Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vlooien bij honden

blog-header

Bij honden komen vlooien veel voor. Voornamelijk in de lente en de zomer, omdat er dan aangename temperaturen zijn. Als je hond last heeft van vlooien is dat erg vervelend. Je kunt het onder andere herkennen doordat je hond ineens veelvoudig gaat krabben en bijten. Er zijn veel verschillende manieren hoe je je hond snel vlooienvrij kunt maken.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn plaaginsecten. Bij een hond kunnen ze veel jeuk en pijn veroorzaken. De vlooien, die niets meer zijn dan parasieten, gaan in de vacht zitten van honden. Het zijn kleine beestjes die leven van het bloed van de hond.

Besmetting

Er wordt vaak gezegd dat vlooien overspringen van de ene hond naar de andere hond. Dit is een misvatting. Een volwassen vlo houdt zich levende door het bloed van een hond. Vervolgens kan een vlo wel 100 tot 1.000 eitjes leggen. Deze eitjes vallen tijdens het lopen van de hond op de grond. Uit de eitjes ontstaan vervolgens larven, die zich gaan verstoppen op donkere plekken. Dit gebeurt zowel binnen- als buitenshuis.

De larven eten vlooienpoep en voordat ze zich verpoppen vervellen ze een aantal keer. Uiteindelijk ontstaat er uit de pop een volwassen vlo. Bij aangename temperaturen en diverse trillingen wordt de volwassen vlo geboren. De vlo wacht totdat er een hond aankomt lopen en bespringt deze vervolgens. En zo begint de hele cyclus weer opnieuw. Hoe vaker de cyclus zich herhaalt, hoe meer vlooien er in de vacht van de hond zullen nestelen.

Symptomen van vlooien

Vlooien bij een hond kun je herkennen doordat de hond zichzelf vaak krabt of in zijn vacht bijt. Vlooienbeten kunnen namelijk veel pijn en jeuk met zich mee brengen. Door de jeuk kan de hond zich tot bloedens toe bijten. Ook wanneer je iets zwarts in de vacht vindt, kan dit duiden op vlooien. De zwarte dingetjes zijn namelijk vlooienpoep.

Als je zeker wilt weten of je hond vlooien heeft of niet, dan kun je dit controleren door een vlooienkam te gebruiken. Door de kam leeg te kloppen op een wit papiertje, kun je zien of er vlooien aanwezig zijn.

Behandelen van vlooien

Als je ontdekt hebt dat je hond vlooien heeft, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Alle plekken waar de hond op mag liggen, zoals de bank, mand en vloerkleed moeten behandeld worden met een speciale spray. Door het gebruik van de speciale spray weet je zeker dat de beestjes dood zullen gaan. Er zijn verschillende manieren om je hond vlooienvrij te maken. De volgende manieren zijn mogelijk: pipetjes in de nek, injecties, tabletjes of orale druppeltjes. Daarnaast bestaat de ouderwetse vlooienband ook nog steeds.

Vlooien voorkomen

Je wilt natuurlijk het liefst dat je hond niet in aanraking komt met vlooien. Door iedere maand je hond te druppelen met vlooienmiddel, wordt de kans op zeer klein.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.