Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom zitten honden op je voeten?

Waarom zitten honden op je voeten

Je hebt misschien de mythe gehoord dat wanneer een hond op je voeten zit of ligt, hij je probeert te domineren. Maar niets is minder waar. Veel honden vormen een sterke band met hun baasjes. Waar de eigenaar ook heen gaat, de hond volgt hem. Telkens wanneer de eigenaar gaat zitten, gaat hun hond liggen of zit hij op of aan hun voeten. Dit is een indicatie van de sterke relatie die je met je hond hebt.

Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom een hond op je voeten gaat zitten, en dat gebeurt onder bepaalde omstandigheden. Dit is wat je moet weten over waarom een hond graag op je voeten zit.

Redenen waarom een hond graag op voeten zit

Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende redenen voor dit hondengedrag.

Hun liefde tonen

Het is normaal dat een hond aan de voeten van zijn baasje gaat zitten. Dit kan een manier zijn om genegenheid te tonen, net zoals je ervoor zou kiezen om naast een vriend of geliefde te gaan zitten.

Sommige honden blijven graag op de grond in plaats van naast je op de bank te zitten, dus ze eindigen vlak bij je voeten of bovenop hen. Andere honden willen misschien aan de voeten van hun baasje zitten, zodat ze voorbereid kunnen zijn om op te staan ​​en hen te volgen bij de minste beweging.

Andere honden kunnen er specifiek voor kiezen om op de voeten van hun eigenaar te gaan zitten of liggen. Het kan zijn dat deze honden het fysieke contact geruststellend vinden, gewoon het aanraken van hun baasje kan voor een hond ontspannend zijn.

Ongerustheid

In bepaalde situaties kan de hond ervoor kiezen om op je voeten te gaan zitten of liggen omdat hij bang of angstig is. Als de hond normaal gesproken niet op je voeten gaat zitten en plotseling dit gedrag vertoont, neem dan even de tijd om zijn lichaamssignalen te beoordelen:

Vertonen ze tekenen van angst en stress, zoals overmatig hijgen of kwijlen? Hangt hun staart naar beneden of is eronder weggestopt? Worden hun oren naar achteren getrokken? Is hun kop gebogen?

Wanneer sommige honden bang worden voor angst, zullen ze proberen zo dicht mogelijk bij hun baas te komen. Dit kan gebeuren tijdens een dierenartsbezoek of wanneer ze naar een onbekende plaats gaan. Sommige honden vertonen dit gedrag thuis wanneer ze bepaalde geluiden horen, zoals vuurwerk, onweer of andere harde geluiden. Of ze vertonen dit gedrag rond mensen, kinderen of honden waardoor ze zich ongemakkelijk voelen.

Wanneer een hond bang of onzeker is, kan het eenvoudig zijn om contact met je te houden om hem meer zelfvertrouwen te geven. Het kan lijken op een kind dat de hand van zijn ouders wil vasthouden als ze bang zijn. Een deel van de hondenpopulatie lijdt aan verlatingsangst en deze honden kunnen ook zitten of liggen op de voeten van hun baasjes. Niet alle honden met verlatingsangst vertonen dit gedrag. De honden die dat wel doen, vinden waarschijnlijk troost omdat ze dicht bij hun baasjes zijn. Op je voeten zitten kan een manier zijn om je naast je te houden.

Aangeleerd gedrag

Honden kunnen zeker leren dat als ze op je voeten zitten of liggen, ze eerder de aandacht zullen trekken. Het is een normale reactie om naar je hond te kijken of met hem te praten als hij ervoor kiest om bovenop je voeten te gaan zitten. Of de hond heeft misschien geleerd dat je ze fysieke aandacht geeft in de vorm van aaien terwijl ze op je voeten zitten. Deze positieve bekrachtiging maakt het waarschijnlijker dat een hond op je voeten blijft zitten.

Wat als mijn hond niet op mijn voeten zit?

Elke hond is een individu en drukt op verschillende manieren gehechtheid en genegenheid jegens zijn baasjes uit. Misschien is jouw hond niet de knuffelige, gevoelige, gevoelige hond, maar hij zit of ligt graag naast je. De hond geniet misschien gewoon van het gezelschap zonder dat hij zoveel fysiek contact nodig heeft, en dat is prima.

In plaats daarvan kan een hond je op andere manieren genegenheid tonen, zoals wanneer hij je komt begroeten wanneer je thuiskomt of je zijn favoriete speeltje brengt, of je van kamer naar kamer volgt.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen