Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vogelgriep bij honden

Vogelgriep bij honden

Vogelgriep, ook wel bekend als het H5N1-virus, is een steeds vaker voorkomend onderwerp in het dagelijkse nieuws. Sinds de recente uitbraak op een vleeskuikenbedrijf in Minnertsga (gemeente Waadhoeke, provincie Friesland) op 26 juli 2022, is het onderwerp weer relevanter dan ooit.

Hoewel het vogelgriepvirus zich voornamelijk verspreidt onder trekkende watervogels en gedomesticeerd pluimvee, kan de vogelgriep ook andere dieren infecteren. Van de vogelgriep is in het verleden bekend dat ze soms zoogdieren infecteren die (vermoedelijk geïnfecteerde) vogels of pluimvee eten, inclusief maar niet beperkt tot wilde dieren zoals vossen en stinkdieren, zwerfdieren of huisdieren zoals katten en honden.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat mensen besmet raken met vogelgriepvirus door contact met een wild, verwilderd of gedomesticeerd zoogdier, is het niet onmogelijk. Vooral als er sprake is van langdurige en onbeschermde blootstelling aan een besmet dier. Deze blog biedt informatie voor verschillende groepen mensen die mogelijk direct contact hebben met besmette of mogelijk besmette zieke of dode dieren, waaronder dieren die mogelijk met vogelgriep besmette vogels hebben gegeten.

Vogelgriep van hond naar mens

Als honden naar buiten gaan en mogelijk zieke of dode vogels eten die besmet zijn met de vogelgriep, kunnen ze besmet raken. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een mens vogelgriep krijgt door direct contact met een besmet huisdier, is het niet volledig uitgesloten. In 2016 werd bijvoorbeeld een verspreiding van vogelgriep van een kat naar een mens gemeld. De besmette persoon was een dierenarts die milde griepverschijnselen had na langdurige blootstelling aan zieke katten zonder gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Als een huisdier ziekteverschijnselen vertoont die passen bij een infectie met het vogelgriepvirus en is blootgesteld aan geïnfecteerde (zieke of dode) wilde vogels/pluimvee, moet je je gezondheid controleren op tekenen van koorts of infectie. Een infectie bij honden en katten kan asymptomatisch zijn. Als er symptomen optreden, heeft het dier koorts, kortademigheid en hijgen, lethargie, ooginfecties, afscheiding uit de ogen en neus en zenuwaandoeningen zoals trillen en wankelen.

Tijdens uitbraken van vogelgriep bij wilde vogels en/of pluimvee moeten mensen die direct contact hebben gehad met (mogelijk) besmette zieke of dode dieren, inclusief zieke dieren die mogelijk met vogelgriep besmette vogels hebben gegeten, hun gezondheid controleren op koorts en andere symptomen van infectie.

Tekenen en symptomen van de vogelgriep

 1. Koorts (temperatuur van 37,8 °C of hoger) of koorts/rillingen*
 2. Hoesten
 3. Keelpijn
 4. Moeite met ademhalen/kortademigheid
 5. Conjunctivitis (tranen van de ogen, roodheid, irritatie of afscheiding uit het oog)
 6. Hoofdpijn
 7. Loopneus of verstopte neus
 8. Spier- of lichaamspijn
 9. Diarree
  * Koorts is mogelijk niet altijd aanwezig

Bel onmiddellijk een huisarts als je een van deze symptomen ontwikkelt gedurende de 10 dagen na de blootstelling aan een (mogelijk) geïnfecteerd geïnfecteerd dier. Bespreek de mogelijke blootstelling en vraag om een onderzoek. Als een test door de huisarts wordt aanbevolen, isoleer dan zoveel mogelijk totdat de testresultaten binnen zijn en/of je bent hersteld van de vogelgriep.

Ook moeten nauwe contacten (familieleden, enz.) van mensen die zijn blootgesteld aan een persoon of dier met in het laboratorium bevestigde vogelgriepvirus ook hun gezondheid gedurende 10 dagen na hun blootstelling controleren op tekenen en symptomen van ziekte. Als nauwe contacten van mensen die zijn blootgesteld aan het vogelgriepvirus tekenen en symptomen van ziekte ontwikkelen, moeten ze ook contact opnemen met hun nationale gezondheidsafdeling.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen