Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom likt een hond zijn baas?

Waarom likt een hond zijn baas

Iedereen die een hond heeft weet dat honden over het algemeen graag likken, het is een gedrag dat veel voorkomt. Sommige honden beperken het likken tot hun eigen speeltjes, maar de meeste honden geven hun baasje ook graag een natte lebber in het gezicht. Maar waarom doen honden dit eigenlijk?

Communiceren

In het wild likken jonge wolven rond het gezicht van hun moeder om te communiceren, bijvoorbeeld om voeding te vragen en onderdanigheid aan een ouder dier te demonstreren. Terwijl ze groeien, likken ze nog steeds rond het gezicht van andere wolven om te communiceren, feromonen te detecteren of onderdanigheid te tonen. Tot op zekere hoogte vertonen onze gedomesticeerde honden deze eigenschappen nog steeds.

Honden likken vaak aan de snuit van honden die ze onderweg ontmoeten als communicatiemiddel. Honden in een vreemde situatie, zoals bij de dierenartsen, kunnen het gezicht van een vreemdeling likken om te proberen hun bedoelingen te bepalen of om te sussen (d.w.z. zeggen "doe me geen pijn"). Onze honden likken ook om affectie te tonen, vooral met mensen met wie ze nauw verbonden zijn.

Als je kijkt naar de interactie tussen hond en mens, zijn korte likken aan de kin of neus, met brede ogen en oren terug een teken dat de likken nieuwsgierig of onderdanig zijn. Grote slordige kusjes met naar voren gerichte oren en ontspannen lichaamstaal suggereren veel meer een gelukkige hond die gewoon blij en enthousiast is.

We smaken goed

Het klinkt misschien wat vreemd, maar voor een hond kan onze huid een wereld van geuren en smaken zijn. Of het nu de overblijfselen zijn van wat we voor de lunch hadden, de geur van andere mensen die je op een dag de hand hebt geschud, of gewoon de natuurlijke smaak van onze huid, sommige honden kunnen er niet genoeg van krijgen.

Omdat we ze belonen

Ongeacht de oorzaak van het likken, zullen de meeste mensen op een grote slordige kus op een positieve manier reageren. Of je met de handen zwaait, of de hond omarmt met extra knuffels, we reageren meestal op een manier die honden leuk vinden. Dieren zijn fijn afgestemd op onze reacties en na verloop van tijd zal deze positieve feedback likken stimuleren als een vorm van begroeting.

De meeste huishonden zullen om goede redenen likken; genegenheid, informatievergaring of gewoonte. Maar wat gebeurt er als je hond te vaak likt? Een hond die obsessief likt, kan snel onaangenaam worden en geen obsessief gedrag is een gezonde eigenschap voor een hond. Zeker de eerste stap om likken te ontmoedigen is het verwijderen van de positieve feedback. Likken gaat vaak samen met ander probleemgedrag, zoals springen.

De eenvoudigste methode om te proberen dit gedrag te verminderen is om de hond te negeren; draai je rug totdat het likken is gestopt. Zodra je hond rustig is met alle vier de pootjes op de vloer, ga je hem op een rustige manier begroeten. Na verloop van tijd zullen de meeste honden beseffen dat de snelste manier om te krijgen wat ze willen (aandacht) is om het likken te voorkomen.

Als je denkt dat je hond echt een probleem heeft met likken, raadpleeg dan je dierenarts om te achterhalen wat dit gedrag veroorzaakt en hoe dit eventueel verholpen kan worden.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen