Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom likken honden hun wonden

Waarom likken honden hun wonden

Het is vrij gebruikelijk dat dieren hun wonden likken. Veel honden doen het omdat hun speeksel medicinale voordelen heeft en de wonden kan reinigen. Sommigen doen het gewoon vanwege het comfort dat het met zich meebrengt, zoals een puppy dat gewond raakt en denkt dat de beste remedie tenslotte een flinke lebber is.

Dit gedrag komt vooral veel voor bij honden en is schijnbaar diep ingebouwd in hun genoom. Een hond die nog nooit getuige is geweest van dit gedrag van een hond, zal zijn wonden nog steeds likken als ze gewond raken, maar waarom? Heeft het enig voordeel voor het genezingsproces?

Oorsprong van het gedrag

Deze vraag bevat een aantal onderdelen. Waarom honden hun wonden likken is vrij eenvoudig; ze doen het omdat ze dat hebben geleerd. Of omdat ze eerder een wond hebben gehad en likken was rustgevend. Ook kan het zo zijn dat ze het van een andere hond hebben geleerd die ze hun hele leven hebben gekend. Een hond kent het begrip bacteriën natuurlijk niet, en dat is te merken. Honden hebben ze een combinatie van basisinstinct gekregen door hun genetische samenstelling en wat demonstratief leren.

Het feit dat een hond niet weet dat het hem helpt, betekent niet dat hij er niets aan heeft. Speeksel helpt bacteriën en enzymen af ​​te breken die in dat speeksel kunnen helpen bij celgroei en vervanging. In termen van leken, het is ongelooflijk gunstig voor het genezingsproces. Hoewel deze voordelen bestaan, betekent dit niet dat je je hond zijn wonden moet laten likken. In de wildernis waren deze aanpassingen noodzakelijk voor een hond om te overleven van levensbedreigende verwondingen.

In de technologisch geavanceerde omgeving waarin ze tegenwoordig leven, kan het meer kwaad dan goed doen. Vreemde virussen en bacteriën in de mond van de hond kunnen worden doorgegeven aan de open wond en als deze bacterie overleefde in de speekselomgeving van de mond van een hond ken je er zeker van zijn dat het in de open wond zal broeien. Dit kan een kleine verwonding tot gevolg hebben en er een nare infectie van maken.

Om nog maar te zwijgen over het simpelweg veroorzaken van irritatie van de huid en het bieden van een warme en vochtige omgeving voor de bacteriën om te overleven en zich te vermenigvuldigen. Als de wond al een infectie heeft, dan neemt een hond door het likken per ongeluk die bacteriën en biologisch afval op. Dit kan een hond zieker maken dan de infectie alleen. Vandaag de dag hebben we veiligere manieren om de verwonding van honden te behandelen en daarom is het waarschijnlijk een betere manier om te voorkomen dat een hond wonden likt.

Gedrag aanmoedigen

Voorkomen dat een hond zijn wonden likt is vrij eenvoudig. Het gebruik van een verband zal uiteraard de mogelijkheid voor de hond om naar de wond te komen verwijderen. Als een hond echter aan verbanden krabt, is dit misschien niet de beste keuze. Als ze aan het verband krabben, is dit waarschijnlijk schadelijk voor het vlees eronder.

Combineer dat met een open wond en de hond kan zichzelf veel schade aanrichten. In dit geval is een muilkorf de beste keuze. Het beperkt hun vermogen om de wond te likken zonder de wond te irriteren door een verband. De leeftijd en gezondheid van een hond worden belangrijke variabelen met betrekking tot het genezingsproces in het algemeen.

Een oudere of meer zwakke hond zal het veel moeilijker hebben om infecties te bestrijden en is daarom belangrijker om ervoor te zorgen dat ze hun wonden niet likken. Een kleine scheur in een jonge en gezonde hond is waarschijnlijk geen probleem als ze de wond likken, maar een oude hond en een grotere wond en het kan een heel groot probleem worden.

Anti-likstrips en sprays zijn ook direct beschikbaar en worden direct op de wond aangebracht. Deze bevatten vaak slecht smakende ingrediënten en werken meestal vrij goed, maar elke hond is anders en sommigen zullen alsnog gaan likken.

Andere oplossingen

Als de wond vocht begint te verliezen is het erg belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Als de wond slecht ruikt ervaart je hond namelijk pijn, of beginnen ze te voorkomen dat het getroffen ledemaat wordt aangetast, dan is een infectie waarschijnlijk de oorzaak. Een infectie vertraagt ​​niet alleen het genezingsproces, maar kan ook leiden tot zeer ernstige medische complicaties.

Als een geïnfecteerde wond niet vroeg wordt behandeld kan dit levensbedreigend zijn voor honden. Op elke wond kunnen antiseptische verbindingen direct op de wond worden aangebracht en verminderen het risico op infectie en kunnen het genezingsproces worden versneld. Een dierenarts kan antibiotica voorschrijven om infecties te bestrijden en dit enorm kan belangrijk zijn, vooral bij zwakkere honden.

Conclusie

Negen van de tien keer, als een hond een kleine wond heeft en ze een beetje likken, zal er niets van komen. De uitzonderingen kunnen extreem zijn, dus doe wat je kunt om dit gedrag te voorkomen. Bij oudere en meer kwetsbare honden wordt het van vitaal belang dat ze hun wonden niet likken omdat ze niet langer het immuunsysteem hebben om eventuele infecties te bestrijden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen