Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Wat is het beste voer voor honden met gevoelige maag?

Wat is het beste voer voor honden met gevoelige maag

Maag-darmklachten (GI) of spijsverteringsproblemen zijn niet ongewoon bij honden. Tekenen zoals intermitterend braken, losse ontlasting en overmatig gas kunnen door verschillende dingen worden veroorzaakt.

Sommige honden ontwikkelen spijsverteringsproblemen omdat hun dieet ofwel te veel vet bevat of onvoldoende vezels bevat. In andere gevallen kunnen spijsverteringsproblemen wijzen op de aanwezigheid van een onderliggende aandoening, zoals pancreatitis, bacteriële overgroei of darmparasieten.

Elke hond heeft individuele behoeften, wat betekent dat het perfecte dieet voor de ene hond een slechte keuze voor de andere kan zijn. Afhankelijk van de oorzaak van de spijsverteringsproblemen van een hond, kan een verandering in dieet helpen om hun symptomen te verlichten. 

Is het voedsel van een hond de schuld van hun gevoelige maag?

Veel voorkomende daders voor indigestie zijn het type eiwit, onvoldoende vezels en overtollig vet. De meeste gevallen van allergie voor voedsel bij honden houden een reactie in op de eiwitbron, zoals kip, rundvlees of ei. De meeste honden met voedselallergieën zullen ook andere symptomen hebben, zoals terugkerende huid- en oorinfecties.

Voedselintoleranties komen vaker voor dan allergieën en kunnen afkomstig zijn van elk ingrediënt in een dieet. Een intolerantie treedt op wanneer een hond moeite heeft om een ​​bepaald ingrediënt te verteren. Vetten en oliën zijn bijvoorbeeld voor veel honden moeilijk te verteren. De keuze voor een bepaald soort hondenvoer kan hierin een belangrijke rol spelen, kies daarom altijd de beste hondenbrokken voor jouw hond.

Hoe de gevoelige maag van een hond te beheren

Een periodieke episode van braken of diarree is niet ongewoon, maar aanhoudende symptomen moeten door een dierenarts worden aangepakt. De dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek willen uitvoeren om de algehele gezondheid van de hond te beoordelen. Aangezien er vele andere oorzaken van indigestie zijn dan voedsel, zoals darmparasieten en virale infecties, moeten deze worden uitgesloten voordat je je op het dieet van de hond concentreert.

Een dierenarts kan ook een fecaal onderzoek, röntgenfoto's en bloedonderzoek bestellen om te helpen bij de diagnose.

Probeer een flauw dieet als een oplossing voor de korte termijn

Een tijdelijke overschakeling naar een flauw dieet kan de beste optie zijn om de onmiddellijke spijsverteringsproblemen van de hond op te lossen. Gekookte, gewone kip en rijst worden meestal goed verdragen en kleine hoeveelheden ingeblikte pompoen kunnen helpen bij het oplossen van diarree. De dierenarts kan ook een probioticum voorschrijven, dat meestal wordt aangeboden als poeder of vloeibaar supplement dat je toevoegt aan het voer van de hond. Probiotica helpt om gezonde bacteriepopulaties in de darm te herstellen om de spijsvertering te verbeteren.

Schakelen over naar hondenvoer dat is gemaakt voor gevoelige maag

Vraag je dierenarts of je moet overschakelen naar een nieuw voedingsmiddel dat specifiek is samengesteld voor spijsverteringsproblemen. Deze diëten zijn verkrijgbaar in receptvrije en receptvrije formules en bevatten gemakkelijk verteerbare ingrediënten om de buik van het huisdier te kalmeren.

Gevoelige maagdieet voor honden meestal:

  • Zorg voor voldoende vezelbestanddelen, zoals psyllium of bietenpulp, om losse ontlasting te verstevigen.
  • Bevat kleine hoeveelheden vet, wat handig is omdat vet voor veel honden moeilijk te verteren kan zijn.
  • Bevat probiotica om nuttige bacteriën in de darm te bevorderen.

Op het etiket van het voedsel moet worden vermeld dat het dieet voldoet aan de voedingsnormen van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Deze richtlijnen zorgen ervoor dat het dieet is ontwikkeld onder deskundige supervisie en is getest om de nauwkeurigheid, veiligheid en kwaliteit van ingrediënten te waarborgen.

Het etiket moet ook aangeven dat het voer qua voedingswaarde compleet is voor de levensfase van de hond. Dit garandeert dat het dieet de juiste hoeveelheden eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitamines en mineralen bevat. Volg altijd de aanwijzingen voor het overzetten van het huisdier naar zijn nieuwe voer. Bij twijfel kun je het beste een dierenarts vragen of het dieet van de hond geschikt is voor hun specifieke behoeften.

Probeer een eliminatiedieet

In veel gevallen zal het overschakelen op een nieuw dieet binnen enkele dagen de buikproblemen van een hond oplossen. Als de symptomen echter aanhouden, zelfs nadat verschillende diëten zijn geprobeerd, of als de hond ook tekenen vertoont van een ernstiger probleem, zoals voedselallergieën, kan een strategie voor eliminatie via de voeding noodzakelijk zijn.

Een eliminatiedieet omvat het overschakelen van het huisdier op een receptdieet dat specifiek is samengesteld voor huisdieren met voedselallergieën. De dierenarts kan bepalen of dit een goed idee is voor de hond. De meeste dieetproeven duren acht weken om spijsverteringsontsteking en infecties op te lossen. Alle andere voedingsmiddelen en traktaties worden tijdens de proef stopgezet om onbedoelde blootstelling aan een allergeen te voorkomen. Dit omvat tafelresten, die in het algemeen niet aan honden mogen worden gevoerd.

Nadat de proef is voltooid, kan de dierenarts aanbevelen om terug te keren naar het oude dieet om te zien of de symptomen terugkeren, of naar een ander dieet voor langdurig onderhoud.

Wees geduldig

Telkens wanneer je het dieet van de hond verandert, is het het beste om het voer langzaam over te zetten gedurende een periode van 7 - 10 dagen. Een plotselinge verandering in dieet kan de spijsverteringsproblemen van een hond verergeren en het moeilijker maken om de symptomen op te lossen.

Onthoud ten slotte dat elke hond unieke behoeften heeft, wat betekent dat geen enkel dieet geschikt is voor alle honden met spijsverteringsproblemen. Mogelijk moet je verschillende diëten proberen voordat je er een vindt die goed wordt verdragen door de hond. Dit proces kan enkele weken of maanden duren, maar de beloning is het dubbel en dwars waard.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen