Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom graanvrij hondenvoer gezonder is voor je hond

Waarom graanvrij hondenvoer gezonder is voor je hond

Honden hebben net als mensen bepaalde voedingsstoffen nodig. De belangrijkste voedingsstoffen voor honden zijn dierlijke eiwitten en vetten. Daarbij voorzien koolhydraten eveneens in energie, maar hebben honden deze bron niet in grote hoeveelheid nodig. In hondenvoeding worden granen die koolhydraten bevatten doorgaans als opvulmiddel gebruikt.

Er zijn honden die granen slecht verteren en daardoor problemen krijgen, zoals met de spijsvertering, haaruitval, jeuk, doffe vacht of diarree. Graanvrij hondenvoer is voor deze honden dan ook in elk geval gezonder. Ook als je hond granen wel kan verdragen, is graanvrij hondenvoer overigens een prima keuze.

Graanvrij hondenvoer 

Graanvrij hondenvoer met dierlijke eiwitten en vetten is gezonde voeding, waarbij het aantal koolhydraten beperkt is. Koolhydraten komen niet alleen uit granen, want ook groenten bevatten deze energiebron net als fruit, aardappelen en rijst. Graanvrij hondenvoer is voor je hond gezonder, omdat het spijsverteringsstelsel van honden niet altijd bestand is tegen voedingsstoffen die niet tot het natuurlijke dieet behoren. Daar vallen granen onder en deze bevatten zetmeel dat omgezet wordt door het lichaam. 

Darmproblemen voorkomen

Er zijn honden die geen problemen hebben met granen, maar bij een groot aantal honden treden er door het eten van granen spijsverteringsproblemen op. Naast de eerder genoemde problemen, kan het langdurig geven van voeding met granen tot darmproblemen leiden. Dat zorgt ervoor dat de dunne darm moeite heeft met het opnemen van andere voedingsstoffen uit hondenvoer. Hierdoor mist je hond essentiële bestanddelen uit voeding en dat heeft mogelijk tot gevolg dat er een verminderde weerstand ontstaat. Daarom is het gezonder om je hond met voedselintolerantie graanvrij hondenvoer te geven. 

Honden hebben geen granen nodig

Granen behoren niet tot het natuurlijke dieet van honden, zoals dierlijke eiwitten en vetten daar wel toebehoren. Dat betekent ook dat granen geen enkel voordeel bieden voor honden, maar mogelijk wel voor nadelen kunnen zorgen, omdat er spijsverteringsproblemen kunnen optreden. Hondenvoer dat is afgestemd op het natuurlijke dieet van honden bestaat voor het overgrote deel uit dierlijke eiwitten en vetten, zoals uit vlees of vis. 

Daarnaast is er doorgaans sprake van een aanvulling met groenten of fruit die daarbij voorzien in energierijke koolhydraten. Dergelijk graanvrij hondenvoer is voor honden gezond en voedzaam. Bovendien geldt voor honden die een glutenallergie hebben dat het altijd beter is om graanvrije hondenvoeding te krijgen net als voor honden met maag- en darmklachten of een andere voedselgevoeligheid hebben.

Koolhydraten in hondenvoeding

Granen bevatten koolhydraten, maar het is gezonder voor honden om graanvrij hondenvoer te geven. Er zijn echter tal van andere bronnen die in koolhydraten voorzien. Honden hebben energierijke voeding nodig en daarom is het belangrijk dat graanvrije hondenvoeding wel over koolhydraten beschikt. De balans tussen eiwitten, vet en koolhydraten dient optimaal te zijn. Dat betekent dat koolhydraten het minst aanwezig zijn in graanvrij hondenvoer en dat de hondenvoeding meer eiwitten en vetten bevat.

Daarnaast is het belangrijk dat honden alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Dat is mogelijk door graanvrij hondenvoer te kopen waar extra bestanddelen aan zijn toegevoegd. Denk daarbij aan spirulina en echinacea als antioxidanten of aan glucosamine en chondroïtine die bijdragen aan soepel gewrichten.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen