Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Verzorging van de kortharige hondenvacht

Verzorging van de kortharige hondenvacht

Gladde, korte hondenvachten zijn uiteraard veel minder be­werkelijk dan andere vachttypen. Sommige, zoals die van de Labrador Retriever, ruien echter hevig. Honden zouden eigenlijk tweemaal per jaar moeten ruien, maar doorgaans verliezen ze het hele jaar door haar uit de vacht. Als je dit voortduren­de ruiproces onder controle wilt houden, moet je zo'n hond eigenlijk even vaak kammen en borstelen als een hond met lang of be­werkelijk haar.

Vacht grote hondenrassen

Sommige grote rassen, zoals de Duitse Dog en de Dober­mann, hebben gladde, soms dichte vachten, waarvan de haren als de hond ligt als naalden in de huid kunnen prikken op drukpunten, zoals de ellebogen en de sprongen. Deze gevoelige plekken moeten worden behandeld met een haar­verzachter, zodat de huid intact blijft.

Verzorging van de gladde vacht

1. De gladde vacht van honden als de Boxer heeft weinig verzorging nodig. Een of twee keer per week borstelen is ruim voldoende. Gebruik eerst een rubber borstel en werk tegen de richting van de haargroei in om dode haren en oppervlakkig vuil te verwijderen. Naborstelen met de haarrichting mee.
2. Verwijder dood haar en schilfers met een haren borstel, behandel de vacht van top tot teen. Een glansmiddel kan het effect versterken.
3. Rond de verzorging af door de vacht stevig met een zeemleren lap te wrijven. Honden met een gladde vacht zien er door regelmatige vachtverzorging piekfijn uit.

Verzorging van de korte vacht

1. De volle vacht van de korthaar moet regelmatig worden verzorgd om klitvorming tegen te gaan; een borstel met metalen weerhaakjes verwijdert klitten.
2. Borstel de hond grondig met een haren borstel, waardoor dode haren, schilfers en vuil worden verwijderd. Let op de aanwezigheid van parasieten zoals vlooien en teken, en op zere plekken en huidproblemen.
3. Rond de verzorging af door een fijne kam door de bevedering van benen en staart te halen.

Trimmen met de hand

Ruwharige vachten zoals van Terriërs, Schnauzers en de Bouvier, moeten met de hand geplukt wor­den. Zodra het 'rijp' is, moet het dode haar tussen duim en wijs­vinger in de groeirichting worden weggetrokken (gestript). Als dit juist gebeurt, is dit niet pijnlijk. Hiervoor kan ook een trimmer worden gebruikt.

Het haar wordt echter niet gesneden; het wordt tussen mes en duim uitgeplukt. Bij andere haartypen zoals van de Poedel of de Bichon Frisé, wordt de vacht in model geknipt. Hiervoor worden speciale tondeuses gebruikt die op de hondenvacht zijn afgesteld!

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen