Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Verlatingsangst bij honden

blog-header

Het niet alleen kunnen zijn betekent niet per definitie dat een hond verlatingsangst heeft. Het is handig als een hond alleen thuis kan blijven. Al is het maar voor een paar uurtjes. Je kunt immers niet 24 uur per dag thuis zijn. Honden die goed alleen kunnen zijn, zijn rustig gedurende die periode; ze slapen meestal. Toch kan een hond niet van nature alleen zijn omdat het een sociaal dier is. Honden moeten dus leren alleen te blijven. Als je een pup in huis hebt ga je deze periode rustig opbouwen.

Aanleg

Afhankelijk van het ras (en dus de aanleg) van jouw hond gaat het opbouwen met kleine of grote stappen. Soms begint het alleen maar met de kamer verlaten en direct weer terugkomen. Als je hondje dan rustig blijft, beloon je hem natuurlijk. Wanneer je merkt dat jouw hondje er moeite mee heeft (hij begint dan meestal met piepen), ga je te snel en doe je een paar stappen terug in de training.

Het spreekt voor zich dat je jouw pupje nooit straft hiervoor. Hij is immers aan het leren en leren is leuk. Beloon alleen gewenst gedrag. Maak de stapjes zo klein mogelijk zodat je veel kans hebt om te belonen; dit is voor jullie beiden leuker en dan gaat het ook sneller. Ook een volwassen hond die dit nog niet geleerd heeft, kun je op deze manier trainen. In de regel kunnen alle honden leren alleen te zijn mits er niet iets anders aan de hand is.

Trauma

Toch kan een hond verlatingsangst ontwikkelen (ook als hij wel geleerd heeft alleen te zijn) als gevolg van een traumatische ervaring. Het kan zijn dat hij erg geschrokken is toen hij alleen thuis was. Er is sprake van een traumatische ervaring wanneer het gedrag ineens – van het ene op het andere moment – optreedt. Verlatingsangst is een serieuze zaak, het tast namelijk het welzijn van de hond aan. Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw hond last heeft van verlatingsangst, neem dan contact op met een gedragstherapeut hoe je dit aan kunt pakken.

Het achterhalen van de reden is namelijk meestal niet zo eenvoudig en wel noodzakelijk om het probleem gestructureerd aan het pakken. Een deskundige op dit gebied weet waar hij het – letterlijk – zoeken moet. Ga niet zelf aan de gang met correctiemiddelen zoals anti-blafbanden. Als deze ingezet worden is dat onderdeel van de therapie en dan dient dat zeer nauwkeurig te gebeuren. De kans dat het probleem alleen maar groter wordt is namelijk zeker aanwezig.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.