Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Voedselallergie bij honden

blog-header

Voedselallergie is een veelvoorkomende allergie bij honden. Vooral de West Highland White Terriër heeft er vaak last van. Als je wil weten of jouw hond een voedselallergie heeft, is een onderzoek door de dierenarts nodig.

Wat zijn de klachten?

De meeste honden met een voedselallergie hebben 1 of meerdere van de volgende klachten:

  • Korsten, wondjes, rode plekken. Over het algemeen gaan deze symptomen samen met jeukklachten. Deze klachten zijn vaak het gevolg van de allergische reactie en worden meestal behandeld met medicijnen.
  • Een stinkende huid.
  • Bijten aan de pootjes, waardoor de haren en de huid een roodbruine kleur krijgt.
  • Jeuk aan de snuit. Dit uit je hond meestal door met zijn poten langs zijn snuit te wrijven of door met zijn snuit over de grond te schuren.
  • Diarree. Als je hond diarree heeft, zal hij hier waarschijnlijk medicijnen voor krijgen.

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie houdt in dat het lichaam overdreven reageert op een stof in het voer. Als een hond allergisch is voor zijn voer, is dit vrijwel altijd door de eiwitten die in het voer verwerkt zijn. Over het algemeen wordt een hond niet met een allergie geboren, maar ontwikkelt hij dit in de loop van zijn leven.

Wat kan je doen als je hond allergisch is voor zijn voer?

Een lichaam heeft eiwitten nodig, ook al is hij er allergisch voor. Om ervoor te zorgen dat het lichaam de eiwitten toch accepteert, worden de eiwitten zo klein gemaakt dat het lichaam ze niet als eiwit herkent, maar ze wel kan gebruiken.

Het klein maken van eiwitten heet hydrolyseren. Dit is een erg duur proces, wat betekent dat dieetvoer dat nodig is bij een voedselallergie best prijzig is. Maar als je hond hierdoor geen klachten meer heeft, is dat het geld zeker waard. Belangrijk is wel om dit dieetvoer minimaal 6-8 weken te geven. Ook mag je in die periode geen koekjes geven. Wil je je hond toch belonen? Geef hem dan wat brokjes van het dieetvoer. Als je je niet aan dit advies houdt, kun je niet uitsluiten of je hond een voedselallergie heeft.

Als na deze 6-8 weken de klachten over zijn (of bijna over zijn), is het vrijwel zeker dat je hond een voedselallergie heeft. Mochten de klachten toch aanblijven, dan kan het zijn dat je dierenarts je adviseert om zelf eten te gaan koken. Dit is dan een combinatie van een koolhydraten bron (bijvoorbeeld gekookte witte rijst) en een vleessoort die je hond nog nooit gegeten heeft (bijvoorbeeld struisvogel of geit).

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.