Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom drinkt mijn hond geen water?

Waarom drinkt mijn hond geen water

Water is essentieel voor het leven. Het wordt zelfs de belangrijkste voedingsstof genoemd met betrekking tot overleven. Het is erg belangrijk dat een hond voldoende water drinkt om gehydrateerd en gezond te blijven.

Wat als een hond niet genoeg water drinkt? Hier lees je hoe je kunt berekenen hoeveel water een hond nodig heeft, samen met enkele redenen waarom een hond mogelijk niet de hoeveelheid water drinkt die hij zou moeten drinken.

Hoeveel water moeten honden dagelijks drinken?

Er is een eenvoudige manier om te berekenen hoeveel water een hond elke dag moet drinken als je het gewicht van je hond kent:

Verdeel het gewicht van een hond in kilo's met 2,2 om het gewicht in kilogram te bepalen. Vermenigvuldig dat aantal vervolgens met 50 om te bepalen hoeveel milliliter water een hond ongeveer per dag moet drinken.

  • gewicht van de hond in kg / 2,2 = gewicht van de hond in kilogram
  • gewicht van de hond in kilogram x 50 = milliliter water per dag

Een hond van 40 kg moet bijvoorbeeld ongeveer 909 milliliter water per dag drinken, wat overeenkomt met iets minder dan 4 kopjes.

  • 40 pond / 2,2 = 18,1818182 kilogram
  • 18.1818182 kilogram x 50 = 909.091 milliliter (ongeveer 4 kopjes water)

Hoe weet je of een hond goed gehydrateerd is?

Als een hond goed gehydrateerd is, moet hij:

  • Mooie en heldere ogen
  • Vochtig tandvlees

Wat zorgt ervoor dat een hond niet genoeg water drinkt?

De meeste honden drinken veel water om aan hun hydratatiebehoeften te voldoen. Maar wat als een hond geen water drinkt? Hier zijn zes mogelijke redenen waarom een hond niet genoeg water drinkt.

Beperkte toegang tot water

Alle honden moeten 24/7 beschikken over vers water in een schone bak. Het is vaak niet genoeg om alleen een kom te hebben. Je moet rekening houden met de kwaliteit van het water, de plaatsing van de kom en het aantal beschikbare kommen. Als het water vuil is kan een hond weigeren het te drinken. Omdat sommige honden voorkeuren hebben over hoe ze hun water graag laten plaatsen, moet je mogelijk water op verschillende locaties of hoogtes aanbieden om te zien wat ze prettig vinden.

Het kan voorkomen dat een hond de toegang tot water wordt geweigerd door een ander dier in het huishouden. Als je merkt dat een van de andere huisdieren de toegang van de hond tot de waterbak blokkeert, probeer dan extra kommen water op verschillende locaties in huis te plaatsen.

Overweeg ook of een hond mogelijk een beangstigende ervaring heeft gehad in het gebied waar de waterbak staat. Sommige honden zijn gevoeliger voor geluid dan andere, dus als de waterbak in een lawaaierige ruimte staat, zoals een wasruimte of een drukke gang, kunnen ze worden ontmoedigd om zoveel water te drinken als zou moeten.

Verandering in waterbron

Veel honden zijn gevoelig voor de smaak van het water dat ze gewoonlijk krijgen. Een hond die bijvoorbeeld altijd kraanwater heeft gekregen van een gemeentelijke waterbron, kan het drinken van bronwater onaangenaam vinden als het gezin naar een nieuw huis in het land verhuist. Als een hond gewend is gedestilleerd of flessenwater te drinken en je overschakelt op leidingwater, kan hij minder drinken dan eigenlijk zou moeten.

Probeer in deze situaties de hond te helpen zich geleidelijk aan te passen aan het nieuwe water door de twee soorten te mengen en het oude watertype langzaam uit te faseren totdat de hond het nieuwe water accepteert.

Soort eten

Het soort voedsel dat een hond eet, draagt ​​bij aan hun hydratatie. Sommige soorten voedsel bevatten minder vocht, waardoor een hond meer water drinkt, terwijl andere meer vocht bevatten, waardoor de hond minder drinkt.

Als alleen droge brokken worden gevoerd, moet een hond meer water drinken om aan zijn hydratatiebehoeften te voldoen. Als de hond echter alleen nat of ingeblikt voedsel eet, krijgt hij een grote hoeveelheid water uit dat voedsel, dus je merkt misschien dat hij minder water drinkt. Als de hond alleen brokjes eet, houd dan de waterbakniveaus in de gaten om ervoor te zorgen dat hij voldoende water drinkt.

Orale ziekte

Er zijn ook enkele medische aandoeningen die het vermogen van een hond om water te drinken beïnvloeden. Honden met een geïnfecteerde of gebroken tand en tumoren in de mond vinden het vaak pijnlijk om te drinken. Een slechte adem kan een teken zijn dat de huisdier een probleem heeft met zijn bek.

Ook kan een breuk of ontwrichting van de kaak van een hond of een die de kaak van een hond beïnvloedt, fysiek voorkomen dat de hond kan drinken. Als je een van deze aandoeningen vermoedt, is het belangrijk om de hond door een dierenarts te laten onderzoeken om de beste behandeling te bepalen.

Misselijkheid

Er zijn enkele ziekten die misselijkheid bij honden kunnen veroorzaken, en misselijkheid kan ervoor zorgen dat een hond minder drinkt. Nierziekte veroorzaakt in de vroege stadia vaak een verhoogde dorst. Naarmate de ziekte voortschrijdt en de nierenzymen stijgen, worden honden vaak misselijk. Deze misselijkheid kan dan leiden tot verminderde eetlust, verminderde dorst en mogelijk zelfs overgeven.

Ziekten die ontstekingen in het maagdarmkanaal veroorzaken, zoals pancreatitis en gastro-enteritis, kunnen ook misselijkheid veroorzaken. Als je veranderingen in de dorst van de hond opmerkt die ook gepaard gaan met verminderde eetlust, braken of diarree, laat de hond dan zo snel mogelijk door een dierenarts onderzoeken, zodat de onderliggende oorzaak kan worden vastgesteld en verholpen.

Neurologische ziekte

Hoewel het zeldzaam is, zijn er enkele neurologische aandoeningen die de dorst kunnen beïnvloeden. Een van de meest bekende is hondsdolheid. Er is een fase van hondsdolheid waarin getroffen dieren weigeren water te drinken. Gelukkig is rabiës een te voorkomen ziekte, aangezien veilige en effectieve rabiësvaccins verkrijgbaar zijn bij een dierenarts.

Hoewel het niet erg vaak voorkomt, kunnen aandoeningen van het deel van de hersenen dat de hypothalamus wordt genoemd, ertoe leiden dat honden geen water drinken. Als een hond stopt met het drinken van water en ook ongewoon gedrag of veranderingen in het lopen vertoont, zoek dan onmiddellijk dierenarts.

Water is een basisbehoefte voor alle levende wezens. Reinig en vul de waterbak dagelijks bij om ervoor te zorgen dat de hond te allen tijde vers water beschikbaar heeft. Zoek de hulp van de dierenarts als je ongebruikelijke dorstveranderingen ziet.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen