Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom eet mijn hond gras?

blog-header

Je geliefde viervoeter is duidelijk geen koe, dus je kunt in de war raken als je hem gras ziet eten. Je maakt je misschien zelfs zorgen. Heeft hij honger? Is het uit erveling? Is hij ziek? Zal het eten van gras hem pijn doen? Zorg er eerst voor dat je niet alleen bezorgd bent, vooral als de hond gras eet en moet overgeven.

Pica is de technische term voor de aandoening die wordt gekenmerkt door dingen te eten die geen voedsel zijn. Soms geeft pica aan dat de hond een bepaald type voedingstekort heeft, hoewel het vaak gewoon een teken van verveling is, vooral wanneer het wordt gedaan door puppy's.

Honden die gras eten komen eigenlijk vrij vaak voor (het is ook bij wilde honden waargenomen en kan volledig natuurlijk zijn) en deze vorm van pica veroorzaakt meestal niet teveel problemen. In feite beschouwen de meeste dierenartsen het als een normaal hondengedrag.

Uit een kleinschalig onderzoek onder 49 hondeneigenaren wiens honden regelmatig toegang hadden tot gras en andere planten, bleek dat 79% van de honden ooit planten hadden gegeten. Een andere enquête over plantenetende honden wees uit dat gras de meest gegeten plant was.

Oorzaken

Sommige mensen stellen voor dat honden gras gaan eten als ze zich niet goed voelen als een manier om zichzelf te laten overgeven en zich dan beter te voelen. Anderen betwisten dit idee, op basis van het feit dat honden niet bewezen slim genoeg zijn om te beslissen om maagklachten te behandelen door gras te eten.

Volgens hun hondeneigenaren lijkt minder dan 10% van de honden ziek te zijn voordat ze gras eten. En gras eten leidt meestal niet tot overgeven - minder dan 25% van de honden die gras eten braken regelmatig na het grazen.

Andere voorgestelde redenen waarom de hond gras eet, zijn onder meer het verbeteren van de spijsvertering, het behandelen van darmwormen of het vervullen van een onvervulde voedingsbehoefte, inclusief de behoefte aan vezels. Eén gepubliceerd onderzoeksrapport over een miniatuurpoedel die gras at en vervolgens zeven jaar lang elke dag braakte.

Drie dagen nadat de hond een vezelrijk dieet had gekregen, meldde de eigenaar dat de hond volledig was gestopt met gras eten. En natuurlijk is er ook de mogelijkheid dat de hond gewoon houdt van de manier waarop gras smaakt of voelt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.