Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tijdsbesef bij honden

blog-header

Lijkt je hond te weten wanneer het tijd is om naar het park te gaan, zelfs voordat je de lijn hebt uitgetrokken? Is zijn gezicht tegen het raam gedrukt wanneer je thuiskomt van je werk? Weten onze viervoetige vrienden echt hoe laat het is, of is er iets anders aan het werk in hun gedachten?

Tijdsconcept

Om het tijdsconcept van honden te begrijpen kunnen mensen niet anders dan naar hun eigen concept van tijd te kijken. Maar dat is lastig omdat mensen het unieke vermogen hebben om kunstmatige tijdsmetingen te maken, zoals de seconde, de minuut en het uur. Dit komt vooral omdat mensen een episodisch geheugen gebruiken om door de tijd te reizen, gebeurtenissen in het verleden herinneren en zich verheugen op toekomstige gebeurtenissen. Het is wat veel wetenschappers geloven dat mensen uniek maakt.

Maar alleen omdat honden de tijd niet op deze manier waarnemen betekent niet dat ze volledig vastzitten in het moment, zoals veel van het onderzoek over dit onderwerp suggereert. Honden zijn in staat om getraind te worden op basis van gebeurtenissen in het verleden en geleerd om te anticiperen op toekomstige gebeurtenissen op basis van ervaringen uit het verleden.

Gebeurtenissen

Het essentiële verschil lijkt te zijn dat mensen kunnen vaststellen wanneer iets in het verleden is gebeurd door het te relateren aan andere gebeurtenissen. We herinneren ons bijvoorbeeld zowel onze trouwdag als de aanwezigen, welke nummers werden gespeeld en het geluk dat we voelden. Honden daarentegen kunnen alleen onderscheiden hoeveel tijd is verstreken sinds een gebeurtenis is opgetreden (bijvoorbeeld: "Mijn voerbak is zes uur leeg geweest."). Natuurlijk hebben ze niet alleen geheugen nodig om hen dit te vertellen; een grommende maag zegt het allemaal.

Er zijn ook onderzoeksresultaten voor het begrip van honden van het concept van tijd gebaseerd op veranderingen in hun gedrag wanneer ze voor langere tijd alleen zijn. Studies tonen aan dat honden grotere genegenheid tonen jegens hun baasjes als ze voor langere tijd alleen zijn geweest. Naarmate de hoeveelheid tijd toeneemt, neemt ook de opwinding van de honden toe. Dit zal geen verrassing zijn voor hondenbezitters; de meeste honden raken (over)enthousiast over de terugkeer van de meester naar het kasteel, vooral na lange afwezigheid. Maar dit onderzoek is ook belangrijk omdat het laat zien dat honden in staat zijn om verschillende tijdsduren te herkennen en erop te reageren.

Verlatingsangst

Voor honden die lijden aan verlatingsangst kan het verschil tussen één en vijf uur het verschil betekenen tussen lichte agitatie en een complete paniekaanval. Scheidingsangst bij honden wordt vaak uitgedrukt als blaffen, huilen, janken, kauwen, graven, ijsberen, krabben, plassen en/of poepen op ongepaste plaatsen terwijl een baasje weg is of wanneer hij net terugkeert.

Er zijn verschillende manieren om je huisdier te helpen omgaan met het probleem van verlatingsangst. Het kan helpen om hem in een kleine kamer of een deel van het huis te leggen dat stil en kalm is. Een goede tip is ook om een (gedragen) kledingstuk neer te leggen. Je geur heeft waarschijnlijk een kalmerend effect op je huisdier. Probeer ook een paar speeltjes achter te laten. Ze kunnen zorgen voor een broodnodige afleiding voor de hond terwijl je weg bent.

Honden worden vaak angstig wanneer ze worden gescheiden van hun geliefden maar hebben meestal weinig moeite om met die angst om te gaan. De meesten zullen er gewoon doorheen slapen. Dat komt omdat honden zijn uitgerust met een natuurlijk instinct om te leven in het moment, ondanks het begrip van het tijdsbesef. Het is die duivelse houding die hen in staat stelt om te vergeten wat er gisteren is gebeurd - goed of slecht - en geen zorgen te maken over wat er morgen zal gebeuren.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.