Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom eet een hond van straat?

Waarom eet een hond van straat

Uitzonderingen daargelaten, zijn honden gek op eten. Dat is ook wel logisch want als je niet eet, ga je dood. Zelfs een hond weet dat. Je hebt makkelijke en lastige eters. Als je een makkelijke eter hebt heeft dat veel voordelen. Immers, je kunt hem van alles voorzetten en hij eet het maar ook met trainen is het handig als je kunt belonen met voer. Keerzijde hiervan is dat makkelijke eters dus ook van alles eten wat ze zoal tegenkomen.

Poep

Wij weten dat onze honden een heel ander idee hebben over wat lekkers is dan wij. Eén van die lekkernijen is poep. Er doen veel verhalen de ronde waarom honden poep eten maar een echt duidelijk bewijs hiervoor is nog niet gevonden.

Het laatste onderzoek hiernaar toont aan dat poep eten vooral voorkomt bij honden jonger dan één jaar die drie keer per dag te eten krijgen en opvallend is dat de meeste poep eters zitten in rasgroep 8 (Spaniëls, Retrievers en Waterhonden). Echter, een duidelijk aanwijsbare reden wordt niet gegeven.

Instinct

Dan moet je weten dat honden opportunisten zijn. Dat is één van hun bestaansredenen. Zodra er iets te eten is, zullen ze dat doen want je weet nooit wanneer je weer de gelegenheid krijgt. Dat is een instinct.

Honden die niet de kans nemen iets te eten wanneer ze die kans krijgen, zijn in mijn optiek niet slim en hebben – als het erop aankomt – geen overlevingskans. Je zou je overigens de vraag kunnen stellen welke honden nog kunnen overleven als er morgen geen mensen meer zouden zijn maar dit terzijde.

Daarnaast zijn er honden die oneetbare dingen eten. Denk aan voorwerpen als pennen, kerstballen of zelfs schuurpapier. De mogelijke oorzaak hiervan zit in de sfeer van verveling. Het is typisch gedrag wat getoond wordt als een dier niet zijn natuurlijke gedrag kan laten zien.

Vergelijk dit met het zogenaamde “waven” – het onafgebroken heen en weer bewegen op één plaats – van olifanten in dierentuinen. Wij noemen dit stereotiep gedrag en het is een vorm van stress. Niet te verwarren met sloopgedrag wat pups vertonen (knagen op houten plinten of het afschrapen van stucwerk).

Vele oorzaken

Kortom, de reden dat jouw hond allerlei dingen eet kan vele oorzaken hebben. Vaak is die oorzaak niet of slecht te achterhalen. Wanneer je zelf in de buurt bent, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, kun je natuurlijk het gedrag sturen. Je kunt jouw hond leren ruilen door hem het commando “los” aan te leren of hem verbieden iets te eten dan wel het gedrag achteraf corrigeren.

Afleiden is vaak de beste optie; geef jouw hond een alternatief. Want ook hier geldt dat je creatief moet worden want uiteindelijk ben jij altijd slimmer dan jouw hond.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen