Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Wanneer hond in laten slapen

Wanneer hond in laten slapen

Terwijl sommige honden van ouderdom sterven in hun eigen omgeving, worden andere honden anderen ernstig ziek, raken op de een of andere manier gewond of ervaren een aanzienlijk verminderde kwaliteit van leven als ze heel oud worden. In deze situaties kan het nodig zijn om de hond in te laten slapen om pijn en onnodig lijden te voorkomen. Hier zijn enkele suggesties voor het omgaan met deze moeilijke beslissing, evenals enige informatie over de euthanasie procedure zelf.

Wanneer is het tijd voor euthanasie

Praat altijd eerst met je dierenarts. Hij of zij is de best gekwalificeerde persoon die je door dit moeilijke proces heen kan helpen. In sommige gevallen kan de dierenarts je definitief vertellen dat het tijd is om de hond in te laten slapen, maar in andere gevallen moet je uiteindelijk de beslissing nemen op basis van observaties van het gedrag en de houding van het dier. Hier zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat de hond lijdt of niet langer geniet van een goede kwaliteit van leven:

  • Chronische pijn die niet onder controle kan worden gehouden met medicijnen
  • Vaak braken of diarree die uitdroging en/of aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaakt
  • Gestopt met eten of zal alleen eten als je hem dwingt
  • Incontinentie
  • Geen energie of interesse meer in wandelingen, spelen, aandacht of wat lekkers
  • Valt om tijdens het lopen en kan amper op zijn poten staan
  • E chronisch moeizame ademhaling of voortdurend hoesten

Afscheid nemen

Nadat je deze zeer moeilijke beslissing hebt moeten nemen moet je ook beslissen hoe en waar je het laatste afscheid wilt regelen.

Voordat deze procedure wordt ingezet moet je ervoor zorgen dat alle leden van het gezin tijd hebben met het huisdier om privé afscheid te nemen. Wanneer er kinderen in het spel zijn is het belangrijk om ze van tevoren voor te bereiden op het verlies van hun trouwe viervoeter. Dit is misschien de eerste ervaring van je kind met de dood en het is erg belangrijk voor jou om hem of haar door het rouwproces te helpen.

Het is een individuele beslissing wie aanwezig wil zijn tijdens de euthanasie. Voor sommige eigenaren van honden kan de emotie te overweldigend zijn, maar voor velen is het een troost om tijdens de laatste momenten bij hun huisdier te zijn. Het kan ongepast zijn voor jonge kinderen om getuige te zijn van de procedure, omdat ze vaak de dood nog niet kunnen begrijpen. Sommige dierenartsen komen bij je thuis waardoor zowel het huisdier als de familie hun laatste momenten samen kunnen delen in het comfort van hun eigen huis.

Wat kun je verwachten

De beslissing om afscheid te nemen van een hond is stressvol en angst kan vaak worden verergerd als je niet weet wat je kunt verwachten tijdens de euthanasie procedure. De dierenarts zal in het algemeen de procedure uitleggen voordat hij of zij begint. Aarzel niet om de dierenarts om verdere uitleg of opheldering te vragen indien nodig. Kleine tot middelgrote huisdieren worden meestal op een tafel geplaatst voor de procedure, maar grotere honden kunnen gemakkelijker op de vloer worden behandeld.

Zorg er ongeacht de locatie voor dat de hond een comfortabel deken of bed heeft om op te liggen. In de meeste gevallen zal een dierenarts assistent de hond vasthouden om het proces soepel te laten verlopen. Als je van plan bent om tijdens het in laten slapen van de hond aanwezig te zijn, is het belangrijk dat je voldoende ruimte laat voor de dierenarts om te werken. De dierenarts zal je waarschijnlijk laten zien waar je moet staan, zodat de hond je kan zien en horen.

Pentobarbital

De dierenarts zal de hond een overdosis geven van een verdovingsmiddel genaamd Pentobarbital, dat snel bewusteloosheid veroorzaakt en vervolgens de hartslag zachtjes stopt. De dierenarts trekt de juiste dosis van het medicijn in een spuit en injecteert het vervolgens in een ader. Bij honden wordt de voorpoot het meest gebruikt. Bij katten kan de voor- of achterpoot worden gebruikt.

De injectie zelf is niet pijnlijk voor het huisdier. Vaak plaatsen dierenartsen een intraveneuze (IV) katheter in de ader van het huisdier voordat ze de injectie geven. De katheter vermindert het risico dat de ader scheurt wanneer het medicijn wordt geïnjecteerd. Als de ader scheurt, kan een deel van het medicijn in de poot lekken en het zal niet zo snel werken.

Vóór de injectie met Pentobarbitalzal de dierenarts een injectie met anesthetica of sedatiemiddel geven. Dit wordt meestal gedaan bij huisdieren die waarschijnlijk niet stil blijven zitten voor de IV-injectie. Een verdovende of kalmerende injectie wordt meestal gegeven in de achterpoot en zal na ongeveer 5 tot 10 minuten gaan werken.

De hond wordt dan erg slaperig of raakt bewusteloos, waardoor de dierenarts de IV-injectie gemakkelijker kan uitvoeren. Zodra de IV-injectie met Pentobarbital is gegeven, raakt het huisdier binnen enkele seconden volledig bewusteloos en treedt de dood binnen enkele minuten op.

Om te bevestigen dat het hart van de hond is gestopt zal de dierenarts een stethoscoop gebruiken. De hond kan enige spiertrekkingen en intermitterende ademhaling ervaren gedurende enkele minuten nadat de dood is opgetreden. Het huisdier kan ook zijn de inhoud van zijn blaas of darmen laten lopen.

Deze gebeurtenissen zijn normaal en zouden geen reden tot paniek moeten zijn. Nadat de dierenarts heeft bevestigd dat de hond is overleden heb je vaak nog enige tijd dat je met je hond kunt doorbrengen om definitief afscheid te nemen.

Begraven of cremeren

De dierenarts kan je verschillende opties bieden voor de laatste rustplaats van de hond. Crematie is de meest populaire keuze waarbij je kunt kiezen of je het as van de hond mee wilt nemen. De meeste crematiediensten bieden een keuze aan urnen en gepersonaliseerde gedenktekens.

Een andere optie is het begraven van de hond. Misschien wil je de hond met het hele gezin in je eigen tuin begraven. In Nederland zijn er ook diverse dierenbegraafplaatsen waar je je hond zijn laatste rustplaats kunt geven.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen