Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Slechte adem hond

Slechte adem hond

Of we het nu over mensen of huisdieren hebben, het hebben van een slechte adem kan erg vervelend zijn. In de meeste gevallen is er veel dat je kunt doen om een ​​slechte adem te voorkomen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een slechte adem bij huisdieren, waaronder:

 1. Parodontitis
  Het is verreweg de meest voorkomende oorzaak van een slechte adem bij huisdieren. Studies tonen aan dat 80 procent van de honden en katten na de leeftijd van 3 jaar tekenen van parodontitis zullen vertonen. De oorzaak van de onaangename geur in deze gevallen zijn de bacteriën die samenvloeien als tandplak en irriterende gingivitis veroorzaken. Naarmate tandplak rijpt en parodontitis vordert, komen er meer destructieve bacteriën in het spel. Parodontitis is een pijnlijke aandoening die kan leiden tot verlies van tanden en schade aan organen zoals het hart en de nieren.
 2. Tandjes krijgen
  Kittens en puppy's hebben vaak last van ademnood als ze tandjes krijgen. Vooral kittens lijken vatbaar voor het probleem, dat meestal maar een paar maanden duurt. Wat er gebeurt, is dat bacteriën zich verzamelen aan het tandvlees, omdat melktanden worden weggewerkt door ontluikende volwassen tanden.
 3. Orale ziekte
  Naast tandvleesaandoeningen kunnen tal van andere mondaandoeningen een slechte adem veroorzaken. Deze omvatten stomatitis, een veel voorkomende aandoening bij katten die pijnlijke ontsteking van het tandvlees en mondweefsel veroorzaakt; orale massa, die zowel kankerachtige als goedaardige gezwellen omvat; en gingivale hyperplasie, een aandoening waarbij het tandvlees overgroeit, waardoor bultjes en diepe spleten ontstaan ​​waar bacteriën zich vermenigvuldigen.
 4. Gastro-intestinale ziekte
  Als de slokdarm, maag of darmen ziek zijn, kunnen ze een stinkende adem veroorzaken. Het is echter een veel minder voorkomende reden voor halitose dan parodontitis.
 5. Metabole ziekte
  Ziekten die het metabolische evenwicht van het lichaam beïnvloeden of de aanwezigheid van abnormale niveaus van bepaalde gifstoffen in het bloed mogelijk maken, kunnen indrukwekkende mondgeuren afgeven. Nierziekte is de meest bekende hiervan. Het eindstadiumproces dat uremie wordt genoemd, veroorzaakt een karakteristiek zuur ruikende adem.

Wat kun je zelf doen

Door een actieve rol te spelen in de gebitsverzorging van je huisdier, kun je een slechte adem onder controle houden.

 1. Poets de tanden van je huisdier
  Alle huisdieren moeten in een vroeg stadium worden getraind om eenvoudig tandenpoetsen te accepteren als onderdeel van hun dagelijkse (op zijn minst wekelijkse) routine.
 2. Tandplak-verminderende traktaties
  Dit kan effectief zijn, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Vraag een dierenarts om advies.
 3. Wateradditieven
  Ze beloven een frisse adem, maar leveren ze dat ook? Het lijkt erop dat sommigen dat doen. Vraag een dierenarts om advies voordat je de eerste soort koopt die je in de dierenwinkel bespioneert.

Wat kan een dierenarts doen

Als je je huisdier naar de dierenarts brengt, kunnen ze het volgende doen:

 1. Geschiedenis
  De meeste dierenartsen zullen beginnen met het stellen van een paar vragen om de geschiedenis van de slechte adem te begrijpen. Wanneer heb je het voor het eerst opgemerkt? Is het veranderd? Hoe is het anders met je huisdier geweest?
 2. Lichamelijk onderzoek
  Het onderzoeken van het hele lichaam, niet alleen de bek, is een cruciaal onderdeel van het proces. Het mondeling examen is echter verreweg het belangrijkste aspect van de beoordeling van een slechte adem.
 3. Anesthesie-evaluatie
  Helaas is een grondige beoordeling van de mondholte van een huisdier bijna altijd onmogelijk zonder sedatie of anesthesie. Zodra het huisdier is verdoofd, kan elke individuele tand worden onderzocht, kunnen röntgenfoto's worden gemaakt en kunnen andere structuren in de mond worden onderzocht.
 4. Gebitsreiniging
  Gebitsreiniging is onmisbaar bij het bestrijden van een slechte adem. Dat komt omdat het verwijderen van tandplakbacteriën van de tanden (en het gebied onder het tandvlees) een grote bijdrage levert aan het verbeteren van de gezondheid van de tanden en het tandvlees, en dus het behandelen van een slechte adem.
 5. Biopsie
  Het kan soms nodig zijn om een ​​monster van schijnbaar abnormaal weefsel te nemen om de oorsprong ervan te bepalen voordat een definitieve behandeling kan worden gestart. Dit is meestal het geval wanneer het om orale massa's gaat.

Behandeling

De behandeling van halitose hangt volledig af van de onderliggende oorzaak. Omdat de meeste halitose het gevolg is van parodontitis, is de behandeling van een slechte adem vaak sterk afhankelijk van thuiszorg naast professionele tandreiniging. Praat met een dierenarts over wat het beste actieplan voor jouw huisdier is.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen