Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Verstopping bij honden

Verstopping bij honden

Obstipatie van honden wordt gedefinieerd als het onvermogen om normaal te poepen. Net als mensen, zijn oudere honden vatbaarder voor deze aandoening, hoewel het op elke leeftijd met elk hondenras kan gebeuren. Obstipatie bij honden moet niet worden genegeerd, omdat langdurige perioden van angst ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Symptomen

Een hond met obstipatie , vooral als hij goed is getraind in zindelijkheid en dagelijks met regelmatige tussenpozen zijn behoeften kan doen, wordt beschreven als verstopt als hij last heeft van moeilijke stoelgang en lichamelijk leed. (Bovendien kan ernstige diarree en colitis leiden tot overbelasting.) Grasdeeltjes, matte ontlasting, draad of andere objecten in of rond de anus zijn ook indicatief voor obstipatie. De grootte van de ontlasting zal abnormaal klein zijn en als de toestand is gevorderd, kunnen lethargie, braken en verlies van eetlust optreden.

Primaire oorzaak van obstipatie

De meest voorkomende oorzaak van obstipatie bij de hond is het inslikken van objecten die niet of nauwelijks worden verteerd, zoals een stuk droog bot. Het kan echter ook worden veroorzaakt door:

  • Langzamere darmprocessen
  • Vergrote prostaten
  • Gelijktijdige nierziekte
  • Hernia
  • Het doorslikken van haar of gras

Onmiddellijke zorg

Als je een draad in de anus ziet, trek er dan niet aan. Dit kan interne schade veroorzaken. Andere belangrijke dingen om op te merken:

  • Draag altijd rubberen handschoenen bij uitwerpselen en aanverwante anale problemen.
  • Als je gras in de anus kunt zien, maak het dan voorzichtig los.
  • Als de ontlasting rond de anus is gematteerd, knip dan voorzichtig met een schaar.
  • Was het anale gebied met warm zeepwater en breng een kalmerende, in water oplosbare gelei, aan op het ontstoken gebied.
  • Neem de temperatuur van de hond op. Als het abnormaal hoog is of als er bloed op de thermometer zit of weerstand is bij het plaatsen van de thermometer, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts (binnen 24 uur).

Langharige honden, vooral kleine honden, kunnen gek worden van het ongemak veroorzaakt door gematteerde ontlasting rond de anus en het trimproces. Mogelijk moet je het achterste van de hond in warm water weken voordat je begint met trimmen om het comfortabeler te maken.

Diagnose

Röntgenfoto's, abdominale echografie en bloedonderzoek zijn enkele van de meest voorkomende onderzoeken die worden aanbevolen voor het identificeren van de onderliggende oorzaak van de verstopte hond.

Behandeling

In sommige gevallen moet een hond in het ziekenhuis worden opgenomen en klysma's krijgen om een ​​obstructie in de anus te verwijderen of te passeren. Bij twijfel of in de hierboven genoemde gevallen, bel de dierenarts en laat de hond onderzoeken. Vloeistoffen onder de huid kunnen worden toegediend om een ​​goede hydratatie van het darmkanaal te garanderen. In geval van intacte mannen waarbij de prostaat de oorzaak is van obstipatie, wordt castratie aanbevolen. En in ernstige gevallen van obstipatie kan een dierenarts vloeistoffen intraveneus toedienen.

Eerdere ervaring met obstipatie

Sommige honden hebben een geschiedenis van periodieke obstipatie, vooral naarmate ze ouder worden. Het toevoegen van een beetje minerale olie aan de maaltijd van de hond kan in deze gevallen helpen. De juiste dosering voor een hond is 1 theelepel voor elke 5 kg. Je mag de olie echter nooit oraal toedienen; als het in de longen terechtkomt, wat gemakkelijk kan optreden, kan het longontsteking veroorzaken. De dierenarts kan ook ontlasting ontharders en vezelsupplementen aanbevelen om de darmen te helpen.

Preventie

Hoewel het natuurlijk is dat een hond soms gras eet, moet deze gewoonte zoveel mogelijk worden beperkt. Geef een hond niet te vaak botten; vervang het in plaats daarvan voor kauwspeelgoed. Gebruik speciaal gemaakte laxeermiddelen om de ontlasting te verzachten en bovenal, geef de hond regelmatig water. Door een hond op jonge leeftijd te neutraliseren, wordt ook de groei van de prostaat voorkomen, wat kan leiden tot obstipatie bij honden.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen