Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom eet een hond poep?

blog-header

Wanneer je al een tijdje een hond hebt, kom je er achter dat niet elke eigenschap van de hond beschaafd is. Sommige eigenschappen zijn juist het tegenovergestelde. Denk maar aan het eten van poep. Niet elke hond doet dit, maar als jouw hond dit wel doet dan weet je waar we het over hebben.

Waarom doen honden dit? Is het erg dat ze uitwerpselen opeten? Is het gevaarlijk? Eigenlijk is het heel gewoonlijk voor een hond om uitwerpselen te eten. Toch zijn er manieren om een hond hierin te trainen, maar laten we eerst kijken naar de oorsprong.

Wat is aantrekkelijk aan poep?

Voor sommige dierensoorten zoals konijnen is het eten van uitwerpselen een manier om voedingsstoffen binnen te krijgen. Zelfs voor puppy’s is het gewoon omdat ze door het eten meer over de wereld te weten komen. Ook heeft poep een aantrekkelijke geur voor honden om op te eten. Een theorie die het poep etende gedrag verklaart komt weg bij de wolf. Onderzoek toonde aan dat zieke wolven dicht bij hun slaapplaats poepte en dit binnen twee dagen opaten. Als deze poep niet snel werd opgeruimd konden darm parasieten zich in deze poep snel vermenigvuldigen.

Door de uitwerpselen binnen twee dagen op te eten hadden de larveneitjes niet de kans om uit te komen en voorkwam de wolf besmetting. Deze theorie zegt dus dat sommige honden deze eigenschap hebben overgenomen. Dit komt overeen met een ander onderzoek dat bij 3000 volwassen honden werd onderzocht. Niet al deze honden aten uitwerpselen, maar van de honden die dit wel deden at 80% geen poep die ouder was dan twee dagen. Vergelijkbaar met het verhaal over de wolf. Het is dus niks om voor te schamen en zelfs een beetje normaal.

Is poep eten schadelijk?

Of poep eten schadelijk is voor de hond verschilt nogal. Vooral wanneer een hond poep eet dat afkomstig is van een ander dier moet er worden opgelet. Als de hond de uitwerpselen van een andere hond of dier eet, consumeert een hond in feite het eten van het andere dier. Wat het andere dier gegeten heeft kan schadelijk zijn voor een hond, zelfs kleine restjes die in de poep achterblijven.

Wanneer een hond zijn eigen poep opeet is er geen reden tot paniek. Hij heeft dit immers al eerder verteerd en het is dus niet schadelijk. Vaak gaat de voorkeur naar kattenpoep, omdat dit ruikt naar kattenvoer. Deze uitwerpselen bevatten veel bacteriën en kan een hond ziek maken. Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat een hond ziek wordt na het eten van vreemde uitwerpselen. Als je verandering in gedrag van de hond merkt zoals overgeven of diarree is het verstandig om de dierenarts in te schakelen.

Wat kan ik er tegen doen?

Sommige dierenartsen leggen de oorzaak bij een gebrek aan vitamine B en schrijven speciale supplementen voor. Andere dierenartsen raden aan om yoghurt aan de voeding toe te voegen omdat dit de hond zijn eigen poep minder eetbaar maakt. Voordat je een hond zijn eetpatroon aanpast moet je eerst goedkeuring bij een dierenarts vragen. Een verandering van het eetpatroon kan namelijk erg vervelend zijn voor de stofwisseling van een hond. Andere dingen die je kan doen om het eten van poep tegen te gaan zijn:

  1. Ruim de omgeving op, een hond kan geen poep eten als er geen poep ligt.
  2. Leer de hond een commando tegen het eten van uitwerpselen.
  3. Geef de hond een speeltje tijdens het wandelen zodat hij daar mee bezig is in plaats van poep eten.

Let extra goed op tijdens het uitlaten, zolang een hond in het zicht is kan hij niet onopgemerkt poep eten. Zelfs volwassen honden zijn niet vies van een drolletje op zijn tijd. Er is dus geen reden om je te schamen bij dit gedrag. Toch is het niet aan te raden om dit toe te staan en raadpleeg daarom een dierenarts en hou de wandelomgeving schoon.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.