Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vuurwerkangst bij honden

blog-header

Sommige honden hebben geen probleem met de aanblik en het geluid van vuurwerk als ze ongevoelig zijn gemaakt, bijvoorbeeld jachthonden zijn gewend aan de geluiden en geuren van jachtgeweren en vuurwapenpoeder. De meeste honden zijn echter niet gewend aan deze dingen, daarom kan dit hele vervelende situaties opleveren voor de hond.

Overlevingsinstinct

Het zit in het karakter van een hond om bang te zijn voor harde geluiden. De geluiden triggeren hun zenuwstelsel en daardoor kunnen ze angstig of bang worden. Wegrennen van het geluid is een overlevingsinstinct. Vergeet niet dat voor je hond de ervaring met vuurwerk anders is dan andere natuurlijke harde geluiden, zoals een donder.

Vuurwerk bevindt zich dichter bij de grond, is levendiger en gaat gepaard met plotselinge knallen, flitsen en brandende geuren. Honden ervaren de wereld door hun zintuigen: neus, ogen en oren. Hier zijn enkele tips om de hond kalm te houden, zodat je voor beiden een gemakkelijkere vakantie kunt hebben.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je hond op een plek staat waar het vuurwerk niet wordt afgestoken. Als het een onbekende plek voor je hond is, breng hem daar dan een paar keer in de dagen voor het feest losbarst zodat hij al kan wennen aan de omgeving.

Accommodatie

Als je je hond niet mee kunt nemen naar een plek weg van vuurwerk, zorg dan dat je een reiskennel thuis hebt zodat ze zich veilig kan voelen. Als je niet thuis wilt zijn, neem dan een vriend of oppas mee om je hond gezelschap te houden haar uit om zichzelf om de vier uur te verlichten.

Acclimatiseren

De beste manier om je hond voor te bereiden op vuurwerk is om ervoor te zorgen dat hij zich van tevoren vertrouwd voelt met het geluid. Hoewel dit een eenvoudig proces is, kan het enige tijd duren, mogelijk drie of vier maanden om het opgenomen geluid van vuurwerk voor je hond op een steeds luider volume af te spelen voordat hij eet, vóór een wandeling en vóór affectie en spel. Dit zal hem door associatie conditioneren om het geluid te horen en het als iets goeds te interpreteren.

Sedatie

Als je het toch nodig vindt om medicatie te gebruiken om je hond te kalmeren tijdens het vuurwerk bedenk dan dat je een dergelijk hulpmiddel op het juiste moment moet introduceren. Dit betekent dat je eerst je hond in die rustige staat moet brengen en dan de medicatie kan toedienen, voordat het vuurwerk en de angst begint.

Communicatie

Als je tijdens het vuurwerk bij je hond bent en hem aandacht geeft zal dit je hond helpen ontspannen. Onthoud echter dat mensen communiceren met woorden, honden communiceren met energie en kijken naar hun baasje voor aanwijzingen over hoe ze zich zouden moeten gedragen. Als je geen grote deal maakt of opwinding toont over het vuurwerk, leert hij ook minder betrokken te zijn.

Het belangrijkste is om je te verplaatsen in de hond, je bent een goed baasje door je hond niet bloot te stellen aan een situatie wat hem angstig zal maken. Je hond zal je in het nieuwe jaar dankbaar zijn!

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.