Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Pup en belang van spelen

blog-header

Het belang van het spelen van spelletjes wordt steeds groter naarmate je pup ouder wordt. Door te spelen stimuleer je het vermogen van de pup om met jou samen te werken. Doordat je de pup laat spelen (dat is werken in de ogen van de pup), bevredig je een diepgewortelde behoefte die iedere hond in zekere mate bezit. Het is een prima manier om leiderschap te tonen.

Stel voorwaarden aan het spel

Vergeet niet om voorwaarden te stellen als je met je pup speelt. Laat hem naar je toekomen, laat hem zitten, etc. Eindig het spelletje altijd voordat de pup zijn interesse verliest.

Leer je pup los op commando

Het is erg nuttig om je hond te leren om op com­mando een speeltje los te laten. Je krijgt hierdoor meer controle over het gedrag van de pup. Het is ook erg nuttig om dit commando te gebruiken als de pup iets in zijn bek heeft wat gevaarlijk voor hem kan zijn.

Tips om je hond te leren los te laten

Neem een speeltje dat je pup leuk vindt om vast te pakken. Bijvoorbeeld een flostouw of een ander speeltje. Het speeltje dat we gebruiken voor dit spel moet bewaard worden op een plaats waar de hond niet bij kan. Het enige moment dat hij ermee mag spelen is wanneer je het speeltje pakt en hem uitnodigt om te spelen.

  • Nodig je pup uit om het speeltje in zijn bek te nemen. Sommige pups doen dat meteen terwijl anderen meer gemotiveerd moeten worden. Als de pup niet geïnteresseerd is in het speeltje, pak het speeltje dan vast en sleep en beweeg het over de grond. Als de pup het speeltje in zijn mond heeft en het vasthoudt, kunnen we beginnen. Het gaat er dus om dat de hond leert wat de betekenis van het woordje "Los" is. Houd een snoepje voor zijn neus en zeg "Los". Wanneer hij het commando hoort ruikt hij het snoepje en daardoor zou hij het speel­tje los moeten laten. Als hij los heeft gelaten, laat je hem eerst zitten voordat hij zijn beloning krijgt. Dit is om te voorkomen dat de pup het speeltje weer direct oppakt.
  • Wanneer deze oefening soepel en voorspelbaar verloopt, laat dan snel het snoepje aan het begin van de oefening weg. Begin met alleen je vinger naar de hond zijn neus te brengen (zonder snoepje). Waarschijnlijk laat de hond nu ook los. Laat hem weer zitten en beloon hem toch met een snoepje. Op deze manier leer je je hond dat deze oefening ook beloond wordt zonder het loksnoepje.
  • Als je pup echt gek is op apporteren, kun je hem belonen voor het loslaten door het speeltje direct weg te gooien. Op deze manier beloon je de hond voor het loslaten, zonder voedsel.

Als de pup het leuk vindt om te apporteren, dan kun je het spel nog interessanter maken door er je kind bij te betrekken. Je gaat hiervoor naar een rustige plek zonder afleidingen. Je laat de pup een aantal maal apporteren om hem 'wakker' te krijgen. Houd de pup vast aan de riem en laat je kind het apport verstoppen. Begin heel gemakkelijk.

De pup dient een aantal maal succes te hebben met speuren naar zijn speeltje. De eerste paar keer mag je hem best op weg helpen door met de pup aan de riem richting het speeltje te lopen. De laatste meters zal hij gebruik moeten maken van zijn neus. Wanneer de pup het speeltje vindt, loop dan achteruit zodat hij het speeltje bij je komt brengen.

Door de pup te laten speuren naar zijn speeltje, leer je hem zijn zintuigen te coördineren. Zijn zicht- en reukvermogen moeten samenwerken. Hij zal meer gebruik maken van zijn hersencellen. Hierdoor wordt de hond geestelijk gestimuleerd en bovendien wordt hij lekker moe!

Verantwoord speelgoed pup

Verantwoord speelgoed voor de pup lijkt niet op kinderspeelgoed om 'verwarring' bij de pup te voor­komen. Je moet het speelgoed ook goed vast kunnen houden en het dient niet te splinteren of gemakkelijk te scheuren. Het speelgoed moet groot genoeg zijn zodat je pup het niet inslikt. Het is handig als je het speeltje in je jaszak kunt stoppen, zodat je het gemakkelijk mee naar buiten kunt nemen om de pup te belonen met het spelen van een spelletje.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.