Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Verantwoord honden fokken

blog-header

De belangrijkste reden om honden te fokken is om het ras te verbeteren. Om goed werk te kunnen leveren, houden fokkers rekening met meerdere factoren om de gezondste honden mogelijk te maken. Soms worden honden om de verkeerde redenen gefokt, zoals een geboorte willen observeren, geld willen verdienen of een puppy verwant aan een hond hebben. Natuurlijk komt er soms ook per ongeluk fokken voor.

De rasstandaard

Elk erkend hondenras heeft een rasstandaard. Dit is een schriftelijke reeks vereisten die zijn ontwikkeld door de nationale rasvereniging en waarin wordt uiteengezet hoe leden van het ras eruit moeten zien en zich moeten gedragen. Het zijn allemaal honden, maar de rasstandaard is waarom je het ene ras van het andere kunt onderscheiden. Ethische hondenfokkers fokken alleen honden die binnen hun rasstandaard vallen.

Gerenommeerde rasregisters zoals de American Kennel Club (AKC) houden kopieën bij van de rasstandaarden, houden een register bij van rashonden en moedigen ook verantwoord hondenbezit aan. Ze hebben weinig controle over individuele acties, en registratie is geen indicatie van de kwaliteit van de hond. Overwinningen voor hondenshows helpen een fokker om de kwaliteit van hun fokdieren te bewijzen.

Gezondheid speelt een rol bij de fokkerij

Zelfs mooi uitziende rashonden zijn misschien geen fokkandidaten. Er zijn gezondheidsproblemen en medische aandoeningen die kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Ethische fokkers zullen hun honden regelmatig laten onderzoeken, vaccineren en vrij houden van interne en externe parasieten.

Ze zullen ervoor zorgen dat hun honden worden gescreend door dierenartsen en worden gecertificeerd als vrij van genetische en infectieziekten voordat ze gaan fokken. Naast lichamelijke gezondheid is het belangrijk om het temperament van een hond te evalueren, omdat gedragsproblemen zoals agressie en angst erfelijk kunnen zijn.

Verantwoordelijkheden voor het fokken

Als verantwoordelijke fokkers weten dat hun honden zullen bijdragen aan de voortreffelijkheid van hun ras wat betreft conformiteit, gezondheid en temperament, zullen ze zorgvuldig eventuele gezondheids- of temperamentproblemen in de stamboom overwegen. Die fokkers zijn bereid om te zoeken en te reizen naar de ideale fokdieren. Ook begrijpen ze volledig dat een aantal gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. 

Een goede fokker zal geld opzij hebben gezet voor het geval de moederhond of puppy's spoedeisende zorg nodig hebben. Hierbij moet ervoor worden gezorgd dat ze beschikbaar zijn voor alle behoeften van de moederhond of haar puppy's. Verder is het essentieel dat er een goede administratie wordt bijgehouden. Potentiële kopers moeten zorgvuldig worden gescreend en de pups moeten op een juiste manier worden gehouden totdat ze een goed huis hebben gevonden. Ze zijn bereid om als hulpmiddel voor hun kopers te dienen en de pups hun hele leven te volgen. Een goede fokker is ook bereid om op elk moment elke hond die ze in een huis plaatsen, terug te nemen.

Fokkers moeten een levenslange verbintenis aangaan met de honden die ze fokken en de puppy's die daaruit voortvloeien. Ze hebben veel liefde, tijd en geld gestoken in het onderzoek, de gezondheidscontroles en de bevestiging van uitmuntendheid van hun fokhonden. Het is moeilijk om kwaliteitspups te krijgen van iemand die niet aan het werk gaat. Het is allemaal in de zoektocht om het beste van het beste te fokken, gezonde puppy's te produceren en uiteindelijk het ras te verbeteren.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.