Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tekenen dat een hond drachtig is

blog-header

Honden zijn ongeveer 63 dagen zwanger, gemeten vanaf de dag dat ze ovuleren tot de dag dat hun pups worden geboren. Net als mensen zijn honden drie trimesters zwanger, elk ongeveer 21 dagen lang. Hier zijn een paar manieren om te zien of een hond zwanger is.

Eerste tekenen

In de eerste paar weken zijn er zeer weinig uiterlijke tekenen, je merkt waarschijnlijk geen verandering. Je hond lijkt op haar normale zelf, hoewel ze misschien wat aankomt.

Ochtendmisselijkheid treft sommige teefjes, maar slechts voor een paar dagen tijdens de derde of vierde week. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. De hond lijkt moe en eet mogelijk minder dan normaal. Sommige honden geven een beetje over. Als dit geval is, bied haar dan kleine maaltijden aan gedurende de dag.

Ga naar een dierenarts

Als je denkt dat je teefje zwanger is, breng haar dan naar je dierenarts. Het is verstandig om haar mee te nemen voor een prenatale controle twee of drie weken nadat ze heeft gedekt. Een dierenarts kan alle vragen beantwoorden, zoals het soort voedsel dat zwangere honden moeten eten en welke veranderingen je kunt verwachten. Als het teefje tests nodig heeft, laat een dierenarts je dat weten. Als ze parasieten heeft, zal de dierenarts ze ook direct kunnen behandelen.

Tijdens het bezoek kan de dierenarts echografie gebruiken om de groeiende pups al na drie weken te zien. Echografie is veilig tijdens de zwangerschap. Het maakt gebruik van geluidsgolven om een ​​afbeelding van de baarmoeder van de hond te creëren. De dierenarts kan een hond een bloedtest geven om haar hormoonspiegels te controleren. Honden hebben hogere niveaus van een hormoon genaamd relaxine als ze zwanger zijn.

Als de hond niet naar de dierenarts gaat tot haar vierde week van de zwangerschap, kan de dierenarts de buik van de hond voelen om te bevestigen dat pups onderweg zijn. Deze methode kan alleen worden gebruikt tussen de 28e en 35e dag van de zwangerschap en het moet worden gedaan door iemand die is opgeleid. Als de buik te hardhandig wordt aanraakt, kan dit schadelijk zijn voor de pups of zelfs een miskraam veroorzaken, de pups zijn zo groot als walnoten. Ze worden gelijkmatig verdeeld over de baarmoeder, die de vorm heeft van de letter V. Elke helft, een hoorn genoemd, bevat embryo's.

Latere tekenen

Tegen het einde van het tweede trimester van de hond zal haar buik groter worden. Rond deze tijd (tegen dag 40) zullen haar tepels ook donkerder en groter worden. Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, zullen haar tepels groter worden waarbij een beetje melkachtig vocht naar buiten kan druppelen.

Een dierenarts kan je vragen om terug te komen aan het begin van het derde trimester (rond dag 45) als hij röntgenfoto's van de buik van de hond wil maken. Dit kan in plaats van een echografie worden gebruikt om de botstructuur van opgroeiende pups te controleren. Het is een manier om erachter te komen hoeveel pups er in de baarmoeder van de hond zitten. Naarmate er meer tijd verstrijkt, wordt de zwangere buik van de hond groter en kan deze zachtjes onder haar slingeren terwijl ze loopt.

Tijdens de laatste twee weken van de zwangerschap kunt je de groeiende pups zien en voelen bewegen in de buik van de hond. De dierenarts wil de hond misschien nog een laatste keer zien. Soms nemen dierenartsen tijdens dit bezoek röntgenfoto's om ervoor te zorgen dat ze niet te groot zijn om door het geboortekanaal te passeren. Als ze te groot zijn geworden, zal de dierenarts een c-sectie inplannen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.