Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Waarom draaien honden rondjes voordat ze gaan liggen?

Waarom draaien honden rondjes voordat ze gaan liggen

Honden kunnen soms rare dingen doen terwijl de achterliggende gedachte niet altijd even duidelijk is. De hersenen van onze hond werken tenslotte heel anders dan dat van de mens. Honden houden er bijvoorbeeld van om kopjes te geven of oogcontact te maken met hun baasje(s) terwijl ze poepen in de achtertuin.

Iedere hond heeft een aantal eigenaardigheden dat hem uniek maakt, maar een van die vreemde gedragingen die de meeste honden vertonen is het draaien van rondjes voordat ze gaan liggen. Dit is de draaiende beweging die honden maken voordat ze neerstrijken om uit te rusten. Zoveel honden doen het dat we nooit echt nadenken over hoe vreemd het gedrag lijkt. We nemen gewoon aan dat het normaal is zonder ons ooit af te vragen, waarom doen honden dat?

Wetenschappers en hondengedragsdeskundigen hebben deze handeling van honden onderzocht en het blijkt dat het antwoord niet zo eenvoudig is als je zou denken, er zijn namelijk een paar verschillende factoren die een rol spelen bij deze vreemde gewoonte. Dus, als je je altijd wanhopig hebt afgevraagd waarom je hond cirkels draait voordat hij gaat liggen, lees dan vooral verder.

Het natuurlijke instinct van de hond

Zoals je misschien had verwacht, ligt het antwoord op de geheime reden achter het ongewone maar veel voorkomende gedrag van je hond in zijn afkomst. Dit is niet bepaald een gewoonte die honden van de ene op de andere dag ontwikkelden, maar een instinct dat generaties lang op generaties diep in hun psyche begraven ligt. De hond lijkt misschien niet direct meer op een wolf, maar hij stamt af van wilde honden en beschikt nog steeds over deze natuurlijke instincten. Een van die overblijvende voorouderlijke instincten is bijvoorbeeld geurmarkering door urine, of zich onder dekens nestelen om zich veiliger, comfortabeler te voelen en hun denninginstinct te bevredigen.

Hoewel experts op het gebied van diergedrag het niet unaniem eens zijn, zijn sommigen van mening dat het draaien va nrondjes voordat hij gaat liggen een restgedrag is dat overblijft van een hond dat in het wild leeft. Voordat wilde wolven op de grond gaan liggen, draaien ze soms in cirkels om het gras of de sneeuw af te stampen om een ​​vlakker oppervlak te creëren, het is alsof hij een nest maakt. Een eenvoudige actie die in het wild volkomen logisch is, ook al lijkt het een wat vreemd in je woonkamer.

Bovendien kan het draaien van rondjes op de plek waar ze slapen, mogelijke gevaren van het hoge gras (zoals slangen of insecten) wegjagen. Hoewel potentieel gevaar voor zoogdieren, zijn die gevaarlijke beestjes gemakkelijk bang door geluid en beweging en dit ogenschijnlijk eigenzinnige gedrag van honden zou daarvoor dienen. Het draaien van rondjes hielp de voorouder van de hond om hun rustplaats comfortabel en veilig te maken. Het is ook bekend dat wilde honden in de aarde graven om een ​​gat te creëren voordat ze erin gaan liggen, waardoor de aarde de natuurlijke lichaamswarmte van de hond kan vasthouden. Dit kan ook verklaren waarom sommige honden krabben aan hun kussen voordat gaan liggen om uit te rusten. Ze voldoen aan slapende instincten die ooit cruciaal waren voor hun voortbestaan.

Hoewel de verbeteringen en vooruitgang van het leven en de gewoonten van honden duidelijk zijn, zijn er nog steeds veel van de oude instincten die overleven en zo sterk zijn als toen honden door het wild zwierven, zelfs als ze in de moderne tijd niet nodig zijn. Hoewel het zeer waarschijnlijk is dat het draaien van rondjes van een hond overblijfselen zijn van voorouderlijke instincten, zijn er ook andere mogelijke oorzaken in het spel die geen verband houden met de afkomst van de hond.

Is er een reden om bezorgd te zijn?

Soms is er geen duidelijke verklaring waarom honden bepaalde dingen doen. Soms is het gewoon een gewoonte die de hond heeft gevormd en heeft het niet echt een achterliggende reden. Maar als je geen redelijke verklaring kunt bedenken waarom een hond bepaald gedrag vertoont, wil je er misschien wat meer op gaan letten, vooral als het een nieuw gedrag is dat de hond onlangs heeft ontwikkeld. Het is een goede vuistregel voor hondengedrag in het algemeen.

Het maakt deel uit van het natuurlijke instinct van een hond om zijn pijn en zwakte te verbergen. Als er iets mis is, zal een hond het waarschijnlijk proberen te maskeren omdat elke zwakte hem kwetsbaar kan maken. Omdat een hond niet kan vertellen wat er aan de hand is, moet je de tekens leren herkennen. Kortom, niet alleen dat honden je niet kunnen vertellen dat ze pijn hebben, het is waarschijnlijk dat ze ook zullen proberen het feit te verbergen.

In veel gevallen, wanneer er iets mis is, is het eerste teken dat je waarschijnlijk zult opmerken een gedragsverandering. Als de hond over het algemeen geen rondjes draait voordat hij gaat liggen, maar het plotseling begint te doen, kan je wat dieper ingaan op deze gedragsverandering. In sommige gevallen kan dit soort gedrag een teken zijn van rusteloosheid of ongemak. Het is een aanwijzing dat de hond probeert een groter probleem aan te pakken en troost zoekt in dit gedragspatroon.

Als een hond zich niet op zijn gemak voelt en rondjes blijft draaien kan dit een teken zijn van een neurologisch probleem, of het kan zijn dat iets hem pijn doet. Aartritis is een veelvoorkomende oorzaak. Honden zijn unieke wezens en we begrijpen niet altijd waarom ze de dingen doen die ze doen. Omdat gedragsveranderingen een gezondheidsprobleem kunnen signaleren, moet je je voldoende vertrouwt maken met het gedrag van de hond, zodat je veranderingen snel kunt identificeren.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen