Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom graven honden?

Waarom graven honden

Honden vinden het heerlijk om in de tuin te graven. Of je ziet ze graven tijdens het uitlaten, maar waarom graven onze geliefde viervoeters eigenlijk?

Graven op instinct

Veel honden graven simpelweg vanuit instinct. Deze graafbeweging wordt gebruikt om voedsel te beschermen van roofdieren. Onze lieve huisdieren hoeven natuurlijk niet hun voedsel te beschermen van roofdieren door te graven, toch komt het voor dat zij graven zonder dat er voedsel in het spel is.

Honden relaxen ook

Een zandvlakte bijvoorbeeld, de ideale plek voor de hond om lekker te graven en te wroeten. De trouwe viervoeter graaft met zijn snoet een gat in het zand. Maar dit heeft ook een achterliggende reden. Honden weten dat wanneer het warm is, zij een kuil kunnen graven in het zand omdat het in de kuil kouder is dan op de oppervlakte. Schrik dus niet wanneer je hond in de achtertuin zit te wroeten op een warme zomerdag.

Begraven

Een hond kan ook graven om zijn trofee of kluif te bewaren voor later. Hij wil niet dat zijn kluif gevonden wordt door andere honden en begint deze te begraven. Dit is volkomen normaal en je hoeft je geen zorgen te maken over de viervoeter. Dit kan wel vervelend zijn voor de achtertuin en dit valt in sommige gevallen ook af te leren. Wanneer de hond zich veilig voelt zal hij minder snel geneigd zijn om zijn kluif te verstoppen.

Eenzaamheid

Je moet je wel zorgen maken zodra de hond onder het hekwerk probeert te ontsnappen. Dit kan op jongere leeftijd nog als avontuurlijk gezien worden, maar op latere leeftijd is dit een teken van eenzaamheid voor de hond. De hond is op zoek naar gezelschap en hoopt dit te bereiken door een uitweg te graven. Hiertegen kun je een tweede hond aanschaffen of door de hond meer aandacht te geven.

Jacht

In plaats van eenzaamheid, kan een hond zich ook vrij willen graven om op een vogel of iets dergelijks te jagen. Hij heeft een dier gezien aan de andere kant van het hek en wil er graag uit. Dit kan een jachtinstinct zijn, maar ook een vorm van verveling. Wanneer je huisdier regelmatig aan het graven is om andere dieren te bereiken is het verstandig om de hond duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling. Door middel van een extra hek te plaatsen op de plek waar de hond gegraven heeft weet de hond dat het niet de bedoeling is. Geef het beestje geen straf, het is een eeuwenoud instinct om te graven en te jagen.

Honden zijn energieke dieren

Viervoeters hebben veel aandacht nodig. Elke dag een uurtje rennen om hun energie kwijt te kunnen bijvoorbeeld. Maar helaas krijgen veel honden niet genoeg beweging om hun energie kwijt te kunnen, wat graven tot gevolg kan hebben. In de achtertuin is vaak niet genoeg ruimte om los te kunnen gaan. Honden maken gebruik van de ruimte die ze hebben. Om te graven is alleen een stuk gras of zand nodig. Voor veel honden is dit een simpele uitweg om opgeslagen energie kwijt te raken.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen