Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Wanneer wisselen honden tanden?

Wanneer wisselen honden tanden

Vanaf drie maanden begint een hond met het wisselen van tanden. Het wisselen begint met de voor en snijtanden. Tussen vier en zeven maanden worden ook de hoektanden en kiezen gewisseld. Een pup gebruikt dus maar een paar manden de melktanden. De eerste melktanden komen namelijk door tussen week 3 en 6.

Het exacte startpunt van het wisselen hangt van verschillende factoren af. Zo is de stelregel, hoe groter het ras hoe sneller deze wisselt. Daarnaast speelt gezondheid en de erfelijke eigenschappen een rol.

Overzicht wisselen melkgebit hond

 

Doorbraak melkgebit

Aantal melkelementen

Wisselperiode

Aantal permanent

Voortanden

3-4 weken

12

3-5 maanden

12

Hoektanden

3-6 weken

4

5-6 maanden

4

Kleine kiezen

4-12 weken

12

4-6 maanden

16

Grote kiezen

n.v.t.

geen

4-6 maanden

10

Het volwassen gebit van de hond bestaat uit 42 elementen, namelijk:

  • 12 voortanden, 6 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak
  • 4 hoektanden, 2 in de bovenkaak en 2 in de onderkaak
  • 16 kleine kiezen, 8 in de bovenkaak en 8 in de onderkaak
  • 10 grote kiezen, 4 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak.

Wat kun je doen om te helpen

Het wisselen van de tanden is bij honden een natuurlijk proces. Een puppy groeit de eerste 16 weken als kool en de tandjes veranderen mee. Een hond kan tijdens het wisselen sneller bijten. Het is belangrijk dat de hond leert dat dit geen normaal gedrag is. Het is daarom een belangrijke fase van de opvoeding van een pup. Het is tevens een mooi moment om een pup te leren dat jij, als baasje, aan zijn bek mag zitten. Dit helpt later weer bij de dierenarts, bij controle van het gebit of bij het poetsen van de tanden van de hond. 

Het wisselen van tanden gaat niet altijd goed. Let goed op of de pup pijnsignalen laat zien. Dit kunnen hele opvallende signalen zijn zoals piepen en kreunen maar ook onopvallende signalen zoals ijsberen of overmatig hijgen. Een hijgende hond lijkt heel normaal (en vaak is dit ook zo) maar het kan duiden op ongemakken. Gaat het hijgen gepaard met hangende oren, diarree en heel veel kwijl? Dan is het handig om dit te laten controleren bij een dierenarts.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen