Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom kwispelen honden met hun staart?

Waarom kwispelen honden met hun staart

We beschouwen een kwispelende staart vaak als een teken dat onze honden gelukkig zijn, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het kwispelen van een staart niet alleen het geluk van een hond overbrengt. De staart van een hond is een communicatief hulpmiddel dat ze gebruiken om emoties uit te drukken naar andere dieren en mensen.

Dierenartsen hebben het vermoeden dat kwispelen al een tijdje niet altijd in verband staat met geluk, vaak bij de dierenarts hebben honden die bijzonder nerveus of defensief zijn een kwispelende staart. Dit kan vaak verkeerd worden geïnterpreteerd, wat leidt tot een zeer gevaarlijke situatie voor zowel veterinair personeel als hondeneigenaren.

​​Scala aan emoties

Honden zullen hun staart kwispelen om een ​​scala aan emoties over te brengen: geluk, nervositeit, zich bedreigd voelen, angst, onderwerping en opwinding. Er wordt gedacht dat wanneer een hond ontspannen is, zijn staart in een rustpositie zal zitten. Deze positie is afhankelijk van het hondenras. Sommige honden hebben een natuurlijk gekrulde, stijf ogende staart en anderen hebben een lange staart die achter hen in de natuurlijke positie hangt. Wanneer emoties worden opgeroepen, treedt het kwispelen op.

Studies hebben aangetoond dat het tempo en de positie van de kwispeling vaak emotie overbrengen. Als een hond bang of onderdanig is, zal hij zijn staart vaak naar beneden houden en mogelijk een beetje tussen zijn poten kwispelen. We zijn bekend met dit beeld van een hond die door zijn eigenaar wordt terecht gewezen, die er verontschuldigend en schuldig uitziet.

Honden die alert of opgewonden zijn, zullen hun staart hoger houden dan de natuurlijke positie. Vaak zal deze hoge staart woest kwispelen, een snelle kwispeling betekent vaak dat een hond blij of opgewonden is. Dit is iets dat we vaak in het park zien of wanneer we met onze honden spelen.

Ze zullen vaak een speelse houding aannemen met hun onderkant verhoogd, een hoge staart kwispelend als ze ons vragen om een ​​bal te gooien of te achtervolgen. Dit gedrag wordt ook gezien als we onze honden begroeten na een lange tijd buiten te zijn geweest, ze vertellen ons dat ze ons hebben gemist en zijn blij dat we thuis zijn. Een nieuwsgierige hond die geïnteresseerd is in zijn omgeving zal zijn staart vaak rechtuit houden. Een agressieve hond heeft vaak een zeer stijve, verticale staart.

Onderzoek toont aan

Recent onderzoek toont aan dat de richting van de staartzwaai complexe emoties aan andere honden kan communiceren. Door het gedrag van honden te observeren die naar een andere individuele persoon staart kijken, is aangetoond dat honden positieve emoties naar elkaar overbrengen door hun staart iets naar rechts te kwispelen. Aan de andere kant worden meer negatieve emoties ervaren als een hond een beetje naar links slingert.

Andere honden bleken een langzamere hartslag te hebben en een meer ontspannen houding aan te nemen als ze beelden of silhouetten van honden te zien kregen die met hun staart iets naar rechts zwiepen. Als hen een hond zou worden getoond die de staart iets naar links kwispelt, zouden de waarnemende honden een verhoogde hartslag hebben en een meer defensieve houding aannemen. Sommige van de honden van de waarnemer zagen zelfs dat hun haar rechtop stond wanneer ze een hond meer naar links zagen bewegen.

Onderzoek bij andere soorten, waaronder mensen, heeft aangetoond dat de linkerkant van de hersenen positieve emoties regelt en de rechterkant negatieve emoties regelt. Bij alle dieren, bestuurt de rechterkant van de hersenen de linkerkant van het lichaam en vice versa. Daarom wordt gedacht dat de theorie over het kwispelen van naar links en rechts de emotie overbrengt die te maken heeft met de harde bedrading van de hersenen waarbij de verschillende kanten verschillende emotionele reacties beheersen.

Staarten zijn niet alleen voor communicatie

Het is goed om te onthouden dat honden hun staart niet puur gebruiken voor communicatie. Het wordt vaak gebruikt om te helpen in balans en stabiliteit, het kijken naar een hond die op hoge snelheid draait in slow motion kan vaak onthullen hoe hij zijn staart gebruikt voor stabiliteit. Het fungeert ook als een roer als de hond in water zwemt. Het is interessant om te overwegen of het gebruik van een staart als communicatiemiddel secundair is geëvolueerd ten opzichte van dit gebruik, of dat hondenstaarten eerst voor communicatiemiddelen zijn geëvolueerd.

Ten slotte is het belangrijkste om te onthouden dat een kwispelende staart niet noodzakelijk een gelukkige of vriendelijke hond betekent. Een kwispelende staart is gewoon een teken van een hond die in wisselwerking staat met zijn omgeving. Het is altijd van vitaal belang om met de eigenaar van een hond te praten voordat je gaat aaien, omdat een verkeerde interpretatie van een staartzwaai vaak tot een vervelende beet kan leiden.

Kinderen zijn vaak het slachtoffer van een dergelijke verkeerde interpretatie, daarom is het essentieel dat we er allemaal voor zorgen dat ze zich ervan bewust zijn dat ze alleen een hond mogen aanraken als hen is verteld dat het is toegestaan.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen