Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom heeft een hond structuur en regelmaat nodig?

Waarom heeft een hond structuur en regelmaat nodig?

Je hebt het misschien al eens gehoord: een hond heeft structuur en regelmaat nodig in het leven. Dat is dus iets om als baasje aan te werken. Maar misschien vraag je je af: wat zijn hier nu eigenlijk precies de voordelen van? In dit artikel vind je de antwoorden.

Tips voor structuur en regelmaat

Allereerst is het goed om te weten hoe je voor dat stukje structuur en regelmaat zorgt in het leven van je hond. Hier kun je verschillende dingen voor doen. Probeer zelf bijvoorbeeld steevast rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en weer op te staan, zeker als je hond nog klein is. Hier went het dier aan, wat de nachtrust bevordert. En laat je hond ook steeds op (ongeveer) dezelfde tijdstippen uit.

Dan weet je trouwe viervoeter al precies wat er te wachten staat op het moment dat je de halsband hond tevoorschijn haalt! Ook hoeft het dier de ontlasting zo nooit te lang op te houden, wat immers echt niet prettig is. Het eten kun je ook op vaste momenten serveren. Dit zijn eigenlijk de belangrijke pijlers om voor structuur en regelmaat te zorgen: slapen, uitlaten en eten. Onthoud dat goed!

Veilig gevoel

Een van de belangrijkste redenen om je hond structuur te bieden? Je geeft het dier daarmee een veiliger gevoel. Honden gaan goed op voorspelbaarheid. Als iets een keertje anders loopt, is dat niet meteen een groot probleem. (Al moeten we zeggen: dat hangt ook wel een beetje van het karakter van je hond af…) Maar voorkom dat de planning steeds weer anders loopt. Dan is er voor je hond geen touw meer aan vast te knopen. En dat kan je hond op de lange termijn zelfs ongelukkig maken.

Ook kan een hond zich zo minder goed en snel aan jou en je gezinssituatie binden. Ga maar eens na: zelf vind je het ook wel fijn om te weten waar je aan toe bent. Voor een dier geldt dat dus net zo. Of misschien nog wel meer, omdat een dier minder goed kan begrijpen waarom zaken ineens anders lopen.

Gelukkige hond

Een hond is gelukkiger als er veel structuur en regelmaat in zijn leven is. Zo voelt je hond zich meer op het gemak. Het zelfvertrouwen groeit. Ook ervaart je hond minder stress als hij weet waar hij aan toe is. Regelmatig wandelen en spelen is ook nog eens goed voor de fysieke gezondheid van het dier. En als je het voer, zoals hondenbrokken, op vaste tijdstippen geeft, gaat het ook beter met de spijsvertering. Het helpt daarnaast meteen om je hond op een gezond gewicht te houden.

Je hond is tevens gehoorzamer door structuur en regelmaat, waar ook training een belangrijke rol in speelt. En aangezien de meeste honden graag gehoorzaam zijn en naar je luisteren, maakt dit je hond dus extra blij en tevreden. Maar dan moet voor je hond wel duidelijk zijn welke commando’s er gelden om naar te luisteren.

Voorkom ongewenst gedrag

Vertoont je hond ongewenst gedrag? Een van de redenen hierachter kan zijn dat er te veel onregelmatigheid is in het leven van je hond. Hierdoor kan verveling ontstaan, als je hond bijvoorbeeld steeds te lang op iets moet wachten. Of je hond kan er onzeker van worden. Dit uit zich in probleemgedrag. Denk aan overmatig blaffen of kauwen op meubels. Zeker iets om in de gaten te houden dus!

Socialere hond

Een hond is sneller sociaal als deze een gestructureerd leven leidt. Je hond heeft dan immers minder snel last van problemen zoals angst of agressie. En dat maakt spelen met andere mensen en dieren alleen maar leuker! Als baasje hoef je je zo ook minder zorgen te maken of dat allemaal wel goed gaat. De band tussen jou en je hond komt het ook ten goede, wat tot slot uiteraard meetelt.

Het is inmiddels wel duidelijk: structuur en regelmaat doen je hond echt goed. Doe daarom goed je best om dit te verwezenlijken, waar de bovenstaande tips je bij helpen. Houd steeds in gedachten dat dit het leven van je hond verbetert. Je hond is zo gelukkiger, gezonder en tevredener. Dat is natuurlijk een hele belangrijke motivatie!

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen