Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Reu of teef kiezen?

blog-header

Je hebt besloten dat je een hond wilt, maar welk geslacht ga je kiezen? Ga je voor een reu of teef? Het antwoord op deze vraag kan natuurlijk per persoon of situatie verschillen. Sommige mensen geloven zelfs dat het ene geslacht beter is dan het andere.

De strijd tussen de seksen beperkt zich niet tot de mens. Sommigen geloven dat de reu aanhankelijker en gemakkelijker te trainen is, terwijl de teef agressiever is en zijn baasjes en puppy's beschermt. Nou, de waarheid is dat als het om honden en puppy's gaat, er geen superieure seks is. De hierboven genoemde kwaliteiten zijn slechts de anekdotische observaties van veel hondenbezitters.

Er is geen enkele studie die enige algemene waarheid heeft bewezen dat een hond zich op een bepaalde manier zal gedragen omdat hij mannelijk of vrouwelijk is.

Gedragsverschillen

Het gedrag van een hond hangt af van hoe hij is opgevoed en getraind als puppy. Sommige honden zijn aanhankelijker of agressiever dan andere vanwege de omgeving waarin ze zijn grootgebracht. De beslissing om een ​​reu of een teefje te nemen is geheel afhankelijk van de voorkeur van de toekomstige eigenaar.

Nu kan het gedrag van een hond afhangen van zijn training, maar het geslacht van een hond kan zijn vermogen om van die training te leren dicteren. Het is een feit dat een teef kleiner is en sneller volwassen wordt dan de reu. Zijn vroege volwassenheid geeft het een voordeel als het gaat om training. Dit betekent niet dat de teef intelligenter is dan de reu. Het betekent alleen dat de teef gemakkelijker te trainen zal zijn dan een reu van dezelfde leeftijd omdat hij volwassener is.

Teefjes

De teef komt twee keer per jaar in de oestrus. Dit seizoen, ook bekend als de warmtecyclus, duurt ongeveer 2 of 3 weken. Tijdens deze periode produceert de teef een bloederige vaginale afscheiding die als lokmiddel voor reuen werkt.

Als je niet wilt dat de teef zich voortplant tijdens haar warmtecyclus, moet je haar binnen opgesloten houden of geïsoleerd houden van eventuele reuen. Het is ook het beste om haar opgesloten te houden in een ruimte waar de vloeren geen vloerbedekking hebben, zodat haar bloederige afscheiding de tapijten niet bevlekt.

Wanneer je geen plannen hebt om je teefje te laten dekken, overweeg dan om haar te laten steriliseren. Houd er rekening mee dat gesteriliseerde honden niet in aanmerking komen voor deelname aan hondenshows, dus als je geen plannen hebt om met de hond te concurreren, kun je haar het beste laten steriliseren wanneer ze nog jong is. Veel experts zijn het erover eens dat de beste tijd om een ​​vrouwelijke hond te laten steriliseren is wanneer ze ongeveer 6 tot 9 maanden oud is.

Het is aangetoond dat castratie het risico op ovarium- of baarmoederaandoeningen bij de meeste teefjes verlaagt. Er wordt ook aangenomen dat castratie positieve effecten heeft op het gedrag van een teef. Velen hebben opgemerkt dat teefjes een beter temperament hebben nadat ze zijn gesteriliseerd, vaak veel minder agressie vertonen en zachter worden. Onnodig te zeggen dat castratie ook onbedoelde of ongewenste zwangerschappen voorkomt.

Reutjes

De niet-gecastreerde reu heeft de neiging om meer dominant en opgewekt te zijn. Hij heeft een aangeboren drang om andere honden te domineren die kleiner zijn, en zal soms ook proberen zijn baasje te domineren. Een zwakke eigenaar kan gemakkelijk worden gedomineerd door een grote reu. Reuen zijn ook onafhankelijker dan vrouwelijke honden, dus het is erg belangrijk om gehoorzaamheidstraining te starten zodra hij klaar is om getraind te worden.

Net als bij teefjes is het, als je niet van plan bent met de reu te gaan fokken, het beste om de hond te castreren wanneer hij jong is om zijn gedrag te verbeteren en training gemakkelijker te maken. Een gecastreerde hond is over het algemeen minder agressief, rustiger en loopt minder snel rond.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.