Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Reanimatie bij honden

EHBO voor honden

CPR (cardiopulmonale resuscitatie) is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop wanneer er sprake is van zowel een circulatiestilstand als een ademhalingsstilstand. Reanimeren bestaat uit het geven van beademing en borstcompressie.

Reanimeren gebeurt vaak bij mensen, maar je kunt ook huisdieren reanimeren. Er worden zelfs reanimatiecursussen voor huisdieren aangeboden. Maar als je al bekend bent met reanimatie, is de kans groot dat je het ook bij een huisdier kunt uitvoeren zolang je maar een paar basisregels kent.

CPR voor honden

Reanimatietechnieken voor honden zijn grotendeels afhankelijk van de grootte van de hond. Voordat je met reanimatie begint is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de hond inderdaad een hartstilstand heeft, aangezien een geschrokken hond kan bijten wanneer hij wordt verrast. Houd er ook rekening mee dat reanimatie gevaarlijk kan zijn voor gezonde honden en niet mag worden uitgevoerd tenzij je zeker weet dat het nodig is.

Om het reactievermogen te controleren is het belangrijk om een poging te wagen om de hond wakker te maken en de ademhaling en hartslag te controleren. Kijk of er iets de luchtweg blokkeert, zoals bloed, een kauwspeeltje of stukjes voedsel. Als de tong, het tandvlees en de lippen van de hond blauw beginnen te worden, weet je dat je reanimatie moet uitvoeren.

Voor honden die minder dan 15 kilo wegen

  1. Plaats de hond op een plat oppervlak, met de linkerzijde naar boven en de rechterzijde naar beneden.
  2. Maak een kop van je handen en plaats een handpalm aan weerszijden van het hart van de hond.
  3. Druk stevig samen tot een diepte van ongeveer een kwart tot een derde van de borstbreedte van de hond. Eén vasthouden en één loslaten. Probeer dit ongeveer 100 keer per minuut te doen.
  4. Adem één keer in de neus van de hond voor elke vijf compressies als je alleen werkt; als er iemand is om te helpen, laat de tweede persoon dan eenmaal per trek of drie compressies beademen.

Voor honden die meer dan 15 kilo wegen

  1. Plaats de hond op een plat oppervlak met de linkerzijde naar boven en de rechterzijde naar beneden. Ga bij de rug van de hond staan.
  2. Plaats een handpalm op de borst van de hond bij het hart, en plaats je andere handpalm erop.
  3. Houd armen gestrekt en druk de borstkas samen tot een diepte van ongeveer een kwart tot een derde van de borstbreedte, met een snelheid van ongeveer 80 compressies per minuut.
  4. Houd de snuit van de hond gesloten en adem eenmaal per vijf compressies in zijn neus als je alleen werkt. Als er een tweede persoon bij is, laat die persoon dan één keer beademen voor elke trek of drie compressies.

Voer nooit reanimatie uit bij een dier dat niet bewusteloos is

Als een hond of kat begint te bijten, voer dan geen reanimatie uit. Hetzelfde geldt voor honden en katten die last hebben van een verstopte luchtweg. Het uitvoeren van reanimatie op een dier dat bij bewustzijn is, kan je in gevaar brengen voor een vervelende beet en kan het dier bovendien in gevaar brengen. Zorg ervoor dat het dier niet reageert voordat je verder gaat.

Positionering

Mensen moeten op hun rug liggen voor reanimatie, terwijl dieren op hun zij moeten liggen. Dit komt doordat een hond of kat een diepere borst heeft dan een mens, dat heeft te maken met de positionering van hun hart. Om het hart van een hond te vinden leg je het dier op zijn zij en trek je zijn elleboog terug naar zijn ribben. Het hart is gepositioneerd waar de elleboog naar achteren reikt.

Je zoekt de pols op een andere plaats

Je kunt de pols van een mens vinden door de pols of de halsslagader te controleren, net onder de nek. Bij een hond controleer je de pols door de dijbeenslagader te voelen, net aan de binnenkant van de dij.

Ademhaling en hartslag zijn gescheiden

Het hart kan nog enkele minuten blijven kloppen nadat de ademhaling volledig is gestopt. Het is nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtweg niet verstopt is voordat je probeert te reanimeren. Probeer nooit een beademing uit te voeren voordat je zeker weet dat de luchtwegen van het dier vrij zijn; als dat niet het geval is, bereikt de lucht zijn longen niet.

Hoewel sommige dierenklinieken mobiele dierenartsdiensten aanbieden, hebben veel eigenaren van gezelschapsdieren niet dezelfde toegang tot medische hulp voor hun huisdieren in geval van nood als voor henzelf. Toch kunnen honden last hebben van geblokkeerde luchtwegen en zelfs een hartstilstand zoals mensen dat kunnen, en reanimatie kan hun leven redden. Huisdiereigenaren die reanimatie leren, kunnen zich voorbereiden om snel te reageren in geval van nood en het leven van een huisdier te redden in geval van nood.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen