Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom graven honden in hun mand?

Waarom graven honden in hun mand

Graaft jouw hond ook altijd in zijn mand voordat hij gaat liggen? Honden hebben een natuurlijk verlangen om te graven. Hoe natuurlijk dit gedrag ook is, het kan soms een beetje vervelend zijn. Vooral wanneer de hond gaat graven in de achtertuin, die jij net hebt geschoffeld. Maar honden graven niet alleen buiten, soms doen ze het binnen wanneer er niets is om op te graven.

Als hondeneigenaar heb je je hond ongetwijfeld een aantal vreemde dingen zien doen, maar in zijn mand graven staat vaak bovenaan de lijst. Lees verder om meer te weten te komen waarom honden dit gedrag vertonen.

Redenen waarom honden soms in hun mand graven

Wanneer je hond iets vreemds doet, lach je het waarschijnlijk gewoon af, maar soms merk je misschien dat je je de redenering erachter afvraagt. De waarheid is dat honden soms gewoon dingen doen zonder reden, maar meestal zit er een reden achter.

 • Temperatuurregeling - Soms graaft een hond in zijn mand om bepaalde gebieden af ​​te koelen die hij te warm voelt, zodat hij comfortabeler kan liggen.
 • Geur - Honden hebben een natuurlijke wens om hun geur te verspreiden en hun mand een paar goede krassen te geven is een manier om die geur af te zetten.
 • Comfort - Veel honden draaien in cirkels voordat ze gaan liggen en krabben of graven aan het mand is onderdeel van het proces.
 • Camouflage - In de natuur zullen veel honden een gebied uitgraven voordat ze gaan liggen om zich te verbergen.
 • Ruimte maken- Teefjes graven in hun strooisel om een ​​comfortabel nest voor zichzelf en hun puppy's voor te bereiden. Je kunt dit gedrag opmerken bij de hond wanneer deze zich broos voelt.
 • Verbergen - De meest voor de hand liggende reden dat iemand graaft, is om iets te vinden. Wanneer je hond in zijn mand aan het graven is, kan dit zijn omdat hij daar iets heeft verborgen en dit terug probeert te vinden.
 • Zenuwen - Krabben en graven kan nerveus gedrag zijn voor honden, dus vraag jezelf af of de hond misschien ergens door gestresst is.

Tips voor het veranderen van het gedrag van de hond

Over het algemeen, als de hond om een ​​van de bovenstaande redenen in zijn mand aan het graven is, is dit waarschijnlijk niet iets waar je je direct zorgen over hoeft te maken. Als de hond vaak nerveus gedrag vertoont, is het de moeite waard om met een dierenarts te praten, maar de andere redenen zijn redelijk onschadelijk. Wanneer het graaf- en krabgedrag van een hond zich begint uit te breiden naar andere meubels, kan dit echter wel een probleem worden.

Hier zijn enkele opties voor het omgaan met het gedrag van een hond:

 • Geef je hond wat nieuw, duurzamer strooisel dat niet aan flarden wordt gescheurd als hij er af en toe in graaft.
 • Houd de nagels van je hond geknipt of neergeslagen zodat hij niet zoveel schade kan aanrichten.
 • Leidt de hond af met een nieuw speelgoed of een interactief speelgoed om hem te helpen zijn nerveuze energie op een andere manier af te werken.
 • Leg de mand van de hond overdag weg en haal het alleen 's nachts tevoorschijn zodat hij het niet vernietigt.

Als je merkt dat je hond in zijn mand aan het graven is, hoef je je er waarschijnlijk geen zorgen over te maken. Overweeg of een van de bovenstaande redenen van toepassing kunnen zijn en praat met een dierenarts als je je er nog steeds zorgen over maakt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen