Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Wat betekent bleek tandvlees bij honden?

Wat betekent bleek tandvlees bij honden

Het zou kunnen dat je hebt gezien dat de tandvlees van je hond wat bleek is. Je wilt dan natuurlijk graag weten wat dit precies betekent, maar ook wat je er tegen kunt doen. Voordat je hier überhaupt mee aan de slag kunt gaan is het verstandig om deze blog te lezen.

Wat is bleek tandvlees bij honden?

Bleek tandvlees bij honden is een teken van één of meer onderliggende problemen. Normaal gesproken heeft het tandvlees van je viervoeter namelijk een roze kleur. Dit kan zachtroze zijn, maar ook felroze. Dit hangt echt van de hond af. Door normale pigmentatie kan een deel van het tandvlees zwart lijken, dus zoek naar lichtere plekken op het tandvlees of het gebied onder de tong om de plekken zonder pigmentvlekken te vinden.

Hier zou het tandvlees roze en vochtig moeten zijn. Druk eens met je vinger op het roze deel. Als het goed is wordt deze plek dan wit en wordt het vervolgens binnen een seconde weer gewoon roze. Merk je dat het tandvlees van je hond bleekroze of zelfs wit is in gebieden die normaliter roze zijn? Dit is een probleem wat je zeker aan moet pakken. Het zou kunnen dat de neus en/of tong van je hond ook direct wat bleker is, net zoals de slijmvliezen van de oogleden. 

Welke oorzaken kan bleek tandvlees hebben?

Er zijn een paar gezondheidsproblemen die bleek tandvlees kunnen veroorzaken bij honden. Vaak is het een teken van bloedarmoede bij viervoeters. Dit treedt op wanneer er niet voldoende rode bloedcellen in het bloed zijn. Het is dan zeker verstandig om naar de dierenarts te gaan, waarvoor je het beste een verzekering voor je hond kunt afsluiten. Met zo’n dierenverzekering hoef je mogelijk zelf niets te betalen voor de behandeling. Bloedverlies kan overigens ook bleek tandvlees veroorzaken bij honden, net zoals hemolyse, shock en een verminderde productie van rode bloedcellen.

Wat kun je doen als je hond bleek tandvlees heeft?

Als je merkt dat je hond bleek tandvlees heeft dan moet je eerst naar andere ziekteverschijnselen zoeken. Ook moet je je dier controleren op bloedingen. Gedraagt je hond zich voor de rest normaal? Het is dan zeker verstandig om contact op te nemen met je dierenarts voor advies. Als je ook andere symptomen waarneemt bij je hond dan moet je juist direct naar je dierenarts gaan. Dit probleem moet namelijk direct opgelost worden.

Hoe wordt je hond dan behandeld?

De behandeling van een hond met bleek tandvlees hangt natuurlijk af van de onderliggende oorzaak. De dierenarts zal eerst een onderzoek uitvoeren en de symptomen met je bespreken. De kans is groot dat een bloedonderzoek nodig is om het aantal bloedcellen te controleren, terwijl de orgaanfunctie zo ook beoordeeld kan worden. Het zou kunnen dat je huisdier opgenomen moet worden voor behandeling en verdere zorg. In sommige gevallen zijn medicijnen en/of operaties nodig om de oorzaak van het probleem op te lossen, maar dit is niet altijd nodig. Welke behandeling gebruikt wordt hangt dus echt van de oorzaak af. 

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen