Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom is de neus van mijn hond nat?

Waarom is de neus van mijn hond nat

Dat een hond beter kan ruiken dan een mens is algemeen bekend. Toch werkt een hond zijn neus hetzelfde, het reinigt namelijk de ingeademde lucht. De ingeademde lucht gaat langs het slijmvlies en wordt warm en vochtig. Bij de hond wordt deze vochtige lucht via de neus afgegeven.

Is mijn hond ziek als zijn neus droog is?

Een droge neus betekent niet direct dat de hond ziek is. Het kan betekenen dat de hond lang in de zon gelegen heeft of lang in een kamer is geweest dat slechte luchtcirculatie heeft. De neus kan gedurende de dag gewoon van nat naar droog veranderen, dit is helemaal geen probleem. Als je merkt dat de hond vaak een droge neus heeft, dan kan het zijn dat de hond niet helemaal lekker is.

Het is verstandig om naar de dierenarts te gaan wanneer dit vaker voorkomt, er kan namelijk ook sprake zijn van een verbrande neus. Doordat de neus normaal gesproken nat is verbrandt deze niet gauw, wanneer de neus dus erg droog is ontstaat de kans dat hij verbrandt door bijvoorbeeld de zon Een dierenarts kan de nodige informatie geven over verschillende zonnebrand voor honden.

Gevolgen van een droge neus

Een veel voorkomend gevolg van een langdurige droge neus bij honden is verhoorning. De neus van een hond hoort glad, zacht en vochtig te zijn. Wanneer de neus van een hond te lang droog blijft wordt deze hard en kunnen er scheurtjes in het oppervlak ontstaan. Het kan zijn dat daardoor een bloedvaatje geraakt wordt door zo’n scheur, deze bloeding is moeilijk te stoppen.

Raadpleeg een dierenarts naar de oorzaak van verhoorning bij de hond en behandel de neus zodat deze weer zoals oorspronkelijk glad en zacht wordt. Ook kan de dierenarts kijken of de hond een huidziekte heeft. De makkelijkste oplossing die uitdroging voorkomt is het aanschaffen van een luchtbevochtiger, een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de lucht niet te droog is.

Tips voor het nat houden van de neus

Om te garanderen dat een hond geen last krijgt van verhoorning of verbranding op de neus kun je gebruik maken van de volgende tips:

  • Zet de kachel in de winter niet te warm. Dit zorgt voor droge lucht waar de hond last van kan krijgen
  • Gebruik zonnebrand voor de neus van de hond zodat deze niet in de zon verbrand
  • Schaf een luchtbevochtiger in huis aan zodat het binnen niet te droog is
  • Controleer van tijd tot tijd de neus van de hond. Zo ben je er op tijd bij als er iets mis is
  • Laat de hond zich inspannen. De hond raakt naast de tong, via zijn neus vocht kwijt

Het is echter niet direct een probleem wanneer een hond een droge neus heeft. De neus wordt nat gehouden door de ademhaling, maar wanneer een hond ligt te slapen ademt hij bijvoorbeeld niet veel. Een droge neus vertelt niet of de hond ziek is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen