Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Roedelgedrag & controle

blog-header

Honden zijn afstammelingen van wolven. Om de psychologie van roedelgedrag in hondentraining te bestuderen en om het hiërarchische systeem van de roedel honden te begrijpen, moeten we terug gaan en hun voorvaders onderzoeken.

Wolven leven van nature in roedels. Ze leven in een dictatuur met strikt afgebakende hiërarchieën van mannen en vrouwen. In hun systeem, de leider – is bijna altijd een man, de grootste en zwaarste wolf ook wel bekend als de alfa-leider heeft de leiding over de roedel en heeft het recht om alles te hebben. De rest van de honden in de roedel zijn z’n volgelingen en volgen gewillig hun leider. Deze hiërarchie staat niet vast en kan veranderen wanneer een ander dominant lid het gezag van de leider uitdaagt en vervolgens ook wint.

Roedelgedrag in het gezin

Voor jouw hond is de roedel het gezin waarin hij zich begeeft, en ieder lid maakt deel uit van de hiërarchie. Vanaf het moment dat een nieuwe pup of hond kennismaakt met de familie zal de nieuwe hond signalen en indicatoren beginnen op te pikken om erachter te komen wat zijn eigen status in de familie is en en wie dus de baas is. Als je hond jou ziet als een “alfa leider” zal hij gewillig je commando’s volgen en dus zul je hem gemakkelijk kunnen trainen.

Aan de andere kant, als je hond zeer dominant is (omdat je hem de verkeerde signalen geeft) en je “alfa leider” status begint uit te dagen, kan hij weigeren om opdrachten op te volgen en en zelfs agressief zijn. Deze situatie komt meestal voor bij kinderen wanneer honden hun plaats in de hiërarchie hoger zien dan die van hen. Dit verklaart ook waarom kinderen meer worden gebeten dan volwassenen. Als je liever een gehoorzame hond heeft die luistert naar commando’s is het uiterst belangrijk dat je de rol van de ‘alfa leider’ op je neemt om de volledige controle te krijgen.

Je hond moet leren dat hij de laagste positie heeft in de familie, lager dan dat van jou en lager dan de kinderen. Als er geen duidelijke hiërarchie is zal de hond proberen te leiding te nemen en de rol van de leider te nemen. Dit zal de hond uiteindelijk ertoe leiden om te veranderen in de dominante hond en dus zal hij de neiging hebben om zich te misdragen. Als dit gebeurt, zal het moeilijk worden om de hond goed te trainen.

Leer het te begrijpen

Omdat we leven in een democratische samenleving zullen de meeste het moeilijk vinden om het concept van de dictatuur van honden te begrijpen. Toch is het nodig dat we proberen om te begrijpen hoe honden leven en denken. Door dicteren zou je denken dat dit wreed of onmenselijke is zelfs voor de hond.

Honden zijn in feite meer dan blij om een volgeling te zijn en instructies van een leider te volgen. Je moet je hond aanwijzingen geven, zijn ruimte en bezigheden voor hem te organiseren, en hij zal alles beter snappen en de grenzen van het leven begrijpen. Wat betekent dat hij weet wat er van hem verwacht wordt wanneer hij binnen of buiten is. Je hond zal in staat zijn om een gelukkig leven te leiden zonder stress en dit zal zijn vruchten afwerpen binnen het gezin.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.