Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom kantelen honden hun kop?

Waarom kantelen honden hun kop

Honden hebben een manier om recht in onze ziel te staren, het enige wat ze hoeven te doen is hun lieve ogen te openen, hun kop te kantelen en we zijn klaar om ze alles te geven wat ze willen. Maar waarom houden honden precies hun kop schuin? Is er een praktische reden of is het gewoon een eigenschap die sommige honden hebben en andere niet?

Zijn er praktische redenen om de kop te kantelen?

Als je nadenkt over de lichaamstaal van het menselijk lichaam, merk je misschien dat het kantelen van het hoofd vaak voorkomt. In veel gevallen is het iets dat we doen als we aandachtig luisteren of als een teken van mededogen en begrip. Voor honden is lichaamstaal alles omdat ze niet met woorden kunnen communiceren.

Een van de praktische redenen waarom honden soms hun kop schuin houden, is dat ze beter kunnen horen. Honden hebben zo'n sterk gehoor en ze worden constant beïnvloed door geluid, door hun kop te kantelen kunnen ze precies aangeven waar een bepaald geluid vandaan komt.

Er is ook onderzoek dat suggereert dat honden die hun kop kantelen een teken van empathie kunnen zijn. Honden weten precies wat we denken en voelen, en ze kunnen op een diep niveau met ons in contact komen. Het mag geen verrassing zijn dat ze lichaamstaal gebruiken om met ons te communiceren op dezelfde manier als we het met andere mensen gebruiken. Het is ook mogelijk dat een hond heeft geleerd dat mensen dit gedrag schattig vinden en dat ze hem daarvoor zullen belonen.

Is het kantelen een teken van ziekte?

Hoewel er veel praktische redenen zijn waarom een hond zijn kop zou kunnen kantelen, is het belangrijk om te onthouden dat het kantelen van het hoofd ook een veelvoorkomend symptoom is bij verschillende ziekten. Een mogelijke medische oorzaak voor het kantelen van het hoofd is vestibulaire ziekte, dit is een aandoening van het sensorische (vestibulaire) systeem dat het evenwichtsgevoel van de hond regelt.

Naast het kantelen van de kop, kan deze aandoening ook struikelen, gebrek aan coördinatie, veelvuldig vallen, onregelmatige oogbewegingen en draaien in cirkels veroorzaken. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door oorbeschadiging, hersenziekte, abnormale weefselgroei, voedingstekorten, toxiciteit, infectie van de bovenste luchtwegen en verschillende stofwisselingsziekten.

Misschien wel de meest voorkomende medische oorzaak van het kantelen van de kop bij honden is een binnenoorontsteking. Oorontstekingen kunnen evenwichtsproblemen veroorzaken, evenals andere symptomen zoals krassen op het oor, ophoping of afscheiding in het oor, geur in het oor, roodheid en zwelling, haaruitval rond het oor en het schudden van de kop.

Het kantelen van de kop van een hond is niet direct een teken van ziekte, maar als een hond dit gedrag plotseling uit het niets begint te vertonen (vooral als hij het gewoonlijk niet doet), kan het de moeite waard zijn om het te laten controleren.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen