Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom volgt mijn hond mij overal in huis?

Waarom volgt mijn hond mij overal in huis

Volgt jouw hond je ook overal door het huis? Er kunnen een aantal redenen zijn waarom dit gebeurt. Als je 's ochtends opstaat en naar de keuken gaat om het ontbijt te bereiden, hoef je niet verbaasd te zijn als je hond jee volgt. Het is tenslotte mogelijk dat een of ander lekker hapje binnen handbereik komt.

Naarmate de dag vordert, zul je echter merken dat je hond je overal volgt, naar de badkamer, naar de brievenbus, zelfs naar de andere kant van dezelfde kamer waar je al uren in zit. Hoewel dit gedrag bij sommige honden vaker voorkomt dan bij andere, hebben veel honden de gewoonte om hun baasjes overal in huis te volgen.

Redenen waarom een hond je volgt

Veel hondenbezitters vergelijken hun honden met klittenband, ze blijven aan hun zijde, ongeacht waar ze zich in huis bevinden of wat ze doen. Op sommige dagen geniet je van het gezelschap, maar op andere momenten kan het best storend zijn. Voordat je je hond wegjaagt, moet je nadenken over de redenering achter dit gedrag.

Gezelschap

Wanneer je één hond hebt beteken jij alles voor hem, dit maakt je de primaire focus van de hond. Als je thuis bent wil je hond tijd met je doorbrengen en wil hij niet dat je weggaat.

Versterking

Veel honden leren indirect van menselijk gedrag en interactie. Een hond zal snel leren wie verantwoordelijk is voor het voeren en wie het meest waarschijnlijk aandacht en genegenheid zal bieden. Je hond zal die persoon volgen omdat hij eerder een goed resultaat heeft behaald en hij wil geen eten of plezier missen.

Binding

Hoe meer tijd je met je hond doorbrengt, hoe sterker je band zal worden. Naarmate de band wordt versterkt, leert een hond dingen van je te verwachten en zal hij je volgen om zijn zin te krijgen.

Aandacht

Sommige honden vertonen sterk aandachtzoekend gedrag, zoals bedelen aan tafel, janken als je buiten bereik komt en je zo dicht volgen dat je over hem struikelt. Misschien heb je zelfs ervaringen waarbij je hond tussen jou en een boek komt of zijn hoofd op je laptop legt.

Nieuwsgierigheid

Honden zijn van nature nieuwsgierig en volgen je soms rond omdat ze simpelweg niets willen missen.

Raskenmerken

Sommige rassen zijn vatbaarder voor dit gedrag dan andere, vooral rassen die zijn ontwikkeld om nauw met mensen samen te werken. Deze aanhankelijke honden zijn de iconische klittenband-honden zoals eerder vermeld.

Verlatingsangst

Wanneer een hond angstig wordt wanneer hij alleen wordt gelaten, wordt dit verlatingsangst genoemd. Sommige hondenbezitters maken het onbewust nog erger door veel ophef te maken bij het verlaten van het huis of thuiskomen, waardoor de hond meer reden heeft om zich angstig te voelen.

Hoewel het van tijd tot tijd vervelend kan zijn als een hond je door het huis volgt, is het vaak omdat hij echt om je geeft. Af en toe over hem struikelen is een risico en een ergernis, maar als je het beschouwt als een compliment of een teken van genegenheid, zul je het anders gaan zien en het misschien zelfs wel gaan waarderen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen