele arme mensen waren destijds in het bezit van een hondenkar, over de beesten en de karren werden belastingen betaald. Ook toen hondsdolheid en de karren verdwenen bleef de belasting bestaan.

Een reden voor het behouden van de hondenbelasting was voorheen dat hondenbezitters de hondenpoep overal lieten rondslingeren. Vroeger poepten de honden in groten getale op straat waardoor je moest opletten waar je liep, anders was het weer raak en had je poep onder je schoenen. Het was namelijk toegestaan om de poep op straat te laten liggen zonder dit netjes op te ruimen.

Dit probleem was vooral in grote steden met veel mensen - en dus ook honden - een erg groot probleem. De overlast was groot en er moest elke week wel een paar keer worden opgeruimd door onder andere straatvegers. De poep lag in veel gevallen gewoon op de stoep voor de huizen. Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer het geval, toch is deze hondenbelasting in veel regio’s blijven bestaan.

Zelf opruimplicht hondenpoep

Bezitters van een hond moeten tegenwoordig zelf de poep van hun viervoeter opruimen met speciale zakjes, hierdoor wordt hondenbelasting overbodig zou je zeggen. Deze aanpak werkt goed, het aantal hondenpoep op straat komt minder vaak voor. Wanneer een hondeneigenaar weigert de hondenpoep op te ruimen wordt dit bestraft met een flinke geldboete. De hoogte van deze boete kan per regio verschillen. Hierdoor is het straatbeeld veel schoner ten opzichte van vroeger.

De bewoners en gemeenten hebben nu minder of geen last van rondslingerende hondendrollen, maar toch moeten de hondenbezitters alsnog vaak hondenbelasting betalen. Althans, dit verschilt per gemeente waardoor het onderwerp hondenbelasting nog veel vragen opwekt.

Waarom is er alleen belasting voor honden?

Andere huiselijke dieren zoals een kat of de parkiet hebben geen belastingen. Veel hondenbezitters vinden dat er voor dergelijke dieren ook belasting moet worden betaalt. Het idee van belasting betalen op de hond dateert uit de middeleeuwen, maar toch vinden hondenbezitters van tegenwoordig het oneerlijk dat alleen zij hondenbelasting moeten afdragen.

Daartegen valt het argument te maken dat gemeenten nog steeds wel degelijk bezig zijn met het hondenprobleem. Zo worden er verscheidene honden uitlaatgebieden aangelegd waar dit voor andere dieren niet nodig is. Deze dieren doen hun ontlasting merendeels binnenhuis, denk aan een kattenbak.

Katten hebben niet alleen een bak nodig voor hun behoeften, maar ook kattengrind. Op die manier dragen katteneigenaren bij aan het betalen van belasting. Daarbij komt nog eens, dat katten veel rauw vlees eten in plaats van brokjes, waardoor ze nauwelijks hoeven te poepen. Katten kosten de gemeentes nauwelijks tot geen geld waardoor men vindt dat het onredelijk zou zijn om belasting te heffen voor het bezitten van een kat. Een probleem waar gemeentes wel mee zitten zijn de zwerfkatten, maar daar is niemand voor verantwoordelijk en zal de gemeente zelf mee moeten omgaan.

Huisdierenbelasting heffen op andere dieren?

Kleinere huisdieren zoals de hamster of cavia poepen zo weinig dat niemand daar last van heeft. Daarnaast ontlasten deze dieren in hun eigen kooi. Veel hondenbezitters hebben naast een hond ook andere dieren. Wanneer naast de hondenbelasting zij ook voor andere dieren belasting moeten betalen kan dit aardig in de kosten gaan oplopen.

Waar naar gekeken moet worden is of de hondenbelasting nog wel bij deze tijd hoort. Het is zo’n verouderde wetgeving, die niet landelijk maar regionaal wordt beslist. Het levert de gemeente wel geld op, maar hier zijn de hondeneigenaren soms weinig van terug. Een aantal redenen dat veel hondenbezitters deze regelgeving af willen schaffen zijn onder andere:

  • De poep wordt door eigenaren opgeruimd, niet meer door de gemeente.
  • De regelgeving verschilt sterk per gemeente.
  • Hondenbelasting wordt vaak gebruikt om gaten in de begroting te dichten.
  • De tarieven verschillen enorm per gemeente.
hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.