Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom markeert een hond met urine?

Waarom markeert een hond met urine

Urinemarkering is een veel voorkomend gedrag bij honden, vooral bij reutjes. Door urine op verschillende oppervlakken af ​​te zetten, laat een hond geurmarkeringen achter die communiceren met andere honden. Urinemarkering is meestal een manier voor honden om hun territorium te markeren.

Manier van communiceren

Urinemarkering is een vorm van communicatie voor honden. Als je gaat wandelen en je hond overal rondsnuffelt en kleine hoeveelheden urine op verschillende oppervlakken achterlaat, communiceert hij met honden die al op die plekken hebben geplast en die later komen snuffelen. Het blijkt dat honden een schat aan informatie kunnen verzamelen door aan de urine van andere honden te snuffelen. Ze kunnen waarschijnlijk elkaars geslacht, gezondheidsstatus en zelfs humeur onderscheiden.

Territoriale markering

Territoriale markering komt het meest voor bij reuen die niet gecastreerd zijn. We hebben allemaal weleens een reu gezien die zijn poot optilde om ergens op te urineren. Dit begint meestal rond de leeftijd tussen de 6 & 8 maanden bij mannelijke honden, wanneer ze de puberteit beginnen te raken. Als een hond wordt gecastreerd voordat hij zijn poot begint op te tillen om dingen te markeren, kan het gedrag zich nooit verder ontwikkelen. Als hij wordt gecastreerd nadat hij zijn poot begint op te tillen, kan de operatie het gedrag beëindigen, maar niet voor altijd.

Sommige dominante vrouwelijke honden zullen ook hun pootje optillen om territorium te markeren, maar het is niet erg gebruikelijk. Toch merken urinevlekken die niet zijn gesteriliseerd door vaker te hurken dan gesteriliseerde vrouwtjes. Ze laten informatie achter over waar ze zich in hun oestruscyclus bevinden: ze adverteren voor reutjes in de buurt.

Wat te doen als honden binnenshuis markeren

Wanneer honden hun territorium buiten markeren, is dit meestal niet zo'n probleem voor de eigenaar. Echter, sommige honden markeren hun urine binnenshuis. Dan wordt het vaak wel een probleem. Hieronder volgen een aantal tips voor wanneer je hond in het huis urineert:

  • Bezoek de dierenarts. Niet alle plasjes in huis zijn bedoeld om te markeren. Honden hebben vaak ongelukjes in huis wanneer ze lijden aan verschillende medische aandoeningen, waaronder urineweginfecties, blaasstenen, nieraandoeningen en diabetes.
  • Maak een castratie of sterilisatie afspraak. Castreren of steriliseren zal de overgrote meerderheid van markeerproblemen bij honden oplossen.
  • Ruim de rommel goed op. Het is cruciaal dat je alle urinevlekken op de juiste manier schoonmaakt. Anders zal je hond die plek willen blijven markeren. Gebruik een enzymatische reiniger om de geuren af ​​te breken en op te lossen.
  • Evalueer de stressniveaus van de hond. Gecastreerde honden die beginnen met het merken van urine binnenshuis, voelen zich vaak ergens gestrest van. Dit kan een nieuw huisdier of een persoon in huis zijn of een hond in de buurt die buiten rondhangt. In deze gevallen kunnen desensibilisatietherapie om de hond aan het nieuwe huisdier of persoon te wennen, strategieën om andere honden uit de buurt van het huis te houden, zoals een hek, en stress verlichtende technieken zoals het gebruik van Adaptil-spray, halsband of diffuser.
  • Speciale medicijnen (op recept) kunnen nodig zijn. Er zijn zeldzame gevallen waarin medicijnen nodig zijn om te helpen bij angst, terwijl je werkt aan andere strategieën om de hond te helpen. Een dierenarts is het meest geschikt om te helpen beslissen of dit noodzakelijk en veilig is voor een hond. Geef een hond nooit medicijnen zonder recept van de dierenarts.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen