Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom jaagt een hond zijn staart achterna?

Waarom jaagt een hond zijn staart achterna

De hond kan voor allerlei vermaak en plezier zorgen door alleen maar zichzelf te zijn, maar niets is leuker dan wanneer je een hond plotseling achter zijn eigen staart ziet jagen en in cirkels ronddraait. Dit is een gezicht dat zelfs bij de meest serieuze mensen kan aanzetten tot lachen, maar waarom gebeurt het precies? Kan het zich ontwikkelen tot iets ernstigers? Waarom achtervolgen honden hun staart zo plotseling en obsessief?

Verveling

Vaak achtervolgen honden hun staart omdat ze zich vervelen; het is een manier voor de hond om plezier te hebben en wat energie te verbruiken. Dit geldt met name voor pups, die zich misschien niet eens realiseren dat hun staart eigenlijk een deel van hun lichaam is, maar het als speelgoed zien. Over het algemeen neemt dit soort spel af naarmate honden ouder worden.

Aandacht

Ben je geneigd te kijken en te lachen wanneer je hond zijn staart begint te achtervolgen? Als hij positieve aandacht van je krijgt door deel te nemen aan de handeling, kan dit ertoe leiden dat hij het doet wanneer hij wil dat je oplet en met hem speelt.

Er is iets mis

Als je merkt dat je hond echt veel achter haar staart aan gaat en probeert eraan te knabbelen en erop te kauwen, moet je misschien een bezoek naar de dierenarts plannen. Soms achtervolgen honden hun staart omdat ze last hebben van wormen of vlooien of een ander soort medisch probleem hebben.

Genetica

Om redenen die we nog steeds niet echt begrijpen, hebben rassen zoals Duitse Herders en Terriërs de neiging om meer achter de staart aan te gaan dan andere hondenrassen, zelfs als ze ouder worden. Dit gebeurt nog meer wanneer honden te lang binnen zijn gevangen.

Dwang

Sommige honden kunnen een compulsieve stoornis ontwikkelen die hun staart achtervolgen. Dit soort gedragsproblemen kunnen om vele redenen ontstaan, namelijk door opsluiting, fysiek misbruik, letsel of een trauma uit het verleden. Ook vormen als verlatingsangst kunnen hier invloed op hebben en moeten worden aangepakt.

Als een hond zijn staart dwangmatig achtervolgt, kan hij ernstige schade aanrichten door erop te bijten en erop te kauwen wanneer hij hem eindelijk vangt. Van honden is bekend dat ze door dit soort gedrag haarverlies op hun staart ervaren en zichzelf zelfs verwonden.

Het komt er op neer dat je merkt dat je hond een buitensporige hoeveelheid achter haar staart aan zit te jagen, het beste wat je kunt doen voor haar gezondheid is om de hond door een dierenarts te laten controleren. Het is heel goed mogelijk dat hij prima in orde is, maar als de hond dat niet is, is de beste manier om het probleem te diagnosticeren met behulp van een medisch professional.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen