Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Puberteit bij honden

Puberteit bij honden

Naarmate een pup ouder wordt, komt deze net als de mens in de puberteit. Bij honden komt dit voor vanaf ongeveer een maand of vijf. Het hele lichaam ondergaat een reeks hormonaal bepaalde veranderingen. Naast het lichaam verandert het gedrag van een hond ook, zo raken reuen voor het eerst geïnteresseerd in teefjes en kunnen teefjes loops worden. Daarbij komt dat het gedrag en de gehoorzaamheid van de hond ook verandert.

Rangorde

De pubertijd is wanneer sommige honden de grenzen op gaan zoeken door onder andere commando’s te negeren, die voorheen altijd gehoorzaamd werden. Wanneer honden in de puberteit belanden, gaan ze namelijk proberen hoger in de rangorde te komen. Het is dan belangrijk om consequent en duidelijk tegen de hond te blijven. Sta ook niet toe dat je hond steeds de grenzen oprekt, jij bent de leider en bepaalt wat er gebeurt. Een hondenschool kan je helpen bij het bijstellen van pubergedrag.

Gedragsveranderingen en castratie

Gedurende de puberteit kan het zijn dat een hond agressiever wordt door de invloed van vele nieuwe hormonen. Niet alleen tegen andere honden maar ook naar mensen. Dit kan gevaarlijk zijn, neem daarom contact op met de dierenarts of dierentherapeut om een oplossing te vinden. Vaak is castratie een oplossing voor het remmen van eventuele gedragsveranderingen van de hond.

Loopsheid van teven

Tijdens de puberteit wordt een teefje voor de eerste keer loops. Het loops worden kan verschillende gedragsveranderingen tot gevolg hebben. Het verschilt per hond wat deze gedragsveranderingen zijn. Ee teefje begint ineens veel kleine plasjes te doen tijdens het uitlaten, daarmee geeft ze aan de omgeving af dat ze loops begint te worden.

Op dag één van de loopsheid begint een teefje bloed achter te laten. Dit is niet altijd even duidelijk, omdat sommige teven dit schoonmaken of van zichzelf al heel schoon zijn. In sommige gevallen merk je het niet eens. Na iets langer dan een week begint het bloeden te verminderen, waardoor het lijkt alsof de loopsheid voorbij is. Integendeel, een teefje is nu klaar om gedekt te worden. Na deze vruchtbare periode begint het bloeden weer. En pas nadat deze bloedingen zijn gestopt is de loopsheid afgelopen.

Wanneer je merkt dat je teefje loops begint te worden (na de eerste bloeding) is het verstandig om haar tijdens het uitlaten altijd aangelijnd te houden gedurende de periode. Blijf een standaard looproute lopen en vermijd losloop gebieden om andere reuen te ontlopen.

Verliefde reuen

De loopsheid van teefjes blijft niet onopgemerkt voor reuen in de buurt. Vooral jonge reuen raken al snel onder de invloed van het teefje. Zo willen ze niet meer eten, slapen ze slecht en willen ze alleen nog maar naar buiten. Ze raken verliefd en willen niets liever dan de plasjes van teefjes ruiken, met als ultieme doel om het teefje te dekken.

Spelen met de baas

Rond het begin van de pubertijd proberen veel honden te onderzoeken hoe sterk de baas is. Dan daagt hij jou uit voor een spel. Vaak een touw waarmee hij jou uitdaagt om een potje te touwtrekken. Dit is volkomen normaal en verder geen probleem. Jij kan dan aantonen dat jij sterker bent. Jij beslist wanneer het spelletje weer is afgelopen.

Soms wordt de hond agressief. Dit kun je zien aan de manier waarop de hond het speeltje vast heeft. Als hij zijn tanden heeft bedekt, dan bijt hij het speeltje uit spel. Maar wanneer je zijn voortanden of soms zelfs zijn hele gebit ziet, is het verstandig om het spel vroegtijdig te stoppen. Daarnaast is het niet erg als de hond gromt tijdens het spelen. Grommen hoeft namelijk niet slecht te zijn. Luister naar het gegrom, als er een afwisselende toon in zit is er sprake van speels grommen. Maar wanneer de grom op lage en constante toonhoogte blijft geldt ook dat je maar beter kan stoppen.

Zijn vrienden worden concurrenten

Ook ontstaan er tijdens de puberteit gedragsveranderingen ten opzichte van andere pups. Zo kan een pup erg fanatiek worden tegen zijn vriendjes. Dit kan uiteindelijk uitlopen tot een ruzie tussen de twee. Dit betekent niet dat een hond vals geworden is, hij is op zoek naar grenzen. Hij begint andere dingen interessanter te vinden en kan minder goed met andere hondjes overweg.

Waar je op moet letten is dat jij belangrijk voor de hond blijft, anders wordt een hond een ongehoorzame vechter. Dit gezag behoud je door oefeningen te doen waarmee je de aandacht van de hond trekt en het blijven uitdelen van snoepjes.

Kinderen en rangorde

Normaal zien pups kinderen niet als concurrent en proberen ook niet de baas over hun te zijn. Wanneer de hond in de puberteit raakt is dit echter anders. De hond begint zich volwassener te voelen en begint zich af te vragen wie er een hogere rang heeft: de hond of het kind. Als de ouders duidelijk een hogere rang hebben dan de hond, zal het kind alleen worden gelaten in de aanwezigheid van de ouders.

Gezag voor kinderen kan worden gestimuleerd door als ouders het commando van het kind te herhalen wanneer de hond niet luistert. Wanneer de rangverhouding tussen de hond en gezinsleden niet duidelijk is, zijn de risico’s groter. De hond gaat zelf beslissingen nemen. Dit is een reden waarom het niet verstandig is om kinderen alleen de hond uit te laten.

Hoelang duurt deze puberteit?

De pubertijd begint ongeveer na vijf maanden en blijft zo’n anderhalf tot tweeëneenhalf jaar aanhouden. Dit varieert sterk per hondenras.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen