Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Syringomyelia

blog-header

Syringomyelia is een aandoening waarbij door de vorm van de schedel de hersenen in het achterhoofdsgat worden gedrukt. Hierdoor kan de hersenvloeistof niet meer vrij circuleren en hoopt zich op in holtes waardoor de hersenen onder druk komen te staan. Dit kan lijden tot (ernstige) hoofdpijn.

Deze afwijking is algemeen bekend geworden door uitzendingen op tv en werd daarbij met name in verband gebracht met de Cavalier King Charles Spaniël. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat er meerdere hondenrassen zijn waar dit probleem zich voordoet. Gelukkig blijken lang niet alle dieren die op de MRI syringomyelia laten zien uiteindelijk klachten te ontwikkelen.

Klachten

Het klachtenbeeld is gevarieerd maar er is altijd sprake van pijn. Deze pijn treed aanvalsgewijs op en tussendoor kan het dier klachtenvrij zijn. De plotselinge pijnaanvallen doen soms denken aan een nekhernia. De dieren zoeken een bepaalde houding om geen last te hebben en slapen daarom bijv. met de kop op de rand van de mand.

Bij opwinding nemen de klachten toe. Een bekend verschijnsel bij syringomyelia is het zogenaamde fantoomkrabben. Vaak wordt hierbij de huid niet aangeraakt en loopt het dier tijdens het krabben gewoon rond. Ook kunnen bepaalde plaatsen op het lichaam hypergevoelig zijn bij aanraking en enkele dieren ontwikkelen zelfs epilepsie.

Diagnose

De diagnose syringomyelia is alleen met behulp van de MRI te stellen. In Nederland zijn meerdere klinieken waar ze gespecialiseerd zijn in het maken van deze scans. Het tarief kan echter per hondenras verschillen, het is verstandig om dit van tevoren uit te zoeken voordat je de scan laat maken.

Behandeling

Syringomyelia kan helaas nog niet goed worden behandeld. Een operatie waarbij het achterhoofdsgat wordt vergroot, zodat er minder druk komt te staan op de hersenen, is helaas tot op heden geen goede oplossing gebleken. Uiteindelijk blijft er slechts symptoombestrijding over, waarbij met behulp van medicatie vocht wordt afgedreven en de pijn zo goed mogelijk bestreden.

Prognose

De prognose van syringomyelia bij dieren met ernstige pijnklachten is zeer gereserveerd. Hoe jonger het dier is bij de eerste klachten, hoe slechter zijn vooruitzichten. Uiteindelijk is euthanasie vaak de enige oplossing. Is het dier echter ouder dan vier jaar en heeft hij nog geen symptomen, dan is de kans vrij groot dat hij zijn hele leven pijnvrij blijft, zelfs als de MRI aantoont dat hij syringomyelia heeft.

Welke rassen?

Naast de genoemde Cavalier King Charles Spaniel komt dit probleem ook voor bij de Beagle, Bruxellois, Chihuahua, Dwergteckel en Maltezer. Zelfs mensen kunnen aan deze aandoening lijden, maar gelukkig werkt bij mensen de operatie een stuk beter.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.