Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Wat is GVS bij honden?

GVS bij honden

Geriatrisch vestibulair syndroom, afgekort als GVS, is een aandoening die honden op latere leeftijd kan treffen. Het is belangrijk om te begrijpen wat dit syndroom inhoudt als je een oudere hond hebt of voor een senior hond zorgt.

GVS bij honden is een neurologische aandoening die verband houdt met het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Het komt meestal voor bij oudere honden en kan plotseling optreden. De exacte oorzaak van GVS is niet volledig begrepen, maar het wordt vaak geassocieerd met factoren zoals ouderdom, infecties of andere onderliggende gezondheidsproblemen.

Symptomen van GVS bij honden

Geriatrisch vestibulair syndroom (GVS) manifesteert zich plotseling en gaat gepaard met verschillende symptomen, waaronder een scheve kopstand, snelle en ongecontroleerde oogbewegingen, het lopen van cirkels, een onstabiele, dronkenmansachtige gang, en gevoelens van misselijkheid en braken.

Het is belangrijk op te merken dat GVS soms verward kan worden met een TIA (transiënte ischemische aanval) of een herseninfarct, zoals dat bij mensen voorkomt. Echter, deze neurologische aandoeningen zijn veel zeldzamer bij dieren en manifesteren zich doorgaans met meer symptomen dan alleen problemen met het evenwicht.

Diagnose

Helaas is er momenteel geen specifieke test beschikbaar om geriatrisch vestibulair syndroom (GVS) definitief vast te stellen. In plaats daarvan wordt de diagnose doorgaans gesteld door andere mogelijke oorzaken van evenwichtsproblemen uit te sluiten. Deze problemen kunnen voortkomen uit zaken als ontstekingen in het midden- en/of binnenoor, tumoren, hersenletsel als gevolg van een ongeval, of schildklieraandoeningen.

Aangezien directe beeldvorming van het binnenoor of de schedel zonder aanvullende diagnostische tests meestal niet mogelijk is, vertrouwen dierenartsen op een combinatie van factoren, waaronder het klinische beeld van de patiënt, de waargenomen symptomen en het fysieke onderzoek om tot een waarschijnlijke diagnose van GVS te komen. Deze informatie biedt doorgaans voldoende inzicht in de aanwezigheid van dit syndroom.

Wat is de prognose van GVS?

Gelukkig is de vooruitzicht voor honden die getroffen zijn door geriatrisch vestibulair syndroom (GVS) over het algemeen positief. Binnen enkele dagen is er vaak merkbare verbetering en doorgaans verdwijnen de symptomen binnen twee weken volledig.

Het kan echter voorkomen dat de symptomen na een aantal weken of maanden terugkeren, maar de meerderheid van de honden herstelt volledig. In sommige gevallen kunnen honden echter blijvende symptomen vertonen, zoals een scheve kopstand, of af en toe nog last hebben van een wankel gevoel.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen