Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Plasdrang van je hond

blog-header

Bij elk begin van een nieuwe basiscursus zijn de pionnen, die ter markering staan, letterlijk de pispaal. Een van de eerste zaken die de honden moeten leren, is dan ook: niet tegen de pionnen plassen. De bazen begrijpen het onmiddellijk: logisch, dat is niet fris.

Iedereen laat zich vervolgens naar de eerste beste struik toe trekken. De hond wil immers plassen. En dat is precies de reden waarom we het plassen onder de aandacht brengen. Niet vanwege het bevuilen van de pionnen (er is water en zeep), maar vanwege het verschil tussen moeten en willen.

Moeten plassen

Hierbij wordt de blaas met een forse plas in een keer geleegd, en klaar is kees. Tenzij er sprake is van een medisch probleem, hoeft een volwassen hond in theorie de komende uren niet meer te plassen.

Willen plassen

Hierbij snuffelt de hond veel, plast vaak, maar produceert weinig urine per plas. Hij perst het er als het ware druppelsgewijs uit, verspreid over verschillende plaatsen.

Territoriaal gedrag

Zo vaak (mogelijk) plassen heeft niets met hoge nood te maken, maar is een territoriumkwestie. Hiermee laat de hond andere honden zijn aanwezigheid zien en ruiken. Met het plaatsen van kleine reukvlaggetjes claimt de hond als het ware de rechten op een bepaald gebied.

Dominant gedrag

Territoriaal plassen is een vorm van dominant gedrag. De hond maakt immers duidelijk zijn entree. Een hond die liever niet wil opvallen, laat ook geen breed uitgemeten vlagvertoon zien. Een voor aanvang van de les goed uitgelaten hond moet dus niet nodig, maar heeft gewoon last van territoriumnijd.

Reuen hebben dat in de regel vaker dan teven, maar ook een beetje dominante teef kan zich als een echte mannetjesputter laten gelden. Sommige teven laten zelfs een vorm van poot optillen zien. Tijdens het hurken wordt dan de achterpoot geheven. Op dat kleine stukje vierkant waar we lopen, ontstaat dus ineens een enorme plasdrang, als gevolg van dominant gedrag.

Niet toestaan

Er zijn een aantal redenen waarom je beter niet kunt toestaan dat de hond overal en naar believen zijn reukvlag uitzet. Met betrekking tot de lessituatie, is het niet de bedoeling dat de hond zijn eigen doen en laten bepaalt. Je loopt immers cursus omdat je bepaalde grenzen wilt stellen aan het gedrag van de hond.

Je wilt niet dat hij aan de lijn trekt, dus leer je hem wat volgen is. Plassen heeft niets met volgen te maken. Op het moment dat de hond plast, onttrekt hij zich aan het volgen. Sta je dat toe, dan beschouwt de hond dat als een vrijbrief en voor je het weet loopt hij gewoon weer zijn eigen zaakjes te regelen. De regels van de baas stellen immers niet veel voor.

Ook met betrekking tot de thuissituatie verandert er dus niet veel. De hond trekt nog steeds, plast waar hij wil, en gedraagt zich dus niet acceptabel ten opzichte van de baas en de omgeving. Bovendien neemt de hond met het plaatsen van een reukvlag een dominant initiatief. Iets dat hij feitelijk aan de baas hoort over te laten.

De baas hoort immers de beslissingen te nemen, dus ook waar en wanneer er geplast wordt. Het feit dat de hond dat zelf beslist, maakt dat hij zich dus niet alleen dominant ten opzichte van zijn omgeving gedraagt, maar ook tegenover zijn baas.

Ongecontroleerd plasgedrag

Ongecontroleerd plasgedrag kan tevens leiden tot zwerflust, omdat de hond zijn territorium steeds verder wil uitbreiden, steeds vaker op zichzelf gaat lopen en dus steeds zelfstandiger wordt. Het kan leiden tot onzindelijkheid binnenshuis, omdat de hond ook daar claim op gaat leggen, bijvoorbeeld als er mensen op bezoek zijn met een andere hond.

Er zijn zelfs honden bij wie het zover is gekomen dat zij de eigen baas markeren. Al met al reden genoeg om paal en perk te stellen aan het plasgedrag van de hond. Een goede gewoonte die vooral ook voor de hond duidelijkheid schept, is een consequente regelgeving.

Volgen is gewoon volgen, zonder rare fratsen. Uitlaten is snuffelen en doen, waaronder lekker vlaggen. Op het moment dat jij vindt dat het kan, verander je het volgen in uitlaten. Hef het volgen op met bijvoorbeeld "Ga maar!" Daarmee geef je de hond tijdelijk het recht om eigen baas te zijn. Dan mag de hond vrij zijn doen en laten bepalen en markeren dat het een lieve lust is. En daarna neemt de baas het heft weer in eigen handen.

Territoriaal plassen hoort nu eenmaal bij het hond zijn. Als we een hond alles zouden ontzeggen wat hem tot hond maakt, dan kent de stakker straks zijn eigen identiteit niet meer. Vlaggen moet, alleen niet op eigen initiatief. Het moment en de plaats, dat hoort de hond aan de baas over te laten. Daarmee leer je de hond tevens een goede gewoonte aan, namelijk plassen (en poepen) op daartoe geschikte plaatsen. Zo hou je en je hond en je omgeving dik tevreden.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.