Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom snuffelen honden aan urine?

Waarom snuffelen honden aan urine

De ene keer snuffelt een hond maar heel kort aan een boom, de andere keer is hij wel tien seconden bezig. Het snuffelen en ruiken aan ieder paaltje of boompje valt te vergelijken met onze social media. Ieder geurtje is te vergelijken met een nieuwe ‘post’. De ene keer ruikt de hond er gelijk overheen, maar soms kan het meer dan tien seconden duren voordat de hond de informatie heeft opgenomen. In dit blog gaan we verder in op het snuffelen van de hond.

Feromonen

Een feromoon is een stofje die via lichaamsvloeistoffen wordt afgegeven. Feromonen geven boodschappen door naar individuen van hetzelfde soort. Deze feromonen worden bij de hond op verschillende delen van het lichaam afgegeven.

  • Markeren: De feromonen vanuit de streek onder de staart heeft als functie dat deze markeert. Dit gebeurt via ontlasting en urine.
  • Seksualiteit: Rond de geslachtsdelen worden feromonen afgegeven die informatie weggeven over het geslacht en de vruchtbaarheid van de hond. Hieraan ruikt een hond of de ander bijvoorbeeld loops is.
  • Alarmeren: De onderkant van de poten stoot een alarmerende feromoon af. Hiermee worden andere honden op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de hond.
  • Herkennen: De ‘herken’ feromonen worden achter de oren afgegeven. Via deze geur weet jouw hond wie hier geweest is.

Dit proces van feromonen afstoten gebeurt continu en worden door te snuffelen opgenomen door de hond. Ieder geurtje of plasje geeft de hond de informatie over de desbetreffende hond.

Waar neemt mijn hond feromonen op?

Tijdens het uitlaten snuffelt de hond bij een grasveld op zoek naar boodschappen die achter zijn gelaten door andere honden. Die boodschappen kunnen van bekende of onbekende honden zijn, daar wil een hond maar al te graag achter komen. Als de hond een geur heeft gevonden begint hij informatief te snuffelen. Een hond heeft ongeveer tien seconden nodig om iets nieuws op zich te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een plasje van een nieuwe hond zijn. Iedere keer daarna dat de hond ditzelfde plasje tegenkomt, zal het minder tijd kosten om er informatie uit te halen. De geur is dan bekend geworden. Als reactie zal de hond ook een ‘berichtje’ achterlaten rond die plek, net als de comments onder een Facebook bericht.

De feromonen van andere honden bevinden zich niet alleen in de ontlasting. De wind verspreid de feromonen door de lucht. Het is daarom dat de hond soms opeens gefixeerd is op iets in de verte. Hij gaat dan op zoek naar de bron van de geur. Dit kan een plasje verderop zijn, maar het dichtste bij de bron is het achterste van een andere hond. Honden ruiken aan elkaars achterwerk om meer te weten te komen.

Geuren van mensen

De hond haalt dus allemaal informatie uit geur. Mensen stoten ook geuren of feromonen af. Wanneer wij stressen of angstig zijn stoten wij een angstferomoon af, die door honden geroken wordt. Hier wordt bij de politie gebruik van gemaakt. Een dief die op de vlucht is voor de politie rent weg in angst of stress, de politiehond kan deze afgestoten angstferomoon ruiken en traceren. Zo wordt door middel van de hond, de boef gevonden.

Het snuffelen van urine is voor de hond een manier om informatie te verzamelen. Zo wordt voor een hond duidelijk wie waar en wanneer geweest is, en zal dan een reactie achterlaten door zelf een plasje neer te leggen. Naast het snuffelen van urine ruikt een hond informatie in de lucht, waaronder menselijke geuren zoals de angst van een crimineel.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen