Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom heeft een hond snorharen?

Waarom heeft een hond snorharen

Voor mensen is aanraking een gevoel dat meestal wordt geassocieerd met de vingers. Maar de beste vriend van de mens, de hond, verkent de wereld op een andere manier: met zijn gezicht. Snorharen zijn lange, grove haren die uit de snuit, de kaak en boven de ogen van een hond steken. De follikels aan de basis van deze haren zitten boordevol zenuwen die zintuiglijke berichten naar de hersenen van een hond sturen.

Snorharen zijn zeer gevoelig voor subtiele veranderingen in luchtstromen, ze dienen bij honden als receptoren voor belangrijke informatie over de grootte, vorm en snelheid van nabijgelegen objecten. Dit helpt honden objecten duidelijker te zien, zelfs in het donker. Het kunnen voelen van trillingen in de lucht helpt honden ook om naderende gevaren te voelen.

Oriëntatie

Van sommige hondenrassen is ook bekend dat ze hun snorharen gebruiken op dezelfde manier als veel kleinere zoogdieren, namelijk om te bepalen of ze door kleine ruimtes kunnen passen. En hoewel er weinig studies zijn uitgevoerd om te bepalen of honden hun snorharen ook gebruiken om voedsel te vinden, is het waarschijnlijk dat dit ooit het geval was, omdat ratten, zeehonden, walrussen en vele andere nacht- of waterzoogdieren nog steeds hun snorharen gebruiken voor dit doel.

Verzamelen en overbrengen van informatie

Afgezien van de tactische voordelen van snorharen, kunnen deze speciale gezichtsharen ook berichten overbrengen over hoe een hond zich voelt. Wanneer een hond wordt bedreigd, zal hij zijn snorharen vaak reflexmatig verbranden en ze vervolgens in een voorwaartse richting wijzen. Sommige wetenschappers geloven dat dit gedrag aangeeft dat snorharen een rol spelen in de verdedigingsstrategie van een hond tijdens strijdbare situaties met roofdieren en andere honden.

Ondanks de duidelijke voordelen van het hebben van snorharen, kiezen veel eigenaren van gezelschapsdieren - vooral diegenen die hun honden gebruiken voor een hondenshow - ervoor om deze vitale sensorische hulpmiddelen te plukken, bij te snijden of chirurgisch te verwijderen. Anekdotisch bewijs suggereert dat geknoei met de snorharen van een hond kan leiden tot verwarring en verminderd ruimtelijk bewustzijn.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen