Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Verzorging van de hond

blog-header

De tijd dat een hond rondzwierf op het erf, zo nu en dan een muisje of een rat verschalkte en verder met de pot mee at, ligt inmiddels alweer enige decennia achter ons. De hond is een huisgenootje geworden, een gezinslid. En zoals voor al onze gezinsleden willen we goed voor hem zorgen. Daarbij is het belangrijk om ons te realiseren dat een hond niet een mens met vier poten en een staart is en dat wat goed is voor ons, niet altijd goed is voor hem. Hoewel een aantal zaken je toch bekend voor zullen komen zoals goede voeding en voldoende beweging.

Voeding

Een goede voeding is de basis van een gezonde hond. Het moet alle belangrijke voedingsstoffen bevatten in de juiste verhoudingen en de gebruikte eiwitten en vetten moeten van goede kwaliteit zijn. Helaas, goede eiwitten en vetten zijn duur, dus een goede voeding is ook niet goedkoop. Reken op zo'n 4.5-7 euro per kg voer (afhankelijk van de grootte van de zak).

We hebben het hier over brokken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de hond een vers vlees voeding te geven. Let ook hier weer op de kwaliteit. Het is erg belangrijk dat de verhouding van de verschillende voedingsstoffen goed is uitgebalanceerd, zodat de hond geen tekorten of (even erg) overschotten van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Vooral bij jonge, snelgroeiende honden kan dit tot ontwikkelingsstoornissen leiden. Koop dan ook een goed commercieel vers vlees voer. Deze voedingen moeten ook gecontroleerd zijn op salmonella en campylobacter, vooral als daarin rauwe kip is verwerkt.

Blikvoer is relatief erg duur en vaak van mindere kwaliteit, hoewel ook hier weer geldt dat de duurdere blikvoeders in het algemeen beter zijn dan de goedkope. Met voedingssuplementen moet je voorzichtig zijn. Het kan zijn dat deze de juiste verhoudingen in het voer verstoren. Zeker supplementen die calcium, kalk of vitamine D bevatten, kunnen leiden tot ernstige ontwikkelingsstoornissen van het skelet. Gebruik dan ook alleen toevoegingen in overleg met één van de dierenartsen.

Vachtverzorging

Honden moeten van tijd tot tijd geborsteld worden. Hoe vaak en hoeveel tijd dat gaat kosten hangt natuurlijk sterk af van het type vacht. In het algemeen wordt aangeraden om een hond één keer per week goed te borstelen, maar bij sommige langharige rassen zitten tegen die tijd de haren hopeloos in de klit. Deze honden zul je dus dagelijks een borstelbeurt moeten geven, terwijl menige kortharige hond zonder problemen best een weekje kan overslaan. Zorg er bij het borstelen voor dat je de klitten er goed tot op de huid uithaalt.

Verzorg je de vacht te oppervlakkig dan krijgt je een hond met een van buiten prachtig geborstelde vacht, die huidproblemen ontwikkelt omdat de diepe klitten blijven zitten en de huid verstikt raakt. Het juiste gereedschap is het halve werk. Vaak kan de fokker je goed adviseren welke borstel of kam het meest geschikt is voor het type vacht van de hond, maar ook een goede dierenwinkel of trimsalon kan je hierover informeren.

Wassen van een hond is zelden nodig. Als ze erg vies zijn volstaat afspoelen met schoon water meestal prima. Als de hond opdroogt valt de rest van het zand er vanzelf af. Heeft hij echter heerlijk in de mest liggen rollen of, nog 'beter', in een dode vis, dan is een echte wasbeurt toch wel een goed idee. Gebruik hiervoor een goede hondenshampoo, de meeste shampoos voor mensen ontvetten de vacht teveel. Bij sommige huidproblemen kan de dierenarts een speciale medicinale shampoo voorschrijven die de huid kan helpen te herstellen. Zelfs deze hond was weer helemaal spic en span na een goede afspoelbeurt met schoon water.

Het gebit

Ook de tanden en kiezen van de hond hebben regelmatig aandacht nodig. Dat begint al op jonge leeftijd. Als je met de pup op de kliniek komt voor zijn vaccinaties wordt er vaak ook gekeken naar het gebit: zijn er afwijkingen in de stand of misschien andere problemen? Na een maand of zeven is de wissel compleet en moet je even (door ons laten) controleren of alles goed is verlopen. Vooral de melkhoektandjes willen nog wel eens blijven staan en kunnen, als dit te lang duurt, de definitieve hoektanden beschadigen.

In dat geval zullen de melkhoektanden onder narcose getrokken moeten worden. Als de hond ouder wordt blijft het gebit een punt van aandacht. Bij veel honden vormt zich, soms al op jonge leeftijd, een aanslag op de tanden en kiezen: tandsteen. Dit kan ertoe leiden dat het tandvlees gaat ontsteken en terugtrekken. Als de wortels van de tanden of kiezen daardoor bloot komen te liggen is dit behoorlijk pijnlijk en kunnen deze elementen ook het beste eruit worden getrokken.

Ook is het ontstoken tandvlees niet goed voor de algemene gezondheid van de hond, omdat de bacteriën in de bek via het bloedende tandvlees in de rest van het lichaam kunnen komen en daar schade aanrichten in hart en nieren. Op welke leeftijd we voor het eerst tandsteen zien hangt erg af van de omstandigheden. Zo is de ene hond er veel gevoeliger voor dan de andere en honden die altijd brokken hebben staan en dus de hele dag door hapjes kunnen eten, hebben vaker tandsteen dan honden die twee maaltijden per dag krijgen.

Er zijn diëten en kauwbotjes die tandsteen helpen voorkomen, maar de beste oplossing is: poetsen. Met tanden poetsen krijg je bestaand tandsteen niet meer weg, maar je kan wel voorkomen dat tandplaque tandsteen wordt. Jong beginnen is het devies, dan voorkom je tandsteenvorming en went je hond er nog makkelijk aan.

Beweging

Iedere hond moet wandelen. Dat klinkt als een open deur, maar een aantal jaren geleden bleek uit onderzoek dat de gemiddelde hond nog geen 10 minuten per dag uitging. Vooral mensen met een grote tuin lijken vaak te denken dat de hond niet uitgelaten hoeft te worden als hij de tuin in kan. Dat is een misverstand. Een hond komt niet alleen buiten om zijn behoeften te doen, hij moet daar kunnen rennen en spelen met andere honden, andere geuren ruiken en andere dingen zien. Alleen in je eigen tuin wandelen is voor een hond net zoiets als voor ons iedere dag dezelfde film op tv kijken: doodsaai.

Laat iedere volwassen hond zo'n 3-4 keer per dag uit, waarvan één wandeling van minstens drie kwartier. Ook kleine honden moeten lekker kunnen lopen en een blokje om aan de lijn is voor de meesten echt onvoldoende. Los kunnen rennen en andere honden tegenkomen is heel belangrijk om te kunnen voorzien in zijn behoefte aan beweging en sociaal contact. Als je niet in de gelegenheid bent om de hond voldoende beweging te geven, kun je een hondenuitlaatservice inschakelen.

Deze halen de hond thuis op en gaan lekker met hem en andere honden wandelen, zodat hij wanneer je thuis komt, moe maar voldaan op je ligt te wachten. Wil of kan je niet aan deze behoefte voldoen, dan moet je je serieus afvragen of een hond wel het juiste huisdier voor je is.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.