Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Voedselovergevoeligheid bij honden

blog-header

Honden en katten kunnen allergisch zijn voor bestanddelen (met name eiwitten) in voeding. Hoe weet je of je hond of kat een voedselallergie heeft en wat kun je er aan doen?

Voor welk voedsel kan een hond of kat allergisch zijn?

Een voedselallergie kan alleen ontwikkeld worden voor een eiwit. Vlees bestaat voor een groot deel uit eiwit, maar ook graan, peulvruchten en aardappelen bevatten eiwitten. Zo kan een hond of kat allergisch zijn voor o.a. kip, rund, lam, tarwe, mais, rijst, melkproducten en gist.

Hoe ontstaat een voedselallergie?

Een allergie kan ontstaan door de voedingsmiddelen die je hond of kat nuttigt. Hoe vaker het dier een bepaalde eiwit binnenkrijgt, hoe groter de kans is dat er een allergie ontwikkeld wordt. Een allergie kan ook aangeboren worden, maar dit komt minder vaak voor bij honden en katten.

Wat zijn de symptomen van voedselallergie?

Wanneer je hond of kat last heeft van voedselallergie komen de volgende symptomen het meest voor:

  • Maagdarmklachten (buikpijn, overgeven en diarree);
  • Huidklachten (jeuk, rode plekken en schilfers).

Behandelplan

Wanneer je vermoedt dat je hond of kat een voedselallergie heeft kun je het beste je dierenarts om advies vragen, ga niet zelf experimenteren met voer. Om de diagnose vast te stellen of uit te sluiten wordt er vaak een eliminatiedieet voorgesteld. Een eliminatie dieet is een speciaal dieet waarbij je hond niets anders mag eten, dus ook geen snacks. Dit speciale dieet kan zelf gemaakt zijn of bestaan uit kant en klaar natvoer of hypoallergene brokken.

Wat is hypoallergeen voer?

Hypoallergeen voer heeft een verminderde kans op een allergische reactie. De term hypoallergeen voer, wordt voor het volgende voer gebruikt:

  1. Brokken die de kans op een allergische reactie verkleint, door het niet bevatten van de meest voorkomende allergenen en met maar één dierlijke eiwitbron en één zetmeelbron.
  2. Brokken die de kans op een allergische reactie bijna uitsluit, doordat alle dierlijke eiwitten bewerkt zijn (gehydroliseerd). Na 6 tot 8 weken wordt er gekeken of de situatie is verbeterd. Wanneer de huidklachten aanzienlijk afnemen is voedingsallergie zeer waarschijnlijk. Vervolgens kun je er voor kiezen om hypoallergeen voer te blijven voeren óf voorzichtig kleine veranderingen in voeding toe te passen om te achterhalen waar de hond allergisch voor is zodat er een geschikt dieet samengesteld kan worden.

Wat is voedselintolerantie?

Voedselintolerantie is iets anders als voedselallergie. Deze termen worden echter wel eens met elkaar verward, de klachten lijken namelijk op elkaar. Voedselintolerantie ontstaat echter door het onvermogen van het lichaam om een bepaalde stof uit voeding te verteren. Wat zijn de verschillen in klachten ten opzichten van een voedselallergie?

  • de klachten kunnen bij een voedselintolerantie iedere keer weer heel erg variëren;
  • de klachten treden trager op, terwijl bij voedselallergie er een directe reactie optreedt;
  • de klachten treden bij een voedselintolerantie alleen op bij grote hoeveelheden van het voedsel. De behandeling van voedselintolerantie is echter gelijk, er volgt een eliminatiedieet en vervolgens kan er worden gekeken waar het dier intolerant voor is.
hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.