Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Puppy bijten afleren, hoe doe ik dat?

Puppy bijten afleren, hoe doe ik dat

De tandjes van een pup zijn misschien nog heel klein maar wel ongelofelijk scherp, en dit kan pijn doen als ze in je handen bijten! Een pup zet overal zijn tandjes in en kauwt op bijna alles wat hij/zij kan vinden.

Waarom bijten puppy’s

Het is eigenlijk heel normaal dat een pup bijt en knabbelt, het hoort bij hun ontwikkeling. Tussen de 13 en 21 weken wisselen de tandjes, eerst de snijtandjes en dan de hoektanden en kiezen. Op 7 maanden zullen de meeste tanden zijn gewisseld. Het wisselen kan voor sommige puppy’s pijn doen. Hier heb je nog een blog over het gebit van je hond!

Een pup moet ook nog leren hoe hij zijn gebit moet gebruiken, ze gebruiken dus hun tandjes om te leren en te onderzoeken. Ze moeten leren hoe hard ze kunnen bijten, dit gebeurt al in het nest met de broers en zussen. Ze ontdekken dus alles met hun mond waardoor ze ook in je handen, kleren en meubels zullen bijten.

Ook tijdens spel kunnen ze in je handen bijten, het is voor hun de manier om te communiceren. Als je pup naar je toe komt en in je handen bijt dan is dit waarschijnlijk een uitnodiging om te spelen, maar hier mag je dan niet op ingaan. In deze situatie kan je hem het beste negeren.

Hoe kunnen we dit afleren?

Straf je pup zeker nooit wanneer hij in je handen bijt, hij moet nog leren wat mag en niet mag en dit is jouw taak om te doen. Met een positieve opvoeding krijg je trouwens betere resultaten. Probeer zo veel mogelijk om het bijten te vermijden. In het nest lopen de pups weg als er te hard wordt gebeten, dit kan je zelf ook doen. Wandel rustig weg van je pup. ‘Jagen’ ze dan op je voeten als je weg wandelt dan kan je best stilstaan en negeren zodat het saai wordt voor de pup.

Als het weg gaan of stilstaan niet helpt dan kan je ook een time-out gebruiken, Bij een time-out ga je je pup afzonderen van de roedel/gezin, in een bench of kamer voor een korte periode van 1-2 minuten.

Als je pup je te hard bijt dan laat je dit ook merken daar ‘Aw’ of iets gelijkaardig te zeggen, in het nest en tijdens spel doen de pupjes dit ook als iemand te hard bijt. Als je dit altijd doet dan zal hij/zij doorhebben wanneer hij/zij te hard bijt. Stopt hij als dit doet dan kan je hem op een rustige manier belonen, dit kan door een aai of snoepje. Op deze manier kan het wel soms zijn dat sommige pups zich juist aangemoedigd voelen, omdat ze je hand zien als prooi en zo het jachtinstinct ontwaken. Als dit het geval is dan is deze techniek niet voor jou en kan je beter rustig weg wandelen.

Wat je ook kan doen is je hond aanleren om te lekken in plaats van te bijten, wanneer hij je lekt kan je hem een beloning geven. Het is natuurlijk leuker dat je pup jou lekjes komt geven in plaats van te komen bijten. Maar waarom likt een hond aan zijn baas

Als laatste kan je dan ook nog je handen, kleren of meubels inruilen voor een kauwspeeltje. Zorg dat je een paar opties hebt voor je pup zodat hij het niet saai gaat vinden. Zie dat het speeltje niet kan kapot gebeten worden. Wanneer je pup begint met bijten haal je rustig jouw hand weg en geef je het speeltje in de plaats.

Om te vermijden dat je pup in meubels gaat bijten is het belangrijk om verschillende zaken te doen

  • Maak je huis puppy proof: Ruim al het rommel op, zet giftige dingen uit het bereik van je pup, kabels en stopcontacten,... In deze blog lees je meer over je huis puppy proof maken.
  • Hou je pup in het oog: Zie dat je jouw pup altijd in het oog kan houden, dit door hem aan te lijn aan jezelf.
  • Bench en/of playpen: Wanneer je jouw pup niet in het oog kan houden kan je hem best in een bench of playpen steken. Ontdek nog meer belangrijke benodigdheden voor je pup!
  • Kauwspeelgoed: Geef je pup veel andere opties om op te kauwen.

Conclusie: Ga er niet van uit dat het bijtgedrag van je pup direct opgelost kan zijn. Dit kan heel lang duren voordat het volledig is afgeleerd, bij de ene pup zal dit al wat sneller gaan dan bij de andere. Het is belangrijk dat je veel geduld hebt en consequent bent. Geef vooral niet op!

Dit artikel werd geschreven door Lisa van Just Russel. Just Russel levert gepersonaliseerde hondenvoeding gratis aan huis in België en Nederland. Leer meer over honden en hondenvoeding op www.justrussel.com

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen